SiolNET. Digisvet Novice
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kitajska bo pripravila svojo spletno enciklopedijo

Kitajska: Naša "Wikipedia" bo še boljša!

0,30

termometer

Kitajska, pisarna, spanje
Foto: Reuters

Digitalizirano kitajsko enciklopedijo bo ustvarjalo več kot 20 tisoč kitajskih znanstvenikov, vsebovala pa bo 300 tisoč pojmov.

Kitajska bo digitalizirala tretjo izdajo svoje nacionalne enciklopedije, kar bo, kot poroča kitajski dnevni tisk, alternativa spletni enciklopediji Wikipedia. Vsakemu od 300 tisoč pojmov v njej bodo namenili okrog tisoč besed, pričakujejo pa, da bo v svoji končni podobi enciklopedija po obsegu primerljiva s kitajsko različico Wikipedie.

Toda med kitajsko Wikipedio in kitajsko enciklopedijo obstaja (vsaj) ena pomembna razlika: medtem ko prvo urejajo prostovoljci, bodo drugo ustvarjali skrbno izbrani kitajski profesorji in znanstveniki, ki jih bo nekaj več kot 20 tisoč. Svoje delo bodo predvidoma končali prihodnje leto.

"Ne samo doseči, temveč preseči!"

Ambicije avtorjev kitajske digitalne enciklopedije so visoke. "Naš namen ni nekaj doseči, temveč to preseči," je po poročanju tehnološkega spletnega medija The Verge med drugim dejal vodja projekta Yang Muzhi, ki je tudi vodja kitajskega združenja knjižnih in časopisnih založnikov.

Kitajska je ena od držav, kjer oblast budno spremlja spletne vsebine in odstranjuje tiste, ki ji ne ustrezajo. Wikipedia je na voljo tudi na Kitajskem, a je dostop do vsebin in pojmov, ki so jih kitajski cenzorji opredelili kot občutljive, onemogočen.

Wikipedia, Kitajska Foto: Wikipedia

Digitalizacijo kitajske enciklopedije so odobrili že pred šestimi leti, a so se dela lotili šele zdaj. Prva knjižna izdaja kitajske enciklopedije je izšla leta 1993, druga pa 19 let pozneje. Nobenega dvoma ni, da je glavni namen tega projekta varovanje pred tujimi vsebinskimi vplivi, ki bi se kitajskim oblastem lahko zdeli sporni.

Ko resnica očitno ni samo ena

Kitajska gotovo ni edina država, ki želi filtrirati vsebine spletne enciklopedije Wikipedia ali ustvariti različico pod svojim nadzorom. V enem od najnovejših tovrstnih primerov je, kot še poroča The Verge, Turčija prejšnji teden onemogočila dostop do Wikipedie, češ da se uredniki niso odzvali na zahteve turške vlade za odstranitev vsebin, ki so jih napisali avtorji, obtoženi podpiranja terorizma.

Rusija je pred tremi leti napovedala razvoj svoje alternativne Wikipedie, kar upravičujejo z nameni po zagotavljanju podrobnejših in zanesljivejših informacij o državi.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin