SiolNET. Digisvet Novice
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Še ena Googlova storitev odhaja v zgodovino

Google ne bo več zagotavljal brezplačnih dostopnih točk za WiFi

0,77

termometer

Google Station
Čeprav jo je v nekaterih državah vpeljal šele pred nekaj meseci, se je Google odločil, da bo do konca leta ukinil še eno svojo storitev – Google Station. Foto: Reuters

Google nima slabe vesti, ko se odloči ukiniti kakšno od svojih storitev, ki ne dosegajo njegovih pričakovanj. Te dni se poslavlja še ena, ki na našo celino sicer nikoli niti ni prišla.

Storitev Station (postaja), ki je od leta 2016 zagotavljala brezplačen brezžični dostop do interneta na več kot 400 železniških postajah v Indiji in še na več kot pet tisoč lokacijah v Braziliji, Indiji, Indoneziji, Južnoafriški republiki, Mehiki, Nigeriji in Vietnamu ter na Filipinih in na Tajskem, bo letos prenehala delovati.

Google Digisvet Deset Googlovih otrok, ki jih je doletela žalostna usoda

Monetizacija ni bila uspešna

Projekt, ki ga je Google v vsaki državi izvajal v sodelovanju z lokalnimi partnerji, je pripeljal do tega, da se je ta storitev od države do države tehnično in infrastrukturno zelo razlikovala.

Digisvet Googlovo pokopališče se širi

Toda (samo) to ni bil razlog, ki je to storitev pokopal. Postalo jo je težko nadgrajevati in ustvariti vzdržno poslovanje, so zapisali v svoji pojasnitvi.

Google je sicer že poskusil monetizirati to storitev s prikazovanjem oglasov vsem, ki so se prijavljali v Google Station.

YouTube Digisvet Google Play Music se poslavlja, prihaja YouTube Music

V štirih letih se je (komunikacijski) svet zelo spremenil

Razlog za odločitev je bila tudi ugotovitev, da se je komunikacijska krajina od leta 2016, ko so vpeljali Google Station, do danes zelo spremenila.

YouTube Digisvet Panika zaradi sprememb na YouTubu: kaj bo decembra res drugače?

Omrežja 4G imajo vedno večjo pokritost s svojim signalom, cene mobilnega prenosa podatkov so vedno nižje, zato je danes, menijo pri Googlu, veliko manj potrebe za brezplačni javni dostop do interneta.

Google Digisvet Googlovo število propadlih projektov postaja skrb vzbujajoče

Infrastruktura ostaja

Dobra novica za uporabnike, teh je samo na indijskih železniških postajah več kot osem milijonov mesečno, je, da infrastrukture ne bodo pobrali. Skupaj s svojimi partnerji delamo na spremembah, ki bodo ohranile uporabnost obstoječih dostopnih točk, so sporočili iz Googla.

Google+ Digisvet Google je poskusil skriti velik spodrsljaj. Kakšne bodo posledice?

Indijski in južnoafriški partner sta že potrdila, da bosta ohranila brezplačen dostop na dostopnih točkah v svojih državah, a Google opozarja, da se v teh in drugih državah, kjer zdaj še deluje Google Station, po prenosu storitve lokalni partnerji lahko odločijo tudi za zaračunavanje.

V Južni Afriki je Google Station sicer zaživel šele pred tremi meseci, deluje pa na 125 lokacijah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin