Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pametni telefon

Četrtek, 11. 7. 2013, 11.43

8 let

Malčica z očetovim telefonom na eBayu kupila avto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naslednjič, ko se bo vaš malček želel igrati z vašim pametnim telefonom, raje pomislite dvakrat, preden mu ga zaupate.

Mobilne aplikacije veljajo za eno največjih inovacij sodobne tehnologije. So vizualno všečne, informativne, preproste za namestitev in lahko razumljive, tako da jih brez težav uporabljajo tudi polpismeni osebki.

Njihova vsesplošna dostopnost pa je lahko včasih dvorezen meč, saj se ob neprevidnosti kmalu znajdete v nevarnih vodah. Marsikomu so znani primeri povišanih telefonski računov, ker so zunaj meja matične države na svojih pametnih telefonih pozabili izklopiti ažuriranje raznovrstnih spletnih podatkov (družbena omrežja, e-pošta …), nič kaj dosti težje pa očitno ni nehoteno zapravljanje na medmrežju.

Le klik do bankrota Vsaj če sklepamo po komičnem pripetljaju, ki se je pred kratkim zgodil v ZDA. Nič hudega sluteča 14-mesečna deklica Sorella si je namreč v svoji radovednosti in želji po novih odkritjih malce "sposodila" očetov telefon, ki jo je, tako kot večino otrok, s svojo interaktivnostjo povsem očaral. Ko so tako njeni mali prstki švigali po zaslonu in ustvarjali virtualni kaos, so v nekem trenutku po nesreči odprli aplikacijo največje spletne tržnice eBay. En pritisk je vodil v drugega in kaj kmalu se je v "njenem" lastništvu znašel pravi pravcati avto. Austin-healey sprite letnik 1962, če smo natančni.

Očitno ima mala Sorella že zdaj izredno prefinjen in romantičen okus za avtomobile. Gre namreč za avtomobilistično klasiko, ki je ne najdeš ravno za vsakim vogalom. Res pa je, da primerek, ki ga je kupila, ni v najboljšem stanju, tako da je stal "le" dobrih 200 ameriških dolarjev. Seveda malčica očetu o nakupu ni črhnila niti besedice, o lepem presenečenju, ki mu ga je pripravila, pa je bil obveščen po e-pismu.

Oče se namerava hčerki oddolžiti Morda v nasprotju s pričakovanji mnogih očeta njeno neodgovorno dejanje ni razjezilo. Celo nasprotno, darilo je velikodušno sprejel, prav tako pa je sklenil, da bo vozilo restavriral in ga zloščenega nato poklonil hčerki za šestnajsti rojstni dan. Čeprav ima zgodba vesel konec, pa lahko iz nje izluščimo, da previdnost in poostreno varovanje osebnih podatkov na spletu nista odveč. Kaj hitro se lahko namreč zgodijo še mnogo hujše zlorabe.

Ne spreglejte