Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
2. 7. 2013,
11.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

telefon Hrvaška

Torek, 2. 7. 2013, 11.12

8 let, 3 mesece

Hrvaška Optima Telekom se bori proti stečaju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Upravljanje največjega hrvaškega alternativnega operaterja stacionarne telefonije bo po navedbah iz načrta predstečajne pogodbe prevzel Hrvatski Telekom.

Poleg najmočnejšega hrvaškega telekomunikacijskega operaterja bo imela pri prevzemu Optima Telekoma pomembno vlogo predvsem Zagrebačka banka, najmočnejša banka na Hrvaškem, ki je sicer v lasti italijanske bančne skupine UniCredit.

Strateški partner je boljša izbira Optima Telekom je na zadnji dan lanskega leta dolgovala 1,1 milijarde kun (145,5 milijona evrov). Pod bremenom nelikvidnosti so upali, da jim bo z namenom finančne in operativne prenove uspelo skleniti strateško partnerstvo za omejen čas, ki ne bi bil krajši od pet let. Med svojimi upniki so prepoznali le Hrvatski Telekom kot potencialnega strateškega partnerja, ki bi mu lahko ob prenosu dolga v lastniški delež in ob upoštevanju moči in pomena Hrvatskega Telekoma prepustili tudi upravljanje in z njim povezane pravice.

Toda kakršenkoli dogovor o usodi ohromelega alternativnega operaterja, sicer enega od največjih hrvaških telekomunikacijskih operaterjev, zagotovo ne bo mogoč brez Zagrebačke banke, ki je največji upnik Optime Telekom. Tako se kot najverjetnejša rešitev omenja tristransko partnerstvo, kjer bi dosegli najboljše razmere za ohranitev obstoječe ponudbe storitev in varovanje interesov upnikov. Hrvatski Telekom bi si prilastil 6,8 odstotka Optime, Zagrebačka banka pa 38,7 odstotka z najverjetnejšo tendenco, da odproda nekemu drugemu zainteresiranemu kupcu. Pri Optimi si lahko le želijo, da bo to nek močan telekomunikacijski operater, ki bi jim omogočil nadaljevanje poslovanja in razvoja.

Nihče si ne želi stečaja Optima Telekom ima le še malo časa za dogovor z upniki, saj sicer ne bodo mogli ohraniti obstoječih poslov in sklepati novih poslov, grozita pa jim tudi realizacija bančnih garancij in stečaj. Od izida pogajanj je odvisna tudi dostopnost storitev, ki jih imajo zdaj naročniki Optime, stečaja pa si ne želijo niti upniki. Zlasti tisti brez zavarovanja, ki bi ostali skoraj brez vsega, kar jim Optima Telekom dolguje, pa tudi preostali bi se morali sprijazniti z odpisi in posledičnimi izgubami.

Ne le alternativni, tudi prvotni telekomunikacijski operaterji po skorajda vsem svetu se srečujejo z manjšanjem prihodkov po uporabniku. Z največjimi izpadi se srečujejo zlasti na področju stacionarne telefonije, kjer je tudi znaten odliv uporabnikov, ki nadomeščajo stacionarne priključke s storitvami mobilnih telekomunikacij. To je toliko slabše dejstvo za Optimo Telekom, ki ima v svoji ponudbi stacionarno telefonijo, internet in televizijo, ne pa tudi storitve mobilnih telekomunikacij. V agresivnih cenovnih vojnah, ki jih praviloma sprožajo prav novi in alternativni telekomunikacijski operaterji, nekaj korakov predaleč v tej smeri se lahko prehitro izkaže kot usodno za vzdržnost poslovanja, zagotovo pa je tudi to prispevalo nezavidljivim razmeram mladega telekomunikacijskega operaterja.

Ne spreglejte