Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
12. 8. 2014,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Greenpeace Jeff Bezos Matic Tomšič

Torek, 12. 8. 2014, 8.31

8 let

Največji onesnaževalec med telefoni je Amazonov novinec Fire Phone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fire Phone, Amazonova vstopnica v svet mobilne telefonije, je po poročanju organizacije Greenpeace trenutno do okolja najbolj neprijazen pametni telefon.

"Zaradi umazanih virov energije, s katerimi pri Amazonu poganjajo strežnike za svoj oblak, je njihov Fire Phone resnično naprava iz kamene dobe," so zapisali pri Greenpeaceu. Uporabniki Fire Phona naj bi z nalaganjem fotografij in podatkov v Amazonov oblak Cloud Drive posredno svet tako onesnaževali precej bolj kot lastniki iPhonov in telefonov z Androidom.

"Ko v zakup vzamemo vse druge dejavnike, ki se pojavljajo tudi pri večini preostalih sodobnih pametnih telefonov – proizvodnjo v kitajskih obratih (Fire Phone sestavlja Foxconn), enake komponente –, lahko sklenemo, da je Amazonov Fire Phone zaradi oblaka, ki ga poganjajo pretežno fosilna goriva, trenutno resnično največji telefonski umazanec," so še zapisali v organizaciji Greenpeace. Skrb za stranke, ne za okolje Amazon je med najhujšimi onesnaževalci okolja med vsemi tehnološkimi velikani, saj levji delež elektrike črpa iz premoga in naravnega plina, poroča Greenpeace. Trajnostni in obnovljivi viri energije poganjajo le približno 15 odstotkov obširne infrastrukture največjega spletnega trgovca, v kateri strežniki, namenjeni oblaku Cloud Drive, predstavljajo majhen, skoraj neznaten delež. Njihove spletne storitve (Amazon Web Services oziroma AWS) so po drugi strani od leta 2006 zrasle v enega največjih podatkovnih centrov na svetu. AWS in podobni velikanski digitalni ekosistemi naj bi na globalni ravni predstavljali kar dva odstotka vseh porabnikov energije. Ker se večina še vedno zanaša na fosilna goriva iz industrijske revolucije, se zdijo kritike Greenpeacea in preostalih okoljevarstvenih organizacij še kako upravičene.

Apple, Google in številni drugi pomembni igralci mobilne industrije velik del elektrike strežnikom za svoje oblake (kot sta iCloud in Google Drive) sicer že zagotavljajo iz obnovljivih virov – sončne, vetrne in geotermalne energije. Pri Applu so se celo zavezali, da bo iCloud že v nekaj letih deloval izključno na čisto energijo. Ena od njihovih strežniških farm v ameriški zvezni državi Severna Karolina je že od začetka obratovanja priklopljena na zasebno sončno elektrarno.

Ne spreglejte