SiolNET. Digisvet Novice
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Siol.net v programu Googla v družbi skrbno izbranih slovenskih medijev

0,28

termometer

Google Joško Mrndže | Joško Mrndže, direktor družbe Google Adriatics | Foto: Gryling.com
Joško Mrndže, direktor družbe Google Adriatics Foto: Gryling.com

Produktni in licenčni program, namenjen založnikom, je zadnja Googlova pobuda, ki podpira novinarstvo v Sloveniji. V projektu Google News Showcase med nekaj skrbno izbranimi slovenskimi mediji sodeluje tudi portal Siol.net

Google je sklenil partnerstvo s šestimi nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi novičarskimi organizacijami, ki ljudem po vsej Sloveniji zagotavljajo pomembne novice. Ob portalu Siol.net so med njimi tudi Delo, Časnik Finance, Slovenska tiskovna agencija (STA), Slovenske novice in Styria Media si. Gre za najnovejšo Googlovo pobudo za podporo novinarstvu v Sloveniji.

"Novinarji in založniki novic igrajo ključno vlogo pri razumevanju odvijanja pomembnih dogodkov. Dostop do zanesljivih informacij je pomemben za vse in pri Googlu smo predani podpori novinarjem in založnikom, ki se neumorno trudijo, da bi nam posredovali novice," je izpostavil Joško Mrndže, direktor družbe Google Adriatics. 

Program omogoča več načinov vključevanja bralcev 

News Showcase sodelujočim založnikom v Sloveniji omogoča več načinov vključevanja bralcev, saj jim nudi možnost, da svoje pomembne novice urejajo prek različnih podoken, ki se pojavljajo v Google News in Discover. Ti bloki, ki bralce usmerjajo na celotne članke na spletnih mestih založnikov, novičarskim organizacijam nudijo možnost, da bralcem posredujejo izseke tega, kar se jim zdi pomembno, zagotovijo več konteksta v pomembnih novicah, dodajo povezane članke, časovnice in drugo.

Bloki dajejo založnikom novic tudi bolj neposreden nadzor nad njihovo predstavitvijo in blagovno znamko, kar jim pomaga, da so bolj vidni svojim predanim bralcem in tistim, ki jih šele odkrivajo. Bloki slovenskih novičarskih partnerjev News Showcase se bodo začeli pojavljati v Google News v sistemih Android, iOS in na spletu ter v Discoverju v sistemih iOS in Android.

V programu sodeluje tudi Siol.net 

"Siol.net je, kot dokazujejo tudi neodvisne meritve, pri vrhu najbolj priljubljenih digitalnih medijev v državi, s sodelovanjem v Google News Showcase pa bomo vsem svojim zdajšnjim in prihodnjim bralcem omogočili dodatno vstopno točko," je povedal urednik znanosti in tehnologije na Siol.net Srdjan Cvjetović. "Ponosni smo, da nas je Google prepoznal kot enega izmed zaupanja vrednih medijev, in se veselimo nadaljnjega sodelovanja, ki bo koristilo obema stranema in vsem našim uporabnikom."

Doslej je Google sodelovanje sklenil z več kot 1.900 novičarskimi publikacijami 

Od uvedbe News Showcase oktobra 2020 je Google sklenil sodelovanje z več kot 1.900 novičarskimi publikacijami po vsem svetu. V tem času je storitev, ki bralcem Google News in Discover prinaša bolj poglobljeno poročanje o ključnih novicah, lansiral v 21 državah, vključno z Nemčijo, Portugalsko, Združenim kraljestvom, Češko, Italijo, Romunijo, Poljsko in zdaj Slovenijo.

Google News Showcase je eden od mnogih načinov, prek katerih Google vlaga v novinarstvo. Podjetje pomaga založnikom pospešiti njihovo digitalno potovanje z ustvarjanjem prometa (Iskanje, Google News, Discover), z oglasi in naročniškimi izdelki ter s podporo inovacijam novic in digitalnemu usposabljanju prek pobude Google News. Google s ponosom spodbuja kakovostno novinarstvo in podpira uspešno in raznoliko novičarsko industrijo.

Google podpira verodostojno slovensko novinarstvo

Da je Google prepoznal in podprl verodostojnost slovenskih medijev, je izpostavila tudi generalna direktorica časnika Delo Nataša Luša. "Google News Showcase je vzorčni primer, kako Google razume in ceni pomen kakovostne obveščenosti v današnji družbi ter je pripravljen podpreti profesionalne medijske ustvarjalce in založnike".

"Partnerstvo z Googlom je potrditev relevantnosti STA na slovenskem medijskem trgu ter obenem kakovosti naših vsebin," je podčrtal odgovorni urednik STA Aljoša Rehar. "Pričakujemo, da bomo s sodelovanjem v platformi News Showcase, ki izpostavlja naše verodostojne in ažurne vsebine, dosegli širšo javnost in uspešneje izpolnjevali svoje osnovno poslanstvo pomagati ljudem bolje razumeti aktualne dogodke."

"Gre za prvo partnerstvo globalnih tehnoloških voditeljev in lokalnih medijev na slovenskem trgu. To je prihodnost," je dejal Matej Košir, odgovorni urednik portala žurnal24 ter izvršni direktor Styria Media si. direktor digitalnega razvoja Časnika Finance Jure Gostiša pa je izrazil pričakovanje, da se bo s projektom News Showcase povečal doseg bralcev, ki jih zanimajo zanesljive poslovne novice. "Naša premium vsebina bo tako dostopna širši javnosti prek Googla," je napovedal.

Aplikacija, pametni telefon Digisvet Na naše telefone superaplikacija, ki lahko ogrozi Google in Apple? Google leto v iskanju 2022 Trendi Koga in kaj smo Slovenci letos najpogosteje "guglali"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin