Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
1. 3. 2020,
20.07

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

4

Natisni članek

Slovenija zna Slovenija zna

Nedelja, 1. 3. 2020, 20.07

4 leta, 1 mesec

Milijonska zmaga slovenske aplikacije, hvalijo jo po vsem svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

4

Speech Blubs | Aplikacija Speech Blubs: Language Therapy je videti "risankasto" in zelo preprosto, a takšna tudi mora biti, saj je namenjena predvsem otrokom. Videz sicer naj ne zavede, saj se v ozadju skriva ogromno vsebine in znanja.  | Foto Matic Tomšič

Aplikacija Speech Blubs: Language Therapy je videti "risankasto" in zelo preprosto, a takšna tudi mora biti, saj je namenjena predvsem otrokom. Videz sicer naj ne zavede, saj se v ozadju skriva ogromno vsebine in znanja.

Foto: Matic Tomšič

Slovenija ima novo aplikacijo, ki je zbrala več kot milijon prenosov na pametne telefone. Ta mejnik je prejšnji mesec presegla aplikacija Speech Blubs, ki jo je razvilo ljubljansko podjetje Blub Blub. Gre za orodje, ki otrokom pomaga pri razvoju govora oziroma pri pravilni izgovarjavi besed. Uporabnike aplikacije Speech Blubs najdemo že v 50 državah sveta, od koder prihajajo tudi številne pohvale, da gre za eno od najboljših oblik govornih terapij za otroke, kar jih je mogoče najti na spletu. 

Ešport, League of Legends
Novice Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino

Kaj je mogoče početi z aplikacijo Speech Blubs?

Aplikacija s polnim imenom Speech Blubs: Language Therapy temelji na videoposnetkih pravilne izgovarjave besed in prepoznavanja osnovnih zvokov, za kar so razvijalci aplikacije posneli prave otroke. 

Videoposnetki so razdeljeni v tematske sklope, kot so živali, barve, prevozna sredstva, številke, oblike, družinski člani, poklici, in v igre, pri katerih morajo otroci prepoznati določen zvok ali pa najti besedo, ki je odgovor na preprosto vprašanje. 

Kot poudarjajo razvijalci Speech Blubs, je znanstveno dokazano, da se lahko otroci pravilne izgovarjave in prepoznavanja zvokov s pomočjo videoposnetkov učijo zelo učinkovito. Vizualni element je namreč izjemno pomemben, saj otroci glasove drugih otrok ne le slišijo, temveč lahko spremljajo tudi njihovo mimiko, krčenje obraznih mišic ob izgovarjanju besed. 

Staršem je na voljo tudi kompleksen vprašalnik, s katerim lahko na začetku in nato sproti ocenjujejo otrokovo raven znanja. To analitično orodje je nastalo v sodelovanju s številnimi govornimi terapevti in je razmeroma natančen pokazatelj otrokovih govornih sposobnosti, pravijo avtorji aplikacije.

Vsebina aplikacije je trenutno na voljo zgolj v angleškem in španskem jeziku. 

Lemur Legal
Novice Prvi v Sloveniji so skočili v posel, ki ustvarja zvezdnike prihodnosti

Komu je namenjena aplikacija Speech Blubs?

Ciljno občinstvo aplikacije so malčki, otroci, ki začenjajo govoriti razmeroma pozno, otroci, pri katerih se kažejo znaki avtizma, otroci z govornimi motnjami, kot sta jecljanje in govorna apraksija, otroci z Downovim sindromom, otroci z motnjo pozornosti in hiperaktivnosti. 

Učenje v aplikaciji Speech Blubs poteka tudi skozi igro. Najmlajšim uporabnikom aplikacija učenje pravilne izgovarjave namreč približa s filtri, ki jim med drugim nadenejo mačja ušesa (tu ne delujejo najbolje, ker ima ta uporabnik preveliko glavo) in jih za uspešno odgovarjanje na vprašanja nagradijo z igrami, kot je lovljenje zvezdic. | Foto: Matic Tomšič Učenje v aplikaciji Speech Blubs poteka tudi skozi igro. Najmlajšim uporabnikom aplikacija učenje pravilne izgovarjave namreč približa s filtri, ki jim med drugim nadenejo mačja ušesa (tu ne delujejo najbolje, ker ima ta uporabnik preveliko glavo) in jih za uspešno odgovarjanje na vprašanja nagradijo z igrami, kot je lovljenje zvezdic. Foto: Matic Tomšič

Aplikacija je namenjena tudi staršem, ki si ne morejo privoščiti pogostih obiskov pri govornih terapevtih, pojasnjujejo razvijalci Speech Blubs. Čeprav ni brezplačna – dostop do vsebin stane 11 evrov na mesec, če zakupimo letno naročnino, pa pet evrov – je to še vedno precej cenejše od rednih obiskov pri logopedih, ki za enourno obravnavo zaračunajo tudi 50 in več evrov. 

Uporaba aplikacije seveda nikakor ni alternativa obisku specialista, je pa lahko dobro začetno izhodišče pri preverjanju, kako in ali sploh se otrok odziva na eno ob oblik govorne terapije. 

Igračko
Novice Mladi slovenski oče iznašel rešitev za veliko težavo marsikaterega starša

Kdo je naredil aplikacijo Speech Blubs?

Aplikacija Speech Blubs: Language Therapy je plod sodelovanja štirih soustanoviteljev ljubljanskega podjetja Blub Blub, d. o. o.: Jerneja Fužirja, Mitje Mavsarja, Karla Medjugorca in Dala Rupnika. 

Blub Blub | Foto: Blub Blub Foto: Blub Blub

Motivacija za razvoj aplikacije, kot je Speech Blubs, je izhajala iz dejstva, da so se vsi ustanovitelji podjetja v mladosti borili z govornimi napakami, so razkrili na uradni spletni strani

Po dolgotrajnem procesu, ki je zajemal raziskovanje področja, povezovanje s strokovnjaki, programiranje, snemanje in montažo videa, so se leta 2016 s prototipom aplikacije podali na svetovno "turnejo" in zbirali povratne informacije otrok, staršev, učiteljev in govornih terapevtov. 

Odziv je bil odličen in baza uporabnikov aplikacije Speech Blubs raste že četrto leto. Sedemnajstega februarja lani so pri Blub Blub na družbenem omrežju Facebook oznanili, da so dosegli mejnik, ki je poseben za vsakega razvijalca aplikacij: število uporabnikov Speech Blubs je preseglo milijon

Aplikacijo, ki je na voljo za pametne telefone z operacijskim sistemom Android in pametne telefone iPhone, danes uporabljajo že v več kot 50 državah sveta.

Odzivi na Speech Blubs so, sodeč po ocenah v Applovi in Googlovi trgovini z aplikacijami, večinom zelo dobri. Tako rekoč edini razlog za negativne ocene aplikacije medtem zadeva ceno: nekateri uporabniki se namreč hudujejo, da je predraga oziroma da niso vedeli, da morajo za poln dostop do vsebin plačati mesečno ali letno naročnino. 

Preberite tudi:

Hasbro, monopoli, monopoly
Novice Hrvaško-slovenski Drinkopoly zmagal v boju proti multinacionalki
Novice Slovenci, ki jim je uspelo, a nanje marsikdo ne pomisli takoj
Magični klavir
Novice Razvili inštrument, ki ga glasbeni svet do zdaj še ni poznal #foto #video
Tina Logar Bauchmüller, Mila.Vert
Trendi To je Slovenka, ki gradi znamko prihodnosti #video
XLAB
Novice Nemci pohvalili ljubljansko podjetje: Vaš izdelek je najboljši na svetu
Ne spreglejte