Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 10. 2014,
9.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Windows 10 Microsoft Matic Tomšič

Sreda, 1. 10. 2014, 9.45

7 let, 12 mesecev

Microsoft preskočil devetico, nova Okna imajo zaporedno številko 10

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z Windows 10, naslednjo veliko nadgradnjo priljubljenega operacijskega sistema, se bo Microsoft oddaljil od za mnoge zgrešene osmice in platformo znova približal koreninam. Vrača se meni Start.

Pri Microsoftu so Windows 10 opisali kot njihov najbolj celovit operacijski sistem do zdaj. "Internet stvari, strežniki, podatkovni centri, naprave z 80-palčnimi zasloni, štiripalčnimi zasloni ali celo brez zaslonov, z upravljanjem na dotik ali ne – platforma Windows 10 bo podpirala najširši spekter naprav do zdaj," so pri Microsoftu pojasnili na včerajšnji predstavitvi novih Oken, ki bodo predvidoma izšla konec prihodnjega leta. Ambiciozna združljivost med platformami bo razvijalcem programske opreme omogočila izdelovanje aplikacij, ki bodo delovale povsod.

"Če ste prej vozili priusa, boste zdaj teslo" Okna 10 bodo bolj kot na osmico, ki je sicer postala prodajna uspešnica, a se ji zaradi prevelikega odklona od znanih "okenskih" mehanik (odsotnost gumba Start, uporabniški vmesnik Metro) ni uspelo zasidrati v srca uporabnikov, spominjala na različico 7. Ta je še vedno najbolj uporabljani Microsoftov operacijski sistem. "Pri vseh uporabnikih Oken 7, ki bodo presedlali na desetico, želimo vzbuditi občutek, da so še včeraj vozili toyoto prius prve generacije, danes pa teslo S," je avtomobilsko analogijo za demonstracijo napredka uporabil Microsoftov podpredsednik oddelka za razvoj operacijskih sistemov Joe Belfiore.

Vrnitev h koreninam – meni Start Pomemben del Oken 10 bo (znova) meni Start, ki si bo ob ponujanju hitrega dostopa do datotek in funkcij operacijskega sistema zapomnil tudi programe, ki jih ljudje najpogosteje uporabljajo, in jih za preprost dostop shranil na poseben prostor, ki bo del menija Start, zelo pa bo spominjal na uporabniški vmesnik Metro iz Oken 8(.1).

Da bi se izognili kopičenju aplikacij in bližnjic na enem namizju, bo uporabnik lahko ustvaril tudi več namizij za različne namene in projekte – domačo in poslovno rabo, igre, multimedijo – ter med njimi preskakoval v slogu vmesnika Flip 3D, ki je del Oken Vista in 7 (tipka z logotipom Windows + tipka Tab). Aplikacije iz Microsoftove digitalne trgovine Windows Store se bodo po novem zaganjale v istem okenskem formatu kot preostali namizni programi.

Z Windows 10 bo premiero doživel tudi gumb za pregled opravil Task View, ki bo omogočil hkratni vpogled v vse odprte aplikacije in datoteke. Izboljšano naj bi bilo tudi sočasno delo z več programi. Uporabnik bo lahko imel z novo razporeditvijo v obliki kvadrata na istem zaslonu sočasno odprte do štiri aplikacije.

Desetica za desetkrat boljšo zaščito pred vdori Eno od področij izboljšav, ki jih prinašajo Okna 10, se nanaša na identitete uporabnikov. Izboljšana zaščita bo vključevala preprečevanje vdorov, kraje in lažnega predstavljanja, omogočeno pa bo tudi naprednejše preprečevanje izgube podatkov z možnostjo stalne sinhronizacije dela s spletom.

Okna 10 za uporabnike sedmice in osmice cenejša, namestitev preprostejša Operacijski sistem bo za večino uporabnikov predvidoma na voljo šele v drugi polovici prihodnjega leta. Nadgradnja naj bi bila za lastnike licenc za Okna 7 in 8 razmeroma poceni, namestitev pa preprostejša.

Določena podjetja in razvijalci programske opreme bodo sicer že v prihodnjih dneh postali del projekta Windows Insider Program, ki jim bo omogočil zgodnji vpogled v zmogljivosti in potencial Oken 10, dobili pa bodo tudi dostop do ene prvih delujočih različic operacijskega sistema.

Ne spreglejte