SiolNET. Digisvet Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pametna ključavnica za kolo za varnejše kolesarjenje

Ključavnica, ki skrbi, da vam pametni telefon med kolesarjenjem ne bo plenil pozornosti

0,15

termometer

kolesarka, telefoniranje
Foto: Thinkstock

Na Nizozemskem razvijajo ključavnico za kolo, ki bo  preprečila uporabo mobilnega telefona med kolesarjenjem. To je pogost vzrok za nesreče nizozemskih kolesarjev.

Nizozemski telekomunikacijski operater KPN v sodelovanju z nizozemsko državno agencijo za varnost prometa in veliko mednarodno zavarovalnico razvija ključavnico za kolo, ki onemogoča dostop do (njihovega) mobilnega omrežja med vožnjo.

Namen je zavarovati mlade kolesarje, ki med kolesarjenjem po zelo prometnih nizozemskih ulicah in cestah (pre)pogosto gledajo v zaslone svojih mobilnih telefonov, kar jim odvrača pozornost od prometnih razmer in pripelje tudi do nesreč.

Statistike namreč kažejo, da je za vsako peto nesrečo mladih nizozemskih kolesarjev kriva prav uporaba mobilnega telefona med kolesarjenjem.

Aplikacija odklepa, aplikacija zaklepa

Za varnostno oviro skrbi mobilna aplikacija, ki ob odklenjeni ključavnici, torej med vožnjo, onemogoči dostop do mobilnega omrežja KPN. Drugače povedano, vse dokler kolesa spet ne zaklenemo prek aplikacije, je z mobilnim telefonom mogoče opraviti le nujne klice na številke pristojnih služb (npr. 112).

Statistike kažejo, da je za vsako peto nesrečo mladih nizozemskih kolesarjev kriva prav uporaba mobilnega telefona med kolesarjenjem. Statistike kažejo, da je za vsako peto nesrečo mladih nizozemskih kolesarjev kriva prav uporaba mobilnega telefona med kolesarjenjem. Foto: Thinkstock

Aplikacija ne preprečuje poslušanja glasbe, onemogoča pa predvajanje pretočnih zvočnih vsebin, so še pojasnili snovalci.

Tokrat najprej za Android

Nizozemska agencija za varnost v prometu pričakuje, da bo opisana varnostna ključavnica na trgu še pred koncem leta, cena pa naj bi se gibala okrog sto evrov.

Aplikacijo, ki bo sprva na voljo le za naprave z operacijskim sistemom Android, bodo čez poletje intenzivno preizkušali. Snovalci načrtujejo razvoj aplikacije tudi za Applov operacijski sistem iOS in upajo, da se bodo pobudi pridružili tudi drugi telekomunikacijski operaterji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin