Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 4. 2013,
11.17

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

čip rak tumor onkologija

Sreda, 10. 4. 2013, 11.17

2 leti

Mini čip lovi pobegle rakaste celice

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri vseh oblikah zdravljenja raka je največji izziv ujeti in obdelati vse obolele celice ter ob tem ohraniti nepoškodovane vse zdrave. Že ena sama celica, ki uide v krvni obtok, je lahko usodna.

Vsaka pobegla rakasta celica se lahko namesti kjerkoli v telesu in tako povzroči metastaze – razširjanje raka na druge dele telesa. Znanstveniki zato veliko pričakujejo od nove naprave, ki zmore prepoznati že posamezno celico katerekoli vrste raka v krvnem obtoku, tako imenovane cirkulirajoče tumorske celice (CTC), kar omogoča zgodnje zdravljenje metastaz in nova spoznavanja glede dinamike te morilske bolezni. Pomen novega odkritja je, da nadgrajuje že nekaj časa znano metodo, ki je učinkovala le pri nekaterih rakastih obolenjih.

Dozdajšnji način ni učinkoval na vse vrste raka

Eno od pomembnih odkritij s tega področja sega v leto 2007, ko so biomedicinski inženirji iz bolnišnice Massachusetts General Hospital v Bostonu razvili metodo za lovljenje celic CTC na silikonskem čipu velikosti mikroskopskega stekelca, na katerem so bili vrezani mikrokanali debeline enega lasu. Omejitev te metode, ki jo je razvil doktor biomedicinskega inženirstva Mehmet Toner s sodelavci, je, da protitelo, ki je naneseno na mikrokanale čipa, zajema samo tiste rakaste celice, ki vsebujejo samo eno vrsto proteina. Rakaste celice brez tega proteina, med njimi so celice kožnega raka melanoma, gredo mimo povsem neopazno.

Nova metoda ujame vse celice CTC

Nova naprava, ki so jo poimenovali CTC-iChip presega dozdajšnje omejitve. Njeno bistvo je, da meri na krvne in ne na rakaste celice, na bistvo metode pa namiguje črka i v imenu, ki pomeni inercijsko fokusiranje. Tristopenjski proces ločevanja, ki temelji na velikosti celice, specifičnem delovanju površinskih proteinov in učinku magnetnega polja, izloči vse celice CTC, ki jih potem lahko obdelujejo z običajnimi laboratorijskimi metodami. Tudi to metodo so razvili v isti bolnišnici v istem raziskovalnem timu, vodja tokratnih raziskav je bil prav doktor biomedicinskega inženirstva Emre Özkumur.

Zdaj lahko preučujejo vsako celico CTC posebej

Raziskovalci rakastih obolenj še vedno ne vedo, kdaj bodo celice CTC povzročile metastaze in kdaj ne. Razloge je gotovo treba iskati v genetski zasnovi posameznih celic, a natančnejših raziskav do zdaj niso mogli opraviti. Do zdaj so celice CTC, tiste, ki so jih lahko, zajemali le skupinsko in v taki genetski mešanici je bila obravnava posameznih celic nemogoča. Nova metoda, ki odpira možnosti zajemanja vsake posamezne celice, tako omogoča nove raziskave v upanju na nove rešitve.

V članku, ki so ga objavili na spletnih straneh Science Translational Medicine, Özkumur napoveduje nadaljnji potek svojih raziskav: prizadevali si bodo zmanjšati produkcijske stroške naprave in jo pripraviti za klinično uporabo. Med zastavljenimi nalogami je iznajdba skupnega čipa, ki bo prevzel funkcionalnost, za katero zdaj skrbita dva ločena čipa.

Strokovnjaki menijo, da bi novo napravo in metodo, na kateri temelji, lahko s pridom izkoristili tudi pri preučevanju in zdravljenju drugih bolezni, kjer pride do kroženja prizadetih celic.

Ne spreglejte