Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
11. 4. 2022,
17.32

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

Natisni članek

melanom onkologija zdravljenje tumor rak

Ponedeljek, 11. 4. 2022, 17.32

2 leti

Novo upanje za zdravljenje raka

Gel, ki obeta uspešnejše in manj neprijetno zdravljenje malignih tumorjev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

gel, rak | Mikroskopska slika hidrogela (modra barva) z učinkovinama (rdeča in zelena) za preprečevanje (ali vsaj bistveno upočasnjevanje) ponovnega razvoja rakastih celic | Foto University of Wisconsin–Madison

Mikroskopska slika hidrogela (modra barva) z učinkovinama (rdeča in zelena) za preprečevanje (ali vsaj bistveno upočasnjevanje) ponovnega razvoja rakastih celic

Foto: University of Wisconsin–Madison

Ena od večjih težav pri zdravljenju raka je ponovni pojav rakastih celic po odstranitvi tumorja z operacijo. Novo odkritje ameriških znanstvenikov je korak bližje v smeri zmanjšanega tveganja.

Ob odstranitvi tumorja z operativnim posegom želijo zdravniki popolnoma odstraniti vse rakaste celice, hkrati pa prizadeti čim manj zdravega tkiva.

Ker prava meja velikokrat ni razvidna, se vedno lahko zgodi, da po operaciji ostane nekaj rakastih celic, ki se potem lahko razvijejo na istem žarišču ali kje drugje v telesu.

Novice Mini čip lovi pobegle rakaste celice

Združeno delovanje dveh učinkovin

Raziskovalci univerze ameriške zvezne države Wisconsin v Madisonu so razvili hidrogel, ki bi bil primeren za okrevanje po operativni odstranitvi tumorja. Vsebuje dve učinkovini za strateško preprečevanje povrnitve (ali vsaj upočasnitev razvoja novih) rakastih celic.

Svetovni dan raka
Novice Velik korak bližje cepivu proti zahrbtni bolezni

Ti dve učinkovini, ki imata vsaka svojo samostojno vlogo pri zdravljenju raka, skupaj preprečujeta razvoj mikrookolja, ugodnega za razvoj rakastih celic, in pomagata imunskemu sistemu pri odstranjevanju morebitnih zaostalih rakastih celic po operativni odstranitvi.

Novice Z večopravilnimi nanomehurčki nad raka

Pomembne prednosti

Ugodna lastnost tega gela je, da se po svojem opravljenem poslanstvu sam neškodljivo razgradi v telesu. Do zdaj so ga sicer preizkusili samo na miših, a na različnih vrstah raka, med drugim tudi črevesnim rakom, melanomih (kožni rak) in sarkomih (maligni tumorji mehkih tkiv in kosti).

laboratorij
Novice Z novim krvnim testom pet vrst raka najdejo do štiri leta prej

Prednost je tudi v tem, da se gel lahko nanaša lokalno, kar izključuje morebitna tveganja, ki bi lahko nastala ob sistemskem doziranju. V raziskavi namreč niso zaznali nobenih pomembnejših stranskih učinkov.

Junaki 3. nadstropja
Trendi Naši zdravniki pozdravijo do 90 odstotkov otrok z levkemijo

Deluje tudi tam, kjer imunske terapije niso najuspešnejše

Vse živali v kontrolni skupini, ki gela niso prejele, so podlegle v 36 dneh, pri tistih, ki so gel prejele, pa je bila, odvisno od vrste raka, stopnja preživetja med 50 in 66 odstotkov.

Avtorji raziskave, o kateri so poročali v znanstveni reviji Nature Communications, še poudarjajo, da nekatere vrste raka, pri katerih je gel učinkoval, običajno nimajo dobrega odziva na imunske terapije in so podvrženi metastazam, zato je njihov optimizem glede tega gela še toliko večji.

Novice So ameriški znanstveniki odkrili zdravilo za levkemijo?

Na poti do opustitve (neprijetne) kemoterapije

Nadaljnje raziskave gredo v smeri podobnih preizkusih na (večjih) živalih, kar bo, pričakujejo, pripeljalo do razvoja gela in pripadajoče terapije za človeško rabo, ki jo je treba verificirati z ustreznimi kliničnimi preizkusi, so napovedali avtorji raziskave.

Omenjena raziskava je tako še en korak na poti do zdravljenja raka, kjer bo mogoče nadomestiti kemoterapijo z manj invazivnimi metodami, ki nimajo tako neprijetnih in neželenih stranskih učinkov, so prepričani ameriški znanstveniki, ki so razvili opisani gel.

kemoterapija
Novice Kako odpraviti tveganja pri zdravljenju raka
Ne spreglejte