Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
14. 8. 2015,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Windows 10 zasebnost Matic Tomšič

Petek, 14. 8. 2015, 15.19

8 let

Je Windows 10 sploh mogoče preprečiti zbiranje podatkov o uporabniku?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Operacijski sistem Windows 10 naj bi Microsoftu nekatere podatke o uporabniku pošiljal tudi, če je ta izklopil Cortano, iskalnik Bing in omogočil nastavitve za izboljšanje zasebnosti.

Windows 10 se z Microsoftom o uporabniku pogovarja tudi takrat, ko operacijskemu sistemu ta to izrecno prepove, ugotavljajo na spletni strani Ars Technica. Kot je pokazala njihova raziskava, ki so jo opravili z orodjem Fiddler, Windows 10 Microsoftu v glavnem sicer pošilja preproste in razmeroma nepomembne informacije o internetni povezavi. A vmes se naj bi prikradli tudi bolj zasebni podatki.

Microsoft zahteva, Windows 10 dostavi Microsoft naj bi od Windows 10 namreč zahteval tudi informacije, povezane z uporabo oblaka OneDrive in za zdaj še neznane vsebine, ki so povezane z edinstveno identifikacijsko številko vsakega izvoda operacijskega sistema.

Windows 10 naj bi jih Microsoftovim strežnikov poskusil dostaviti kljub temu, da so raziskovalci Ars Technice vklopili vsako nastavitve zasebnosti, onemogočili digitalno pomočnico Cortano in iskalnik Bing ter izklopili osveževanje živih sličic z informacijami v meniju Start.

"Če uporabnik tega ne želi, njegov izvod Windows 10 podatkov ne pošilja" Microsoft se je na poročilo Ars Technice odzval s pojasnilom, da če je uporabnik svojo zasebnost zaščitil z vsemi dostopnimi parametri, Windows 10 osebnih podatkov ne pošilja. To naj bi veljalo tako za iskanja, opravljena na spletu, ali lokalno. Iskalni pojmi so sicer Microsoftov glavni vzvod, s katerim se trudijo izkušnjo Windows 10 prilagoditi vsakemu uporabniki posebej.

Pri Ars Technici so sicer zapisali, da vrsta podatkov, ki so bili Microsoftu poslani med njihovim testom, ne spada v kategorijo iskanja.

Microsoft se je zaradi privzetih nastavitev zasebnosti, s katerimi že ob namestitvi operacijskega sistema Windows 10 zahteva dostop do cele vrste osebnih podatkov, znašel pod plazom kritik skupnosti uporabnikov.

Ne spreglejte