SiolNET. Digisvet Novice
3,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vse Facebookove komunikacijske aplikacije prehajajo na skupne temelje

Kako je Mark Zuckerberg prelomil obljubo

3,37

termometer

Mark Zuckerberg
Prvi mož družbe Facebook je (za zdaj še ne javno) napovedal, da bodo združili tehnično infrastrukturo svojih aplikacij WhatsApp, Instagram in Facebook Messenger. Foto: Reuters

Prvi mož družbe Facebook Mark Zuckerberg je (za zdaj še ne javno) napovedal, da bodo združili tehnično infrastrukturo svojih aplikacij WhatsApp, Instagram in Facebook Messenger.

Vse tri aplikacije bodo na uporabniški strani sicer ostale samostojne, združeni pa bodo njihovi tehnični temelji, kar bo omogočilo neposredno komunikacijo tudi takrat, kadar sogovorniki ne uporabljajo različnih aplikacij (od teh treh).

telefon, InstBranka Digisvet Kako je Instagram mnogim pokvaril praznike

Zarečeni kruh …

Ta napoved je sicer na prvi pogled morda videti privlačna za uporabnike, še bolj pa za skrbnike, ki bodo morali skrbeti samo za eno platformo namesto za tri, a je v nasprotju z nekdanjimi obljubami prvega moža Facebooka Marka Zuckerberga. Ob prevzemu Instagrama in WhatsAppa je namreč zatrjeval, da bosta ti aplikaciji tudi po prevzemu ostali samostojni.

WhatsApp Digisvet WhatsApp sedaj omogoča skupinske video in glasovne klice

Čeprav bodo z uporabniškega vidika to še vedno tri ločene komunikacijske aplikacije, skupni temelji pomenijo, da bo vsaka ranljivost ali kraja podatkov na eni od teh aplikacij takoj pomenila enak učinek tudi na drugih dveh.

Ob prevzemu Instagrama in WhatsAppa je prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg zatrjeval, da bosta ti aplikaciji tudi po prevzemu ostali samostojni. Ob prevzemu Instagrama in WhatsAppa je prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg zatrjeval, da bosta ti aplikaciji tudi po prevzemu ostali samostojni. Foto: Facebook

Zuckerberg sicer te pomisleke pomirja z zahtevo, da bi pri vseh treh vključili tako vrsto kriptiranja, ki onemogoča ogled pogovora tistim, ki v njem niso neposredno udeleženi. Ta za zdaj deluje samo pri WhatsAppu, ki se od preostalih dveh močno razlikuje tudi pri količini in vrsti podatkov, ki jih shranjuje.

Digisvet Skype in WhatsApp hodita v zelje evropskim telekomunikacijskim operaterjem, bo EU ukrepala?

Ustanovitelji WhatsAppa in Instagrama se čutijo prevarani

Toda te tri aplikacije imajo različne zahteve glede uporabniške identifikacije. Pri WhatsAppu je dovolj delujoča mobilna telefonska številka, kar pomeni, da bi združevanje profilov iz te aplikacije s profilom Facebooka in njegovega Messengerja, ki je leta 2014 postal samostojna aplikacija, lahko pomenilo kršitev varovanja zasebnosti – in gotovo udarec za tiste, ki niso želeli posredovati kaj več kot svojo delujočo mobilno številko.

WhatsApp Digisvet WhatsApp omejil število posredovanj sporočil na pet

Prav zaradi vedno večjih apetitov matične hiše po njihovih otrocih je Facebook zapustil tako ustanoviteljski dvojček Instagrama kot tudi ustanoviteljski dvojček WhatsAppa. Bolj ko ne je skrajna Zuckerbergova želja, zaradi katere se je lotil projekta združevanja, od vseh teh aplikacij dobiti čim več denarja.

Bolj ko ne je skrajna Zuckerbergova želja, zaradi katere se je lotil projekta združevanja, od vseh teh aplikacij dobiti čim več denarja. Bolj ko ne je skrajna Zuckerbergova želja, zaradi katere se je lotil projekta združevanja, od vseh teh aplikacij dobiti čim več denarja. Foto: Reuters

Če bi prej vedeli …

Pomisleke imajo tudi varuhi konkurence, ki se vedno glasneje oglašajo, češ da prave narave Facebookovega prevzema Instagrama in WhatsAppa niso takoj zaznali in da bi jih že takrat morali podrobneje preiskati.

WhatsApp, Facebook Digisvet WhatsApp bi končno rad kaj zaslužil

Instagram, Facebook Messenger in WhatsApp oziroma vsaj enega od teh uporablja okoli 2,6 milijarde ljudi po vsem svetu. Združitev njihovih tehnoloških temeljev, pri čemer bo delalo več tisoč Facebookovih strokovnjakov, želijo zaključiti do konca letošnjega leta ali v začetku leta 2020, je še poročal časnik The New York Times, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, ki so zaradi zaupnosti vztrajali pri svoji anonimnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin