Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
18. 3. 2015,
16.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

LinkedIn zaposlitev delo družbeno omrežje Matic Tomšič

Sreda, 18. 3. 2015, 16.27

7 let, 12 mesecev

Kako zaposlitev na LinkedInu iskati bolj učinkovito

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iskanje zaposlitve s poslovnim družbenim omrežjem LinkedIn ima smisel le, če si uporabnik prizadeva biti opažen. Pripravili smo nekaj nasvetov, s katerimi bo nase opozoril potencialne delodajalce.

Razvijte obširno mrežo poznanstev Več možnosti, da dobijo zaposlitev, imajo tisti uporabniki družbenega omrežja LinkedIn, ki imajo več poznanstev. Strokovnjaki priporočajo, da vsak posameznik, ki od gradnje kariere z LinkedInom veliko pričakuje, naveže neposreden stik (oziroma povezavo prve stopnje) z najmanj 250, še raje pa več kot 500 drugimi uporabniki družbenega omrežja. Več poznanstev namreč pomeni več ljudi, ki morda poznajo nekoga, ki pozna nekoga …

Aktivno mreženje je pomembno tudi za vzbujanje pozornosti pri številnih delodajalcih, ki na LinkedInu iščejo nove kadre. Večja razvejanost povezav namreč pomeni večjo opaznost. Pridružite se skupinam in sodelujte v razpravah Ogromno novih poznanstev lahko na LinkedInu sklenete, če se pridružite skupinam. Teh je zelo veliko, zato si lahko privoščite precej izbirčnosti in iskanje pravih omejite na geografsko lokacijo, interese obstoječih članov, področje dela, stopnjo ali vrsto izobrazbe in še nekaj drugih kriterijev.

Največ uporabnikov LinkedIna je po podatkih Statiste članov od ene do devetih skupin. Na svetovalnem portalu Powerformula resnim iskalcem zaposlitve na družbenem omrežju priporočajo, da se pridružijo vsaj 50 skupinam in aktivno sodelujejo vsaj v treh množičnih razpravah tedensko. Veliko skupin ima več kot sto tisoč članov – če v katero od njih prispevate relevantne, uporabne, razumne ali pa preprosto posrečene replike, vas bodo hitro opazili.

Pomembnost pazljivega izbiranja ključnih besed Strateško izbiranje ključnih besed, ki jih dodajate svojemu profilu na LinkedInu, je zelo pomembno, če želite, da se vaše ime in obraz pojavita na vrhu rezultatov iskanj, s katerimi potencialne kandidate za nove sodelavce na družbenem omrežju iščejo delodajalci.

Taktičnega dodajanja ključnih besed, ki bodo izpostavile vaš uporabniški profil in povečale vaše možnosti za zadetek na LinkedInovi loteriji, se lahko lotite na več načinov. Preprostejši je iskanje oseb s podobnimi znanji in izobrazbo, ki se potegujejo za delo na istem področju. Preverite, katere ključne besede so uporabili tisti posamezniki, ki se znajdejo na vrhu seznama rezultatov iskanja.

Pomagate si lahko tudi z Googlovim orodjem Keyword Planner, ki je v prvi vrsti sicer namenjen učinkovitejšemu oglaševanju s platformo Google AdWords. Z njim lahko vidite, katere ključne besede, povezane z vašim poklicem ali želeno zaposlitvijo, so najbolj iskane na Googlu (ali pravzaprav kateremkoli drugem iskalniku, kot sta Yahoo ali Bing).

Postanite sledilci podjetij, za katera želite delati Sledenje podjetjem, ki vas zanimajo, je odličen način za pridobivanje informacij o potencialnih delodajalcih in ažurno spremljanje morebitnih kadrovskih sprememb. Ko podjetje poiščete z LinkedInovim iskalnikom in pritisnete Sledi (Follow), vas bo družbeno omrežje sproti obveščalo o posodobitvah svojega profila. Med uporabniki krožijo tudi govorice, da naj bi podjetja redno preverjala sezname sledilcev in med njimi celo iskala nove sodelavce.

Shranjujte iskana delovna mesta Z zmogljivim LinkedInovim iskalnikom zaposlitev lahko s številnimi parametri (lokacija, naziv, področje, izobrazba) zelo podrobno določite delo, ki ga želite opravljati. Če ga ne najdete, spletnega brskalnika ne zapirajte, temveč iskanje shranite. Brezplačni LinkedInov račun, ki ga uporablja večina od 350 milijonov članov družbenega omrežja, namreč omogoča shranitev desetih tovrstnih iskanj. LinkedIn vas bo nato obvestil, ko se bo odprlo delovno mesto, ki bo ustrezalo vašim kriterijem.

Optimizirajte svoj profil Delodajalci, ki uporabljajo LinkedIn, vas ne poznajo, temveč vidijo le vaš profil. Ta je na družbenem omrežju tako vaše ogledalo kot digitalni življenjepis – poskrbite, da jih bo pritegnil!

Dobro zastavljen profil mora ob imenu in nazivu vključevati kratek in jedrnat opis osebe, ki jo predstavlja, kakovostno, razločno in čim bolj profesionalno fotografijo, seznam znanj, izkušenj in morebitnih priporočil predhodnih delodajalcev ter pazljivo izbrane ključne besede. Številni delodajalci cenijo kreativnost, iniciativnost in odstopanje od povprečja, zato lahko profil opremite tudi z multimedijskimi vsebinami.

Postanite vsestransko aktiven, a ne preveč sproščen uporabnik Čeprav poslovno, je LinkedIn v prvi vrsti še vedno družbeno omrežje, zato ga za maksimalno izpostavljenost in opaznost tako tudi uporabljajte. Objavljajte zanimive statuse in privlačne spletne povezave, sodelujte v debatah, menjajte fotografijo profila, bodite vsestransko aktivni. Če je LinkedIn vaša prva izbira orodja za iskanje zaposlitve, na njem preživite več časa kot na drugih družbenih omrežjih, a ga z njimi nikar ne enačite. LinkedIn ni Facebook, zato med stiki nikar (sploh pa ne javno) ne iščite kandidatov ali kandidatk za skok med rjuhe, temveč ga uporabljajte le za navezovanje profesionalnih stikov.

Ne spreglejte