SiolNET. Digisvet Novice
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Apple dokončno prevzel storitev Shazam in njene razvijalce

Hvala ti, Apple, ker bo Shazam v prihodnje brez oglasov

0,77

termometer

Shazam
Apple napoveduje, da bo že v kratkem prav vsem uporabnikom, in ne več zgolj uporabnikom premijske plačljive storitve, omogočil uporabo glasbene storitve Shazam brez prikazovanja oglasov. Kdaj natančno naj bi se to zgodilo, pa za zdaj še niso razkrili. Foto: Reuters

Vpliv novega lastnika bodo uporabniki Shazama najbolje začutili s tem, da bodo že kmalu to priljubljeno glasbeno storitev uporabljali brez oglasov.

Že od decembra lani smo vedeli, da Apple kupuje glasbeno storitev Shazam in vse zaposlene v istoimenski družbi, a zdaj je ta nakup vendarle dokončen. Trajalo je devet mesecev, da je Apple pridobil vsa potrebna soglasja, predvsem tista od tržnih in konkurenčnih varuhov Evropske unije. Apple je moral pridobiti tudi bruseljski blagoslov, ker je Shazam prvotno registriran v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, ki je (za zdaj še) del Evropske unije.

Vrednost nakupa uradno ni znana, ugibanja o ceni pa se gibljejo okrog 400 milijonov ameriških dolarjev (348 milijonov evrov).

Shazam, Digisvet Apple načrtuje nakup glasbene storitve Shazam

Ko preprosto morate izvedeti naslov neke pesmi

Storitev Shazam uporabljajo stotine milijonov uporabnikov po vsem svetu, saj so do zdaj prešteli že več kot eno milijardo prenosov pripadajoče aplikacije. Z njo predvsem identificirajo naslove in izvajalce glasbe, ki jo pametni telefon, povezan z internetom, preprosto posluša in primerja s svojo zelo bogato zbirko glasbenih "prstnih odtisov". Dnevno imajo več kot 20 milijonov poizvedb.

Shazamove razpoznave presenetljivo dobro delujejo tudi v zmerno hrupnem okolju zunanjega prostora ali kakšnega gostišča in celo ob vrvežu klepetajočih zmore izluščiti glasbo in jo prepoznati že v nekaj sekundah.

Telekom Slovenije je lani združil svojo oglaševalsko kampanjo s storitvijo Shazam – preberite, kako.

Aplikacija Shazam, na voljo je za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android ali iOS, omogoča tudi interakcijo s prepoznanimi glasbenimi komadi, deljenje zvočnih in video vsebin ter spremljanje uporabnikove priljubljene glasbe in glasbenikov.

Slovo od oglasov v aplikaciji kmalu, a še ne vemo, kdaj

Med uporabo te brezplačne aplikacije so se vedno prikazovali oglasi in uporabniki s(m)o imeli občutek, da jih je vedno več. Toda to naj bi že kmalu postala zgodovina.

Apple namreč napoveduje, da bo že v kratkem prav vsem uporabnikom, in ne več zgolj uporabnikom premijske plačljive storitve, omogočil uporabo brez prikazovanja oglasov. Kdaj natančno naj bi se to zgodilo, pa za zdaj še niso razkrili.

Apple je moral pridobiti tudi bruseljski blagoslov, ker je Shazam prvotno registriran v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, ki je (za zdaj še) del Evropske unije.

Apple je moral pridobiti tudi bruseljski blagoslov, ker je Shazam prvotno registriran v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, ki je (za zdaj še) del Evropske unije. Foto: Reuters

Applova glasbena krepitev ne bo prizadela androidovcev

Strahovi uporabnikov Applu konkurenčnega operacijskega sistema Android, da bi lahko zaradi novega lastnika ostali brez Shazama, so neutemeljeni, zatrjujejo pri Applu. Različici aplikacije Shazam za Android se ne bo godilo nič hudega, so izrecno poudarili.

Z nakupom storitve Shazam je Apple okrepil svojo vlogo v svetu glasbe. Tam je sicer že bil kar močno prisoten s svojo storitvijo Apple Music, ki je uporabnikom Applovih naprav dostopna na vseh štirih Applovih programskih platformah (iOS, macOS, watchOS in tvOS).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin