Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
11. 2. 2016,
14.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Windows 10 nasveti Matic Tomšič

Četrtek, 11. 2. 2016, 14.31

6 let, 7 mesecev

Kako počasen računalnik z Windowsi prisiliti, da bo deloval hitreje? (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Se vam zdi, da vaš računalnik z Windows 10 melje v neskončnost? Pokazali vam bomo nekaj trikov, s katerimi ga lahko prisilite v hitrejše delovanje, delujejo pa tudi v Windowsih 7 in 8.1.

1. Preprečite zaganjanje programov, ki jih ne potrebujete takoj ob vklopu računalnika Precej programov ob nameščanju uporabnika vpraša, ali želi, da se odprejo oziroma delovanje v ozadju začnejo takoj ob zagonu sistema. Ta možnost je privzeto omogočena, mnogo uporabnikov pa jo ali spregleda ali pa ji ne pripisuje prevelike veljave.

Kaj se nato zgodi? Vsi ti programi se, čeprav jih uporabnik morda ne potrebuje, odprejo ob zagonu Windowsov in upočasnijo postavitev operacijskega sistema, pozneje pa brez potrebe iz ozadja obremenjujejo procesor ali pomnilnik. To morda ni težava za uporabnike z zmogljivejšimi računalniki, za tiste s šibkejšimi cenejšimi ali starejšimi sistemi pa zagotovo. Zaganjanje programov ob postavitvi Windowsov 10 lahko onemogočimo z orodjem Upravitelj opravil (ali Task Manager po angleško). Odpremo ga s hkratnim stiskom kombinacije tipk Ctrl + Shift + Esc, nato pa poiščemo zavihek Zagon. Stolpec Stanje kaže, kateri programi se aktivirajo ob zagonu Windowsov in kateri ne, stolpec Učinek zagona pa, kako zelo določen program vpliva na hitrost zaganjanja sistema Windows.

Programe, ki jih ob zagonu Windowsov ne potrebujete praktično nikoli, lahko onemogočite z desnim klikom in izbiro možnosti Onemogoči ali pa klikom na gumb Onemogoči v spodnjem desnem kotu okna (video spodaj). Pokvariti ne morete ničesar, saj se na seznamu ne pojavijo programi, ki so bistveni za delovanje sistema. Priporočamo, da omogočene pustite vsaj protivirusni program, požarni zid (če ga imate) in morebitne programe, ki spreminjajo vašo uporabniško izkušnjo (pri nas je to f.lux, ki ščiti uporabnikove oči).

Če katerega od programov, ki se začnejo izvajati ob zagonu sistema Windows, ne poznate, za informacije obiščite spletno stran Should I Block It in v njen iskalnik vpišite njegovo ime.

2. Izklopite grafične učinke Grafični učinki in animacije odpiranja oken in menijev so manj opazna prvina Windowsov, ki pa lahko konkretno upočasni delo na manj zmogljivem računalniku s slabo grafično kartico ali brez namenske grafične kartice.

V iskalnik Windows 10 (pri gumbu Start) vpišite sysdm.pl in pritisnite tipko Enter. Odprli boste orodje Sistemske lastnosti. Alternativna pot do orodja je desni klik v oknu Ta računalnik, izbira možnosti Lastnosti in klik na Dodatne nastavitve sistema zgoraj levo.

V orodju Sistemske lastnosti preklopite na zavihek Dodatno in v razdelku Učinkovitost delovanja kliknite na Nastavitve. Zdaj lahko grafične učinke prilagajate poljubno oziroma presojo za najboljši performans zaupate Windowsom (slika spodaj).

Tile imajo največji vpliv na hitrost delovanja operacijskega sistema:

- animacije v opravilni vrstici,

- animacije kontrolnikov in elementov v oknih,

- animacije oken med minimiziranjem in maksimiranjem,

- pojemanje ali drsenje menijev,

- pojemanje ali drsenje opisov orodij,

- pojemanje ali drsenje menija po kliku,

- prikazovanje senc pod okni.

3. Za pomoč prosite Windowsovega pomočnika za odpravljanje težav Odprite Nadzorno ploščo in poiščite Odpravljanje težav. V razdelku Sistem in varnost poiščite in kliknite na Zaženite opravila vzdrževanja. V čarovniku, ki se odpre, kliknite Naprej in samodejno bo poiskal ter odpravil morebitne težave z Windowsi. Morda boste morali potrditi skrbniško dovoljenje (klik na V redu).

4. Odpiranje datotek zaupajte brezplačnim programom s spleta, ne privzetim Microsoftovim Privzeti Microsoftovi programi za upravljanje različnih vrst datotek si za zagon pogosto vzamejo svoj ljubi čas, kar je lahko pri manj zmogljivih računalnikih, ki s slabšo strojno opremo žonglirajo z enakim številom procesov kot bolj zmogljivi, kar velika težava. Kako odpiranje datotek prepustiti zaupanja vrednim programom s spleta, smo opisali v tem prispevku:

5. Odstranite velike datoteke, ki odžirajo prostor na trdem disku Vaš računalnik je morda počasen tudi zato, ker mu zmanjkuje prostora na disku. To lahko preverite v oknu Ta računalnik, do katerega lahko dostopamo prek raziskovalca. Če je pokazatelj zasedenosti sistemskega diska v rdečem, je čas, da odstranite nekaj datotek. Največje porabnike prostora lahko poiščete z brezplačnim orodjem WinDirStat:

Ne spreglejte