SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je odvrgel dobrih 180 tisoč evrov vreden zgodovinski računalnik?

4

termometer

Reciklažno središče podjetja CleanBayArea na lokaciji Milpitas v Silicijevi dolini pri San Franciscu išče žensko, ki je (zagotovo pomotoma) odvrgla zbirateljski in zgodovinski Applov računalnik.

Neznana ženska je računalnik, katerega vrednosti očitno ni poznala, našla med drugo odsluženo računalniško in elektronsko opremo v kartonski škatli v garaži, ki jo je pospravljala po smrti svojega moža, je povedala ob oddaji.

Toda natančnejši pregled, ki so ga opravili po odprtju škatle nekaj tednov pozneje, je razkril, da to vendarle ni bila kakšna poceni imitacija, temveč eden od 200 računalnikov prve generacije Apple I, ki so ga leta 1976 ustvarili in ročno sestavili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne, soustanovitelji danes zelo uspešnega podjetja Apple. Ocenjujejo, da jih je do danes preživelo le nekaj več kot 60. Samo štirje kilobajti pomnilnika Apple I so začeli prodajati kot prvi Applov izdelek julija 1976 za takratnih 666,66 ameriškega dolarja. Imel je štiri kilobajte (da, res samo štiri kilobajte!) pomnilnika.

Reciklažno središče je računalnik z lahkoto prodalo nekemu zasebnem zbiratelju za 200 tisoč ameriških dolarjev (slabih 182 tisoč evrov), a ker polovica iztržka pripada izvirnemu lastniku, zdaj z intenzivno spletno in medijsko kampanjo iščejo gospo, staro verjetno med 60 in 70 let, ki ob oddaji škatle ni pustila svojih podatkov in ni zahtevala potrdila o prevzemu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin