SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hekerji poznajo gesla vsakega petega Nemca

1

termometer

Hekerji so z okuženih računalnikov v Nemčiji ukradli okoli 16 milijonov uporabniških imen in gesel za elektronsko pošto, je razkrila preiskava nemškega zveznega urada za informacijsko varnost.

Hekerji so podatke dobili s pomočjo programske opreme, ki okuži uporabnikov računalnik, nato pa hekerjem pošilja zahtevane podatke. Tako so zbrali podatke več kot petine nemških uporabnikov spleta.

Pri nemškem zveznem uradu so že odprli posebno stran, na kateri lahko uporabniki preverijo, ali so se v rokah hekerjev znašli tudi njihovi podatki. Ker preiskava še poteka, v uradu ne želijo razkriti podrobnosti o krajah oziroma časovnem obdobju, v katerem naj bi se zgodile.

Lahko bi bil kriv virus, ki so ga odkrili tudi v Sloveniji Po besedah vodje slovenskega odzivnega centra za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) Gorazda Božiča bi bile lahko okužbe v Nemčiji povezane z virusom, ki se je skrival v ponarejenih računih nekaterih nemških podjetij. Tega so pred dnevi odkrili tudi v Sloveniji.

Hekerji podobne programe najpogosteje uporabljajo za krajo podatkov, kot so uporabniška imena in gesla, številke kreditnih kartic ter podatki za dostop do bančnih računov. Pogosti so tudi primeri, ko okužene računalnike izrabijo za pošiljanje nezaželene pošte ali za napade na druge strežnike.

V Sloveniji je s podobnimi virusi po ocenah Božiča okuženih več tisoč računalnikov. Ocena je konservativna in je osnovana na delnih podatkih, saj pregled nad celotnim internetnim prometom v Sloveniji ni mogoč, je dodal Božič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin