Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
14. 5. 2015,
16.54

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srdjan Cvjetović LG

Četrtek, 14. 5. 2015, 16.54

7 mesecev, 2 tedna

Kdo ustvarja dobrih 90 odstotkov vseh prihodkov iz zaslonov za pametne ure?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Južnokorejsko podjetje LG Display, del koncerna LG, ima pri proizvodnji zaslonov za pametne ure skoraj monopol - po številu enot ima 66,8-odstotni delež, po prihodkih pa kar 90,8-odstotnega.

V prvih treh letošnjih mesecih je LG Display dosegel 186 milijonov dolarjev (dobrih 163 milijonov evrov) prihodkov na svetovnem trgu zaslonov za pametne ure, s čimer si je izboril skoraj 91-odstotni tržni delež, poroča analitsko podjetje DisplaySearch. Daleč zadaj je Samsung, ki si je drugo mesto priboril z 3,1 odstotka svetovnih prihodkov iz naslova zaslonov za pametne ure, sledita pa Japan Display in Futaba – prvi ima 2,4-odstotni delež prihodkov, zadnji pa 1,8-odstotnega.

Glede števila proizvedenih zaslonov za pametne ure so deleži nekoliko drugačni, a močna prevlada južnokorejskega podjetja LG Display ni niti načeta, kaj šele ogrožena. V prvem letošnjem četrtletju je LG Display dobavil osem milijonov tovrstnih zaslonov, kar mu je zadoščalo za 66,8-odstotni tržni delež. Kako hitro narašča zanimanje za pametne ure, pa dokazuje podatek, da je v primerjavi z zadnjim lanskim trimesečjem proizvodnja zaslonov za pametne ure v prvem letošnjem trimesečju v podjetju LG Display zrasla za več kot sedemkrat.

Japan Display je dobavil 1,48 milijona zaslonov za pametne ure ali 12,4 odstotka vseh, na tretjem mestu pa je Futaba, ki ima z 1,12 milijona kosov po tem merilu 9,4-odstotni delež. Sledi Sharp, ki je v prvih treh letošnjih mesecih proizvedel 900 tisoč ali 7,5 odstotka vseh zaslonov za pametne ure.

Trenutno samo en morebitni tekmec LG Display je zdaj še vedno ekskluzivni dobavitelj zaslonov za Apple Watch in prav to mu predstavlja izjemno odskočno desko na tem segmentu, ki so jo očitno znali dobro izkoristiti. Toda v kratkem se mu bo pri Apple Watchu pridružil še edini preostali proizvajalec plastičnih enot z zasloni OLED, to je Samsung Display. LG Display seveda proizvaja zaslone tudi za pametne ure LG G Watch R in LG Watch Urbane, ki jima gre na trgu kar dobro.

Izdelava zaslonov za pametne ure je specifična, kajti te naprave morajo biti tenke in energetsko zelo varčne. Prav z razvojem plastičnih ohišij z zasloni OLED, ki omogočajo izdelavo raznih oblik glede na zahteve posameznega modela pametne ure (tudi krožnih oblik), si je LG Display uspešno pridobil še nekaj točk prednosti pred drugimi, ki so na tem področju močno zadaj.

Ne spreglejte