Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
29. 11. 2017,
18.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

2

Natisni članek

znanost nedeljska znanost hujšanje oblačila Harvard digizgodbe The Biggest Loser Slovenija

Sreda, 29. 11. 2017, 18.57

6 let, 4 mesece

Je to material prihodnosti? Na Harvardu menijo, da je.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

2

Znanstveniki z znane ameriške univerze Harvard že nekaj časa razvijajo posebno vrsto blaga za novo generacijo oblačil, ki bi posamezniku znala povedati, koliko kilometrov je prehodil ali pretekel, kako hiter je bil in koliko kilokalorij je porabil. Takšno blago bi lahko nadomestilo danes zelo priljubljene športne zapestnice, saj bi bila vsa potrebna tehnologija vdelana v majico ali hlače. 

Številni znanstveniki menijo, da je vsesplošna uporaba pametnih oblačil, ki bodo posamezniku znala prikazati vse podatke o njegovem telesu, samo še vprašanje časa. Merilnikom aktivnosti (na fotografiji) bo takrat začelo groziti izumrtje. | Foto: Thinkstock Številni znanstveniki menijo, da je vsesplošna uporaba pametnih oblačil, ki bodo posamezniku znala prikazati vse podatke o njegovem telesu, samo še vprašanje časa. Merilnikom aktivnosti (na fotografiji) bo takrat začelo groziti izumrtje. Foto: Thinkstock

Majica, ki je en sam velik računalnik

Na inštitutu Wyss za bioinženiring, ki je del ameriške univerze Harvard, so si zadali nalogo najti alternativo najpogostejšim materialom, ki se danes uporabljajo v industriji merilnikov športnih aktivnosti - gumijastim zapestnicam, plastičnim in kovinskim sponkam s senzorji, navsezadnje tudi pametnim telefonom, ki jih rekreativci pogosto nosijo v žepih. 

Misija znanstvenikov s Harvarda je bila predvsem iznajti material, ki bi uporabniku pri beleženju športnih aktivnosti lahko ponudil še bolj natančne rezultate, obenem pa bi ga manj oviral pri gibanju. Nastalo je blago, ki je pravzaprav en sam velik računalnik oziroma senzor. 

Kako deluje

Inovativno tehnologijo sestavljata dve plasti električno prevodnega blaga, med katerima je tanka plast silicija. Celotna zadeva je zaradi svoje konstrukcije tako imenovani kapacitativni senzor, kar pomeni, da se odziva na vse električne dražljaje, ki potujejo skozi blago. Dražljaji nastajajo takrat, ko se posameznik, ki nosi oblačilo iz takšnega blaga, premika. 

Takole je videti blago, ki so ga razvili na harvardskem inštitutu Wyss. | Foto: Inštitut Wyss na univerzi Harvard Takole je videti blago, ki so ga razvili na harvardskem inštitutu Wyss. Foto: Inštitut Wyss na univerzi Harvard

S spreminjanjem obremenitve na blago, na primer vlečenjem v obe smeri, se plast silicija tanjša, sloja električno prevodnega blaga pa sta si čedalje bližje. S tem se spreminja kapacitivnost silicija, to je sposobnost materiala za zadrževanje določene količine električnega naboja.

Iz sprememb kapacitivnosti lahko nato razberemo, kako zelo in v katero smer se je premaknil posameznik, ki nosi oblačilo iz takšnega blaga, v študiji pojasnjujejo znanstveniki s Harvarda.

Blago je dovolj občutljivo, da zazna že 0,5-milimetrske spremembe v drži telesa, kar je dovolj natančno za uporabo v praktično vseh scenarijih, ki so jih predvideli njegovi ustvarjalci. Med drugim so blago preizkusili z rokavicami in ugotovili, da je zaznalo skoraj neznatne premike prstov, celotna uporabniška izkušnja pa je bila precej prijetna, saj je material zelo lahek in prav nič tog. | Foto: Thinkstock Blago je dovolj občutljivo, da zazna že 0,5-milimetrske spremembe v drži telesa, kar je dovolj natančno za uporabo v praktično vseh scenarijih, ki so jih predvideli njegovi ustvarjalci. Med drugim so blago preizkusili z rokavicami in ugotovili, da je zaznalo skoraj neznatne premike prstov, celotna uporabniška izkušnja pa je bila precej prijetna, saj je material zelo lahek in prav nič tog. Foto: Thinkstock

Izboljšanje športnih rezultatov, izguba teže, piljenje motoričnih spretnosti, zdravljenje poškodb ...

Ob potencialu, ki ga ima takšna inovacija na področju beleženja telesnih aktivnosti in merjenja porabe energije, kjer lahko sčasoma popolnoma nadomesti trenutno aktualne športne zapestnice in ure, so znanstveniki izpostavili tudi uporabnost blaga v medicini, še posebej v opazovanju življenjskih funkcij pacientov, ter v profesionalnem športu, na primer pri tekačih ali golfistih. 

Preberite tudi: Tri rešitve za vitkejše telo. Vsaj eno zagotovo že imate doma.

Šov The Biggest Loser Slovenija je na sporedu od torka do petka zvečer na Planet TV, sledi pa komentatorska oddaja Od težaka do junaka.

Tekstilna industrija ima odprta vrata

Pomemben podatek je, da so na inštitutu Wyss razvili in izpopolnili tudi proces proizvodnje "pametnega" blaga, ki ga tekstilna industrija lahko tako zdaj priredi za množično proizvodnjo nove generacije oblačil. 

Zanimanje za blago je po trditvah znanstvenikov že pokazalo nekaj proizvajalcev športne opreme in specializiranih zdravstvenih ustanov, ki ljudem pomagajo pri rehabilitaciji.

Kot eno od možnosti uporabe revolucionarnega blaga znanstveniki omenjajo tudi tako imenovani eksoskelet, posebno programirano oblačilo, ki bi posameznikom z motnjami gibanja pomagalo premikati roke in noge, na primer.  | Foto: Reuters Kot eno od možnosti uporabe revolucionarnega blaga znanstveniki omenjajo tudi tako imenovani eksoskelet, posebno programirano oblačilo, ki bi posameznikom z motnjami gibanja pomagalo premikati roke in noge, na primer.  Foto: Reuters

Preberite tudi:

Če bi rad shujšali, nikar ne delate te velike napake

Prelomna tehnologija, ki je ljudi s kavčev dvignila na noge

Ne spreglejte