SiolNET. Digisvet Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pravna podlaga za ureditev videoidentifikacije

Lažje do (varnih) novih poslov

0,04

termometer

videoidentifikacija | Razvoj videoidentifikacije je bil nujen zaradi omejitve stikov med epidemijo, a se zdaj kažejo še številne druge prednosti tega načina sklepanja poslovnih razmerij.  | Foto:
Razvoj videoidentifikacije je bil nujen zaradi omejitve stikov med epidemijo, a se zdaj kažejo še številne druge prednosti tega načina sklepanja poslovnih razmerij.

Eden izmed razmeroma blagodejnih stranskih učinkov pandemije je, da so se pod prisilo razmer in omejitev mnoga opravila, za katera je še pred kratkim veljajo, da jih ni mogoče izpeljati na daljavo, hitro in učinkovito prilagodila novim razmeram.

To velja tudi za občutljiva opravila, kot so identifikacija uporabnikov v bančnih in drugih finančnih poslih, številnih bankah ter tudi pri ponudnikih storitev, med katerimi je tudi Telekom Slovenije, ki so fizične obiske poslovalnic s preverjanjem osebnih dokumentov učinkovito nadomestili z videoidentifikacijo.

videoidentifikacija, Telekom Slovenije Digisvet Z videoidentifikacijo do zaupanja vredne identitete v digitalnem svetu

Premoščen prepad

Velikokrat se zgodi, da pravna regulativa ne sledi spremembam tehnologije z enako hitrostjo, nuja prilagajanja zaradi epidemije pa je ta razkorak še povečala.

Strateški svet za digitalizacijo je zato kot enega od svojih ukrepov predlagal bolj enostaven postopek za identifikacijo uporabnikov pri odpiranju bančnih in kriptoračunov, kar je bilo tudi sprejeto.

Mobilna banka Digisvet Bolj ko nam digitalizacija pomaga med pandemijo, hitreje tudi sama napreduje

Poleg omilitev pogojev za obstoječe oblike videoidentifikacije bodo zagotovili tudi druge, varne postopke identifikacije, ki bodo upravljani na daljavo ali elektronsko, kar bo omogočilo tudi lažjo izmenjavo informacij in podatkov, nadzornim organom pa zagotovilo orodja za bolj učinkovito izvajanje nadzora nad določbami zakona.

mobilni telefon Digisvet Kako z mobilnimi telefoni zajeziti epidemijo in ne ogroziti zasebnosti

Novo okno slovenskih podjetij

Ti koraki sledijo zgledom številnih drugih evropskih držav in prinašajo bistveno poenostavitev sklepanja novih poslovnih razmerij, so prepričani v vladni službi za digitalno preobrazbo.

Največje prednosti vidijo pri poslovanju strank iz drugih držav, a tudi pri tem, da se tako domačim podjetjem lažje odpirajo vrata tujih trgov, kar povečuje njihovo konkurenčnost in nabor priložnosti za uspešno poslovanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin