Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 3. 2015,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

industrija

Torek, 17. 3. 2015, 7.23

8 let

Kaj je Industrija 4.0?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iskanje odgovora na to vprašanje ni le eno od žarišč letošnjega predvsem kongresnega dela dogodka CeBIT, temveč tudi pomemben izziv za Nemčijo in njeno gospodarstvo.

Nemški gospodarstveniki in vsa nemška politika so si skoraj enotni: Nemčija ima vodilno mesto in vlogo v proizvodnji, inženirstvu in industriji. To pomembno prednost seveda želijo in morajo ohraniti, obenem pa se morajo spoprijeti z bližajočo se naslednjo industrijsko revolucijo in se na njo ustrezno pripraviti.

Uradna promocija Nemčije kot dežele izjemnih priložnosti Eden od teh korakov so prizadevanja za uradno promocijo Nemčije in nemškega gospodarstva med tujimi podjetji s področja informacijske tehnologije. Želijo jim čim bolje pojasniti prednosti lastne panoge informacijske in komunikacijske tehnologije ter, kot so prepričani, odlične naložbene priložnosti, ki jih ponuja.

Decentralizacija zmogljivosti in povezovanje različnega Toda ali obstaja enotno razumevanje, kaj so pravzaprav pametni izdelki in kaj je industrija četrte generacije, ki bo takšne izdelke prinesla? Nemški gospodarstveniki so prepričani, da ne gre za medijsko pretiravanje in še en novi milozvočni pojem ali dva, temveč za resno – predvsem informacijsko – naložbo v ohranjanje nemške konkurenčnosti, na katero so sicer zelo ponosni.

Industrija 4.0 naj bi nastala pod vplivom dveh na prvi pogled nasprotujočih si pojavov. Po eni strani, predvsem po zaslugi vedno večje računalniške zmogljivosti, ki jo dobimo za isti denar, informacijska moč ni več koncentrirana na manjšem številu mest, temveč je vedno bolj decentralizirana. Po drugi strani pa se nekoč na videz nepovezljive naprave zdaj povezujejo z namenom, da uporabnikom ustvarijo čim boljšo izkušnjo. Nastaja internet stvari (Internet of Things), v katerem se resnični in navidezni – to je informacijski – svet vedno bolj prepletata in v katerem je vedno več podatkov, ki jih je treba smiselno obdelati in z njimi skrbno ravnati.

Nova miselnost, nove priložnosti Vse to spreminja miselnost uporabnikov ne le glede njihovih zahtev, temveč tudi glede njihove predstave o proizvodnem procesu. Stroji niso več slepi izvajalci preprostih opravil, temveč so del nekega celovitega procesa, v katerem komunicirajo tudi z drugimi stroji in napravami z namenom čim učinkovitejšega izpolnjevanja celovite naloge. Uporabnike bodo namreč vedno manj zanimale tehnologije, saj bodo usmerjeni predvsem k temu, da dobijo to, kar želijo in pričakujejo.

Ob tem je seveda treba zagotoviti, da so vsi ti podatki, ki ob tem nastajajo, varni in da končno besedo vendarle ohranimo mi, uporabniki. Veliko izzivov za vse strokovnjake in ustvarjalce, ki znajo razviti dobre ideje, zato ne preseneča, da Nemčija išče veliko število strokovnjakov. O tem, koliko natančno, ni enotnega mnenja, a Nemci želijo vsemu svetu pokazati, da bodo dobre ideje ravno pri njih najlažje in najhitreje zaživele v vsakodnevnem življenju.

Ne spreglejte