Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
9.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aplikacija

Četrtek, 18. 4. 2013, 9.40

7 let, 12 mesecev

Facility: za hotele brez izgub

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ideja o aplikaciji, ki bi izboljšala delovanje organizacije hotelov in njegovega osebja, se je porodila čez lužo. Tam je na najnižji stopnički hotelske organizacije nastal zametek za Facility.

Ideja za Facility je nastala septembra 2012 "med poletnim delom v Združenih državah Amerike, kjer je eden od članov ekipe pet mesecev delal kot čistilec v hotelu," razlaga ekipa Facility, ki jo sestavljajo Luka Berger, Aljaž Ketiš, Robert Tanjšek in Tadej Prašnikar. Konkretnejše snovanje se je začelo letos januarja, ko se je rodila prva različica aplikacije Facility.

Neustrezna metoda komunikacije težava hotelov Ob spoznavanju svojega dela, obenem pa tudi organizacije hotela in njegovega delovnega procesa, je bilo možno videti težave hotelov pri njihovi organizaciji, vse od neusklajenosti, izgube podatkov, počasnega naročanja zalog in neustreznega naročanja popravil. Vse to tiči v neustrezni metodi komunikacije, ki jo različne organizacijske ravni uporabljajo. Posledica tega pa je poleg počasnega postopka tudi morebitna denarna izguba. Vse to so člani ekipe upoštevali – z aplikacijo merijo na višjo raven optimizacije delovnih procesov in se osredotočajo na pogosto težavo hotelov – "na pretok informacij med zaposlenimi in delovnimi enotami znotraj hotela." To pomeni, da delavcem omogoča na različnih organizacijskih ravneh komunicirati "v realnem času, kar pomeni, da izničimo čas in posledične stroške, ki nastajajo zaradi drugih medijev oziroma oblik komuniciranja."

Usmerjenost v specifične težave Za osnovo in pridobivanje podatkov so vzeli pod drobnogled ameriški hotel s 103 sobami, s čimer so dobili boljši vpogled v organizacijo dela, s tem pa tudi njegove težave. Zakaj ravno ameriškega? Kot pravijo člani, gre za naključje oziroma za to, ker so imeli zaradi predhodnega dela enega članov že dovolj dober vpogled v njegovo delovanje in ker imajo hoteli iz tujine "veliko večje neposredne ekonomske koristi".

Hoteli potrebujejo le spletno povezavo Za zdaj že obstajajo nekatere aplikacije in programske rešitve, ki pa le pokrivajo širše delovanje hotela, ne pa tudi reševanja specifičnih težav ob delovnem procesu kot pri Facility. Kot eno od prednosti člani ekipe izpostavljajo tudi povezanost pri strojni opremi "s slovenskim podjetjem Visionect, ki izdeluje dlančnike V tablet", ki "omogočajo uporabnost vsem zaposlenim, na vseh ravneh in v vseh razmerah, čemur druge naprave niso kos", ter "način programiranja". Ta omogoča uporabo aplikacije prek kateregakoli drugega medija in preprosto implementacijo v obstoječe sisteme. Hoteli za njeno uporabo ne potrebujejo dodatne opreme, ampak le spletno povezavo – prek brezžičnega ali 3G/4G omrežja.

"TSstartup ponuja bogat socialni kapital" Za popoln razvoj aplikacije, ki jo lahko nudijo strokovnjaki in potrebna oprema, so se odločili za pristop k TSstartup, ki se jim je že vsega začetka zdel dobra priložnost za razvoj njihovega projekta: "Ko prelistamo po seznamu mentorjev, ki sodelujejo z nami, vidimo, da TSstartup ponuja izjemno bogat socialni kapital, ki ima izkušnje iz vseh tehnoloških področij, kamor posegamo. Zraven tega imamo vso potrebno infrastrukturo (prostore, telefone, tablice, strežnike ...), ki nam omogoča razvoj projektov. Predstavljajte si, da razvijate tehnološki produkt, pri čemer vam (brezplačno) pomagajo nekateri najuspešnejši slovenski podjetniki iz enakega področja ter vam hkrati ponujajo vso prostorsko ter tehnološko okolje, potrebno za razvoj."

Ne spreglejte