Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
21. 10. 2016,
20.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

1

Natisni članek

digisvet Bill Gates Microsoft

Petek, 21. 10. 2016, 20.01

6 let, 6 mesecev

Kje so danes ljudje z ene najslavnejših fotografij vseh časov #fotozgodba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,40

1

Bil je december 1978. Bob Greenberg, programer mladega podjetja Microsoft, je poklical na lokalno radijsko postajo in pravilno odgovoril na nagradno vprašanje. Zadel je brezplačno fotografiranje s profesionalnim fotografom. Sodelavcem je naročil, naj se lepo oblečejo in si počešejo brade, saj bodo naredili skupinski portret. Nastala je spodnja fotografija mulcev, ki so spremenili svet. 

11 od Microsoftovih prvih 12 zaposlenih. V prvi vrsti od leve proti desni: Bill Gates, Andrea Lewis, Marla Wood, Paul Allen. V drugi vrsti od desne proti levi: Gordon Letwin, Marc McDonald, Bob Greenberg, Bob O'Rear. V zadnji vrsti od leve proti desni: Steve Wood, Bob Wallace in Jim Lane. | Foto: Microsoft 11 od Microsoftovih prvih 12 zaposlenih. V prvi vrsti od leve proti desni: Bill Gates, Andrea Lewis, Marla Wood, Paul Allen. V drugi vrsti od desne proti levi: Gordon Letwin, Marc McDonald, Bob Greenberg, Bob O'Rear. V zadnji vrsti od leve proti desni: Steve Wood, Bob Wallace in Jim Lane. Foto: Microsoft

Zgornja fotografija je nastala konec leta 1978. Microsoft je bil takrat tik pred selitvijo iz rodnega mesta Albuquerque v ameriški zvezni državi Nova Mehika v Bellevue v zvezni državi Washington na skrajnem severozahodu ZDA. 

S čim se je v novo domovanje Microsofta peljal Bill Gates

Fotografijo pozna praktično vsak. Če ne drugje, jo je videl na Facebooku, kjer s pripisom Bi vložili v njihovo podjetje? viralna postane vsakih nekaj mesecev. Odgovor je najprej seveda odločen NE - le poglejte, kakšni so, enemu se brada konča sredi lic! Nato pa razodetje - to so ustanovni člani Microsofta, enega največjih podjetij na svetu. 

Zgodba o Microsoftu je dobro znana. Bill Gates in Paul Allen sta ga ustanovila leta 1975, s pomočjo sodelavcev razvila operacijska sistema MS-DOS in Windows ter neposredno poskrbela, da je osebni računalnik danes tak, kakršen je. 

Kaj danes počnejo člani izvirne ekipe Microsofta?

Bill Gates

Bill Gates | Foto: Reuters Bill Gates Foto: Reuters

Gates je z Microsoftom postal najbogatejši človek na svetu. V zadnjih 22 letih je bil 17-krat na vrhu lestvice svetovnih milijarderjev, nazadnje lani, letos in leta 2014. Pri Microsoftu je nehal delati leta 2008, predsednik družbe je ostal do leta 2014. Zadnja leta ves svoj čas nameni dobrodelni organizaciji Bill & Melinda Gates Foundation, ki jo vodi skupaj z ženo Melindo. Gre za največjo zasebno dobrodelno organizacijo na svetu. 

Andrea Lewis

Andrea Lewis | Foto: Microsoft Andrea Lewis Foto: Microsoft

Andrea Lewis je v začetku Microsoftove poslovne poti skrbela za stik z uporabniki - pisala je namreč navodila, kako uporabljati Microsoftovo programsko opremo. Microsoft je zapustila pet let po nastanku zgornje fotografije, leta 1983, ter postala samostojna novinarka in pisateljica. 

Marla Wood

Marla Wood | Foto: Microsoft | Foto: Marla Wood | Foto: Microsoft

Microsoftova prva računovodkinja je podjetje zapustila in tožila samo dve leti po nastanku skupinskega portreta, razlog za to je bilo domnevno spolno nadlegovanje na delovnem mestu. Podrobnosti sodnega procesa niso nikoli postale javne, je pa znano, da je Microsoft Woodovi plačal odškodnino. Marla se je nato posvetila vzgajanju svojih otrok.

Paul Allen

Paul Allen (desno) in Bill Gates (levo) | Foto: Reuters Paul Allen (desno) in Bill Gates (levo) Foto: Reuters

Soustanovitelj Microsofta Paul Allen je po odhodu iz podjetja leta 1982, v kar ga je prisilila bolezen (član uprave je bil sicer do leta 2000), postal eden najuspešnejših podjetnikov na svetu.

Prek svoje naložbene družbe Vulcan raziskuje svetovne oceane, razvija umetno inteligenco, turistične polete v vesolje in eksperimentalna zdravila, podpira dobrodelne organizacije. Je tudi lastnik dveh profesionalnih športnih ekip - Portland Trailblazers (ameriška košarkarska liga NBA) in Seattle Seahawks (liga ameriškega nogometa NFA).

Gordon Letwin

Gordon Letwin | Foto: Microsoft Gordon Letwin Foto: Microsoft

Programer Gordon Letwin je pri Microsoftu ostal dlje od vseh drugih ustanovnih članov podjetja z izjemo Billa Gatesa. Microsoft je kot milijonar zapustil leta 1993 (revija Time je leta 2000 ocenila, da ima pod palcem 20 milijonov dolarjev). Po upokojitvi se je preselil na ranč v ameriški zvezni državi Arizona. Večino svojega bogastva je do danes prek svojega podjetja Wilburforce Foundation razdal v dobrodelne namene.

Marc McDonald

Marc McDonald | Foto: Microsoft Marc McDonald Foto: Microsoft

McDonald je bil kot Lassie - vedno se je, tako ali drugače, vračal k Microsoftu. Programer je podjetje prvič zapustil leta 1984 in začel delati za družbo Asymetrix, ki jo je ustanovil Paul Allen. Kasneje se je preselil v podjetje Design Intelligence, ki ga je leta 2000 kupil Microsoft. Tehnološkemu velikanu je nazadnje adijo rekel leta 2011 in se posvetil delu za različne start-upe. 

McDonald je bil sicer prvi redni uslužbenec Microsofta. 

Bob Greenberg

Bob Greenberg | Foto: Reuters Bob Greenberg Foto: Reuters

Bob Greenberg je tisti, ki je organiziral Microsoftovo prvo skupinsko fotografiranje. Podjetje je sicer zapustil kmalu, že leta 1981, ter delal v družinskem podjetju Coleco, ki je oblikovalo in proizvajalo v ZDA izredno priljubljene otroške lutke Cabbage Patch Dolls

Bob O'Rear

Bob O'Rear | Foto: Microsoft Bob O'Rear Foto: Microsoft

Bob O'Rear je imel uspešno kariero, še preden je začel delati za Microsoft. Bil je eden od inženirjev, ki so sodelovali pri prvem pristanku človeka na Luni. Kot je nekoč rekel Bill Gates, je O'Rear genialen matematik, pri Microsoftu je bil odgovoren za uspeh operacijskega sistema MS-DOS. 

Od Microsofta se je O'Rear poslovil leta 1983 in se preselil na ranč v ameriško zvezno državo Teksas, kjer vzreja govedo. Je eden najbogatejših nekdanjih uslužbencev Microsofta, vrednost njegovega premoženja po nekaterih ocenah znaša okrog sto milijonov dolarjev.

Steve Wood

Steve Wood | Foto: Microsoft Steve Wood Foto: Microsoft

Mož že omenjene Marie Wood, ki se z Microsoftom ni razšla na najlepši način, je podjetje zapustil že leta 1980 in kasneje pri nekaj projektih sodeloval s Paulom Allenom. V ameriški zvezni državi Washington je ustanovil ponudnika brezžičnega interneta in svetovalno podjetje Airnote. Je tudi prostovoljni gasilec.

Bob Wallace

Bob Wallace | Foto: Microsoft Bob Wallace Foto: Microsoft

Wallace je po odhodu iz Microsofta praktično ves svoj čas in denar namenil raziskavi psihedeličnih drog, ki jih je rad užival tudi sam. Bil je tudi izumitelj računalniškega izraza shareware. Gre za program, ki ga lahko uporabljamo brezplačno, a z zanko - zanj je po določenem času treba plačati, brez plačila pa ne moremo uporabljati vseh funkcij.

Wallace je zaradi pljučnice nepričakovano umrl leta 2002, ko je bil star 53 let. 

Jim Lane

Jim Lane | Foto: Microsoft Jim Lane Foto: Microsoft Jim Lane je Microsoftu priskrbel eno ključnih partnerstev, ki traja še danes - Microsoft je spajdašil s podjetjem Intel, največjim proizvajalcem računalniških mikroprocesorjev na svetu. 

Lane je Microsoft s slavnimi besedami "Iz mene ste izbili voljo do vsega!" zapustil leta 1985 in ustanovil svoje računalniško podjetje.  

Leta 2008 so prvotni uslužbenci Microsofta s tole fotografijo ovekovečili 30-obletnico izvirnika iz leta 1978. Spodnja vrsta od leve proti desni: Bill Gates, Andrea Lewis, Miriam Lubow, Marla Wood in Paul Allen. Zgornja vrsta od leve proti desni: Bob O'Rear, Steve Wood, Bob Greenberg, Marc McDonald, Gordon Letwin in Jim Lane. Manjka Bob Wallace, ki je umrl leta 2002. Nekaj mesecev po nastanku te fotografije je umrla tudi Miriam Lubow, ki je sicer manjkala na izvirni fotografiji iz leta 1978. | Foto: Microsoft Leta 2008 so prvotni uslužbenci Microsofta s tole fotografijo ovekovečili 30-obletnico izvirnika iz leta 1978. Spodnja vrsta od leve proti desni: Bill Gates, Andrea Lewis, Miriam Lubow, Marla Wood in Paul Allen. Zgornja vrsta od leve proti desni: Bob O'Rear, Steve Wood, Bob Greenberg, Marc McDonald, Gordon Letwin in Jim Lane. Manjka Bob Wallace, ki je umrl leta 2002. Nekaj mesecev po nastanku te fotografije je umrla tudi Miriam Lubow, ki je sicer manjkala na izvirni fotografiji iz leta 1978. Foto: Microsoft

Ne spreglejte