SiolNET. Digisvet Novice
2,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eden od vrhuncev olimpijskih iger, ki vas bo spravil v dobro voljo

2,15

termometer

V južnokorejskem smučarskem središču Welli Hilli Park, ki je kakšno uro vožnje oddaljeno od prizorišča zimskih olimpijskih iger, je potekalo tekmovanje v smučanju, v katerem so se med sabo pomerili roboti. Ekipa, ki je zgradila najhitrejšega, je bila nagrajena z 10.000 dolarji oziroma okrog 8.000 evri. Veliko je bilo seveda tudi smešnih padcev, ki so pri robotskem športu praviloma kar stalnica.

Edge of Robot: Ski Robot Challenge, tekmovanja v robotskem veleslalomu, se je udeležilo osem ekip, ki so zastopale južnokorejske visokošolske izobraževalne ustanove, tehnološke inštitute in eno zasebno tehnološko podjetje. 

Pravila nenavadnega smučarskega dogodka so velevala, da morajo biti roboti visoki vsaj 50 centimetrov in človeške oziroma "humanoidne" oblike.

To pomeni, da so morali roboti na smučkah stati na dveh nogah s sklepi, ki so simulirali kolena človeškega smučarja, in v vsaki roki držati smučarsko palico.  To pomeni, da so morali roboti na smučkah stati na dveh nogah s sklepi, ki so simulirali kolena človeškega smučarja, in v vsaki roki držati smučarsko palico.  Foto: Reuters

Roboti so morali imeti tudi "oči" za prepoznavanje ovir na progi - kamere, ki so jim povedale, v katero smer morajo zaviti in ali so pred njimi modra ali rdeča vratca. Večini je to šlo kar dobro, tem nesrečnežem pa ne:

Kmalu tudi robotske olimpijske igre?

Organizatorji robotskega smučanja so dejali, da brez takšnega dogodka med zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu seveda ni šlo. Južna Koreja je namreč ena vodilnih svetovnih velesil na področju naprednih tehnologij in robotike. 

"V prihodnosti bomo ob 'človeških' zimskih olimpijskih igrah gledali tudi robotske zimske igre," so po poročanju britanskega Daily Maila še prepričani organizatorji. 

Oglejte si nekaj utrinkov z robotskega veleslaloma:

Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters

Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters

Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters Smučarski roboti, roboti, smučanje Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin