Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
5. 4. 2014,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefoni baterija varčevanje nasveti

Sobota, 5. 4. 2014, 20.39

8 let

Kako varčevati z baterijo pametnega telefona?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko se pokazatelj stanja baterije obarva rdeče, polnilca pa ni pri roki, še ni čas za paniko - če boste upoštevali spodnje napotke, bo vaš telefon brez težav preživel še nekaj ur.

Zmanjšate svetlost zaslona Zasloni pametnih telefonov so med največjimi porabniki energije, zato je zmanjšanje ravni osvetlitve prvi nujen korak pri znižanju obremenitve baterije. Funkcija za samodejno uravnavanje svetlosti svojega poslanstva pogosto ne opravlja dovolj učinkovito, zato za zatemnitev poskrbite ročno.

Skrajšajte čas zakasnitve zaslona Zakasnitev zaslona določa pretečen čas, po katerem se zaslon pametnega telefona izklopi v primeru uporabnikove neaktivnosti. V nastavitvah zaslona preverite, da je nastavljena najmanjša možna vrednost (10 ali 15 sekund pri večini pametnih telefonov). Poskrbite tudi, da boste zaslon z enkratnim kratkim pritiskom na gumb za vklop izklopili vsakič, ko ga odložite.

Onemogočite lokacijske storitve ... ... oziroma z drugimi besedami – izklopite sprejemnik/oddajnik signala GPS. Nekatere aplikacije, kot sta zemljevid Google Maps in Facebook, uporabljajo GPS za beleženje lokacije, kar počnejo tudi takrat, ko se uporabnik z njimi ne ukvarja več. Komunikacija s sateliti na stanje baterije ne vpliva blagodejno, zato bodisi izklopite GPS bodisi v nastavitvah omenjenih aplikacij onemogočite lokacijske storitve. Nekateri uporabniki zaradi varovanja zasebnosti to sicer storijo že ob prvem zagonu naprave.

Izklopite povezave Wi-Fi, 3G/LTE in Bluetooth Brezžične povezave so velik porabnik baterije, saj pametni telefon v primeru, da povezave ni na voljo oziroma je sprejem zelo slab, vedno išče močnejši signal. Povezave lahko v nastavitvah izklopite ročno (za hiter dostop do bližnjic proti dnu zaslona povlecite statusno vrstico na vrhu naprave) oziroma preprosto preklopite v način letenja, ki telefonu samodejno prepreči kakršnokoli povezovanje.

Znebite se naprednih funkcij Če ste lastnik telefona tipa Galaxy S4, HTC One, Galaxy Note 3 ali kakšnega sorodnega primerka s prestižnim pedigrejem, izklopite različne bonbončke in napredne funkcije, kot so sledenje očem, zrcaljenje zaslona in povezava NFC.

Izklopite vibriranje Telefon med vibriranjem porabi precej več energije kot med zvonenjem, najsi gre za daljše tresenje med prejemanjem klicev oziroma krajše invervale med tipkanjem sporočil (če imate vklopljeno funkcijo vibriranja ob pritisku posameznih tipk). Če v baterijski stiski niste v gledališču ali na predavanju, temveč na kraju, kjer zvonenje ne bo zmotilo nikogar, je vibriranje bolje izklopiti.

Počistite seznam programov, ki so aktivni v ozadju Večina uporabnikov pametnih telefonov posameznih aplikacij po uporabi ne izklopi, temveč preprosto pritisne gumb "Domov" in nadaljuje delo, programi pa še vedno tečejo v ozadju in porabljajo dragocene odstotke baterije. Neaktivne aplikacije lahko izklopite z Upraviteljem aplikacij oziroma enim izmed številnim tonamenskih programov, kot sta Advanced Task Killer in Task Manager (oba brezplačno na voljo na servisu Google Play).

Zmanjšajte število obvestil Povprečnega uporabnika z internetom povezanega pametnega telefona s tako imenovanimi notifikacijami dnevno zasipa cela vrsta aplikacij in družbenih omrežij – Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat in Whatsapp, tu pa so še športni rezultati, zgrešeni telefonski klici in naročnine RSS. Ker večina omenjenih aktivira zaslon in povzroči cingljanje oziroma vibriranje, je obvestila med varčevanjem z baterijo dobro izklopiti oziroma zmanjšati na absolutni minimum.

Vklopite varčevalni način Večina pametnih telefonov ponuja možnost delovanja v načinu varčevanja, ki zelo omeji oziroma blokira podatkovne povezave, zatemni zaslon in zmanjša aktivnost enote CPU. Nekateri novejši modeli, kot je Samsung Galaxy S5, omogočajo tudi način izrednega varčevanja z energijo, ki število barv na sicer fenomenalnem zaslonu omeji na črno in belo, uporabniku pa ponudi le osnovne funkcije – klice, pisanje sporočil SMS in dostopanje do interneta s privzeto nameščenim brskalnikom.

Naprave ne izpostavljajte toploti Testi so pokazali, da baterije v novodobnih pametnih telefonih in tablicah optimalno delujejo v zmerno hladnem okolju, zato jih ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi in ne puščajte v bližini prižgane pečice.

Ne spreglejte