Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Natisni članek

digitalizacija Boris Koprivnikar Borut Pahor

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 13.16

6 let, 6 mesecev

Priložnosti digitalne preobrazbe za Slovenijo

Koprivnikar: Nekatere digitalne rešitve imamo bistveno bolje razvite kot Estonija!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Borut Pahor | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Na konferenci Slovenija 2030 predstavniki politike, strokovne javnosti in družbe razpravljajo, kako izkoristiti priložnosti digitalne transformacije, da bi iz nje vsi izšli kot zmagovalci.

"Tudi ta konferenca je dokaz, da v Sloveniji prepoznavamo pomen in priložnosti digitalne transformacije," je ob začetku konference Slovenija 2030 povedal predsednik države Borut Pahor, ki je konferenco tudi vodil. Udeležilo se je je več kot 20 predstavnikov akademskega okolja, državne uprave, zagonskih (start-up) podjetij, velikih računalniških podjetij, gospodarstva, naložbenih skladov in interesnih združenj.

Pahor: Digitalna transformacija je nekaj fascinantnega!

"Povabil sem veliko takih, ki spremembe digitalne transformacije že ustvarjajo in si prizadevajo biti prvi pri njenem ustvarjanju in obvladovanju," je povedal Pahor. "Četrta industrijska revolucija ali digitalna transformacija je nekaj fascinantnega," je povedal med drugim in to ponazoril s primerom iz tujine: "Ameriški urad za delo je leta 2013 izračunal, da bo 65 odstotkov otrok, ki gredo danes v prvi razred osnovne šole, opravljalo delo, ki danes ne obstaja."

Koprivnikar: Imamo vse, kar je potrebno za digitalno transformacijo

Pahor je prepričan, da je slovenska država kot pomemben dejavnik pri procesu digitalne transformacije že sprejela vrsto ukrepov, da pri tem ne bi zaostajali.

Optimističen je tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je ponovil svoje prepričanje, da ima Slovenija veliko znanja, kakovostne javne službe in vse drugo, kar je potrebno za digitalno transformacijo. "Po stopnji kvalificiranosti prebivalstva za digitalno transformacijo se Slovenija uvršča na sedmo mesto med članicami Evropske unije."

"Digitalna transformacija je družbena sprememba, pri kateri morajo sodelovati vsi, to ni zgolj še en projekt," je dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. | Foto: Bor Slana "Digitalna transformacija je družbena sprememba, pri kateri morajo sodelovati vsi, to ni zgolj še en projekt," je dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: Bor Slana

To je družbena sprememba, ne le neki projekt

Minister za javno upravo je ponovno izpostavil, da s svojim dejavnim sodelovanjem pri digitalni transformaciji mora vlada državljanom zagotoviti boljšo kakovost življenja, podjetjem pa lažje poslovanje.

"Digitalna transformacija je družbena sprememba, pri kateri morajo sodelovati vsi, to ni zgolj še en projekt. Res je, da digitalno transformacijo spremlja skepsa, nekateri se sprašujejo, kaj bo z njimi in njihovimi delovnimi mesti, a vsaka industrijska revolucija pripelje državljane in države na višjo stopnjo," je odločen Koprivnikar.

Zelena referenčna Slovenija v digitalni Evropi

Koprivnikar je še poudaril, da v sloganu Zelena referenčna Slovenija v digitalni Evropi zelena pomeni zavezanost skrbi za okolje, referenčna pa, "da nočemo izgubljati možnosti, ki bi nam prinesle nove koristi".

"Pomagajte nam s svojimi izkušnjami najti konkretne rešitve," je razpravo odprl predsednik države.

Sršen: Ameriške investitorje težko prepričate, da smo kredibilna in stabilna država

V praksi pa pot slovenske digitalne transformacije očitno ne poteka povsem gladko. Mlada podjetnica Urška Sršen, poslovna revija Forbes jo je uvrstila na seznam mladih Evropejcev, ki s svojimi vizijami in perspektivnimi podjetji spreminja svet, je med drugim opozorila na tradicionalno bolečino slovenske države: "Še vedno je preveč birokratskih ovir, tudi zato Slovenija ne privabi dovolj tujega kapitala."

"Zgolj računalništvo v šolah še ni dovolj, morali bomo resnično usposobiti inženirje digitalne transformacije. Svet bo že v kratkem pogrešal 40 milijonov ustrezno usposobljenih kadrov," je prepričan Matej Potokar, generalni direktor Microsoftove skupine za storitve v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. | Foto: Klemen Korenjak "Zgolj računalništvo v šolah še ni dovolj, morali bomo resnično usposobiti inženirje digitalne transformacije. Svet bo že v kratkem pogrešal 40 milijonov ustrezno usposobljenih kadrov," je prepričan Matej Potokar, generalni direktor Microsoftove skupine za storitve v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Foto: Klemen Korenjak

Potokar: Ne moremo dobiti dobrih kadrov, spremenimo izobraževanje!

Generalni direktor Microsoftove skupine za storitve v regiji Srednje in Vzhodne Evrope Matej Potokar je opozoril na pomen izobraževanja, ki ne zagotavlja več primerno usposobljenih kadrov za digitalno transformacijo. "Zdaj, ko se je gospodarstvo obrnilo navzgor, imamo vsi težave pridobiti dober kader".

Prepričan je, da je za uspešno pot v digitalno transformacijo nujno prenoviti izobraževalni sistem: "Zgolj računalništvo v šolah še ni dovolj, morali bomo resnično usposobiti inženirje digitalne transformacije. Svet bo že v kratkem pogrešal 40 milijonov ustrezno usposobljenih kadrov."

Državo je pozval, naj premisli o spodbujanju, tudi z davki, da naši strokovnjaki ne bi ostajali v tujini in da bi tuji strokovnjaki začeli prihajati k nam. "Šele tako bomo postali vodilni v digitalni transformaciji," opozarja Potokar.

Koprivnikar: V javnem sektorju bodo plačani po opravljenem delu in ne po delovnem mestu!

Minister za javno upravo priznava, da je v državni upravi še prostor za izboljšave. "Državni aparat mora imeti hitrejši reakcijski čas, zaposlene v javni upravi pa bomo plačali po opravljenem delu, ne pa po delovnem mestu, na katerem je zaposlen."

Obenem pa opozarja, da imamo velike dosežke na poti digitalne transformacije, o katerih je malo znano. "Bili smo prva vlada na svetu, ki je svoj oblak certificirala kot ponudnik storitve. Imamo številne rešitve, ki jih ne znamo promovirati, ker ne nastopamo enotno. Estonija velja za digitalno zelo napredno državo, a imamo v primerjavi z njimi mnogo digitalnih tehnologij bolje razvitih!"

Urška Jež: Priznajmo si, da smo dobri!

Ministrov optimizem deli tudi direktorica ljubljanskega pospeševalnika ABC Accelerator Urška Jež, ki prav tako opozarja na pomanjkljivosti pri naši promociji. "Smo čudovita država z veliko znanja, a kje je ta naša samozavest? Imamo veliko potenciala in si moramo upati to povedati! Priznajmo si, da smo dobri!"

Ne spreglejte