SiolNET. Digisvet Novice
8,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Enega najbogatejših Slovencev uvrstili med svetovno elito #video

8,57

termometer

Nejc Kodrič
Nejca Kodriča je Crypto Weekly uvrstil na 33. mesto seznama najvplivnejših oseb v svetu kriptovalut za leto 2019. Kodrič je pridobil kar 40 mest, lani se je namreč zavihtel zgolj na 73. mesto. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Člani skupine Kriptovalute - Slovenska Blockchain Skupnost - Bitcoin.si, največje kriptovalutam namenjene slovenske skupnosti na Facebooku, so pred kratkim opozorili na seznam najvplivnejših 110 oseb v svetu kriptovalut, ki ga sestavlja internetno glasilo Crypto Weekly. Član svetovne kriptosmetane je med drugim tudi Slovenec Nejc Kodrič, soustanovitelj in direktor borze s kriptovalutami Bitstamp, ki ga Crypro Weekly uvršča na visoko 33. mesto. 

To so najvplivnejši ljudje v svetu kriptovalut. Začnimo s Slovencem.

33. mesto - Nejc Kodrič

Nejc Kodrič, Bitstamp Foto: Bitstamp/YouTube
Kodrič je leta 2011 z Damianom Merlakom ustanovil Bitstamp, ki je danes najstarejša še delujoča borza s kriptovalutami na svetu. Čeprav sta lani oba prodala lastniška deleža v Bitstampu, Kodrič ostaja direktor borze, ki sedi na eni največjih zalog bitcoinov na svetu.

Po zaslugi zgodnjega vstopa v svet kriptovalut je Kodrič postal milijonar - lani se je na seznamu najbogatejših Slovencev s premoženjem v vrednosti 103 milijonov evrov zavihtel na 11. mesto.

Nejca Kodriča je Crypto Weekly na seznam najbogatejših Slovencev sicer uvrstil že lani, od takrat pa je napredoval za natanko 40 mest.

Damian Merlak Digisvet Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva

1. mesto - Čangpeng Džao

Čangpeng Džao. Čangpeng Džao. Foto: Reuters
Čangpeng Džao je ustanovitelj in direktor Binance, ki je glede na volumen trgovanja največja borza s kriptovalutami na svetu. 

Binance Digisvet Nov incident: padla je največja trdnjava v svetu kriptovalut

2. mesto - Brian Armstrong

Brian Armstrong. Brian Armstrong. Foto: Twitter - Voranc
Armstrong je leta 2012 s prijateljem Fredom Ehrsamom ustanovil Coinbase, ki je trenutno podobno kot Binance ena največjih in najbolj prepoznavnih borz s kriptovalutami. 

3. mesto - Vitalik Buterin

Vitalik Buterin. Vitalik Buterin. Foto: Wikimedia Commons
Šele 25-letni rusko-kanadski programer je idejni oče svetovno znane platforme Ethereum, na kateri temeljijo številni kriptožetoni, in kriptovalute ether (številni ji preprosto pravijo kar ethereum). 

Vitalik Buterin Digisvet Incident med "velikimi živinami" kriptovalut, ki ne bo hitro pozabljen

4. mesto - Tyler Winklevoss

Cameron in Tyler Winklevoss. Cameron in Tyler Winklevoss. Foto: Reuters
Tyler Winklevoss je leta 2014 skupaj z bratom dvojčkom Cameronom ustanovil menjalnico kriptovalut Gemini, ki je ledino orala na številnih področjih, med drugim je prva pridobila licence za trgovanje z določenimi kriptovalutami, kot sta ether in Zcash. Tyler Winklevoss je bil ob koncu leta 2017, ko je bitcoin dosegel rekordno vrednost, tudi prvi pravi bitcoin milijarder.

Winklevoss Digisvet Dvojčka, ki so se jima mnogi smejali. Zdaj gre na smeh lahko njima.

5. mesto - Brad Garlinghouse

Brad Garlinghouse. Brad Garlinghouse. Foto: Wikimedia Commons
Garlinghouse je direktor podjetja Ripple Labs, ki razvija in upravlja v zadnjem času predvsem bankam zelo zanimiv plačilni sistem Ripple (ripple je tudi samostojna kriptovaluta, ki temelji na omenjenem sistemu). 

6. mesto - Roger Ver

Roger Ver. Roger Ver. Foto: Wikimedia Commons
Eden od pionirjev na področju bitcoina in kasneje kriptovalut je znan predvsem po zagovarjanju stališča, da morajo biti kriptovalute plačilno sredstvo in ne naložba. Ver je velik podpornik kriptovalute bitcoin cash, ki se je od bitcoina odcepila leta 2017, in odpravlja določene tehnične omejitve bitcoina. Ver je pred kratkim obiskal tudi Slovenijo.

Craig Wright Digisvet "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"

7. mesto - Barry Silbert

Barry Silbert. Barry Silbert. Foto: Reuters
Silbert je ustanovitelj in direktor podjetniškega inkubatorja ter investicijskega sklada Digital Currency Group, ki pod svoje okrilje jemlje oziroma finančno podporo nudi zagonskim podjetjem, ki razvijajo rešitve na področju kriptovalut oziroma se ukvarjajo s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov (blockchain), na katerih temeljijo kriptovalute.

8.mesto - Jihan Wu

Jihan Wu. Jihan Wu. Foto: Twitter - Voranc
Wu je eden od ustanoviteljev podjetja Bitmain, ki je največji svetovni proizvajalec specializirane opreme za tako imenovano rudarjenje (računalniško reševanje zapletenih matematičnih problemov) kriptovalut. Kitajec je tudi eden najbogatejših posameznikov v svetu kriptovalut, njegovo premoženje je bilo ob koncu leta 2018 ocenjeno na 1,8 milijarde evrov.

Bohinjsko jezero Posel danes Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele #video

9. mesto - Michael Novogratz

Michael Novogratz. Michael Novogratz. Foto: Reuters
Nekdanji upravitelj hedge skladov je v zadnjih letih postal eden najuspešnejših vlagateljev v kriptovalute. Med letoma 2016 in 2017 je z naložbami v kriptovalute ustvaril skoraj četrt milijarde evrov dobička. Novogratz je znan tudi po napovedi, da bo bitcoin leta 2017 dosegel ceno 20 tisoč ameriških dolarjev - napovedi, ki se je nato decembra 2017 tudi skoraj uresničila.  

10. mesto - Adam Back

Adam Back (desno). Adam Back (desno). Foto: Twitter - Voranc
Back je eden najbolj znanih svetovnih strokovnjakov za kriptografijo. Trenutno je direktor podjetja Blockstream, ki med drugim razvija rešitve za pošiljanje kriptovalut brez povezave z internetom, na primer prek satelita.

Celoten seznam najvplivnejših oseb v svetu kriptovalut, ki ga sestavlja Crypto Weekly, si lahko ogledate s klikom tukaj.

Preberite tudi:

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet V kriminalko, ki je zajela tudi Slovenijo, se je vpletel "super odvetnik" Jurij Digisvet Resnica o 2,3 milijona evrov, ki naj bi tri znane Slovence rešili bankrota JPMorgan Chase Digisvet Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin