Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 9. 2013,
10.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Iran internet Facebook Twitter

Torek, 17. 9. 2013, 10.28

8 let

Facebook in Twitter zdaj dostopna tudi v Iranu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iranske oblasti so prenehale blokirati dostop do družabnih omrežij - verjetno tudi zato, ker so iranski politiki tam ustvarili svoje profile.

Brez kakih napovedi je Irance v začetku tedna presenetilo, da lahko s svojih računalnikov neovirano dostopajo do družabnih omrežij brez zvijač, ki so jih do zdaj (uspešno) uporabljali proti večletnim blokadam dostopa.

Iranski uporabniki interneta so novico sprejeli z navdušenjem, primerljivim padcu digitalnega Berlinskega zidu, so zapisali pri New York Timesu, sklicujoč se na statuse iranskih uporabnikov Facebooka, kjer ne manjka zahval in pohval novemu iranskemu vodstvu za ta zanje pomemben korak. Igra mačke in miši Iranske oblasti so namreč leta 2009 uvedle blokado (neposrednega) dostopa do družabnih omrežij, ker naj bi prek njih protestniki organizirali shode proti ponovni izvolitvi takratnega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. To seveda ni ustavilo Irancev, ki so si dostop do prepovedanih strani zagotovili z računalniškimi orodji, kot so uporaba posredniških strežnikov (proxy) ali navideznih zasebnih omrežij (VPN).

Oblasti so šle tako daleč, da so uporabnike, predvsem v manjših mestih, obiskovale na domovih in jih svarile, naj ne poskušajo izigravati prepovedi dostopov do množice predvsem zahodnih spletnih strani, še poroča newyorški časnik. Trdolinijski iranski politiki še vedno zavračajo Facebook in ga zmerjajo z zionističnim orodjem, uperjenim proti Iranu.

Bolj ko so se oblasti trudile blokirati tudi tovrstne nadomestne povezave, bolj iznajdljivi so bili Iranci pri iskanju novih dostopnih poti – tekma ni imela jasnega zmagovalca, Iranci, zlasti mladi, pa so posvojili družabna omrežja vsaj tako močno kot njihovi vrstniki na Zahodu. Trajna sprememba ali zgolj še en spodrsljaj? Čeprav odprtja dostopa ni pospremila nobena uradna objava, bi bil ta korak lahko v skladu z večkratnimi namigi novega iranskega predsednika Hasana Rohanija, da bo omilil internetno cenzuro – čeprav tega namena uradno ni nikoli potrdil. Rohani je že pred časom izjavil, da on v možnosti dostopa do družabnih omrežij ne vidi nobene grožnje državi in vladi. Še več, veliko ministrov iranske vlade ima že od prej svoje profile tako na Facebooku kakor tudi na Twitterju, nekateri od njih so pri tem celo zelo dejavni.

Po drugi strani pa skeptiki opozarjajo, da se je tudi že v preteklosti dogajalo, da je zaradi kakšne napake pri delovanju vladno nadzorovane požarne pregrade ta (kratkotrajno) začela spuščati dostop do vsebin, ki jih je iranska oblast ocenila za neprimerne. Ker je tako veselje vedno trajalo le nekaj ur ali največ kak dan, bo treba še malo počakati, preden bo postalo jasno, ali je ponedeljkovo veselje posledica načrtne odločitve ali zgolj še ena majhna luknja v jezu iranske informacijske blokade.

Ne spreglejte