Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 2. 2013,
12.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

HTC telefon

Sreda, 20. 2. 2013, 12.21

8 let

Eden in edini - HTC One

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petru Chouu, prvemu človeku HTC-ja, se je včeraj kar smejalo, čeprav tega v svoji maniri ni želel pokazati - javnosti je namreč prvič pokazal telefon One, zmes vrhunskega oblikovanja in brutalne moči.

Dve prireditvi, a le en poseben gost – večera v New Yorku in Londonu sta včeraj pripadla HTC-jevemu telefonu One, s katerim so se Tajvanci sicer vrnili h koreninam, a vendarle napravili tudi gromozanski korak naprej. Tako vsaj meni Jason MacKenzie, predsednik ameriške veje HTC-ja, ki je po otvoritvi newyorške prireditve izrazil prepričanje o novi priložnosti, ki si jo je za ponovno osvojitev Androidnega vrha z modelom One pripravil HTC.

Dovolj sanjarjenj, preidimo na konkretnosti. Telefon na pogled in otip prežema čudovita preprostost – ohišje iz brušenega aluminija je tanjše od predhodnikov, zaslon zavzema večji del naprave kot kadarkoli prej. Vmesnik Sense je prenovljen, oštevilčenost je odpadla (sicer gre že za peto inkarnacijo), stvar preteklosti pa je tudi zasičenost s pojavnimi okni in widgeti, saj je le ena domača stran zasnovana v stilu mobilnih Oken. HTC ji pravi BlinkFeed, na njej pa najdemo informacije z družbenih omrežji, spletnih novičarskih portalov, kratka sporočila in druge uporabnosti.

Zaradi mnogih in domnevno točnih informacij o strojni opremi, ki so v zadnjih mesecih uhajale iz HTC-jevih delavnic, je bilo včeraj mogoče videti precej presenečenih obrazov, ko se je nekaj govoric o telefonu z delovnim imenom M7 izkazalo za neresnične. Fotoaparat s 13 megapiksli, pa kaj še!

Zaradi zadnje kamere je tako morda zevalo največ prisotnih, saj ima senzor z imenom Ultra Pixel le štiri milijone točk, a naj bi bila občutljivost na svetlobo občutno boljša kot pri tekmecih, fotografije pa precej boljše kot izdelki iPhona 5 in Galaxyja S3. Prisotna je tudi optična stabilizacija slike za konkretnejšo ostrino, zajem videa v ločljivosti 1080p pa je mogoč tudi s kamero na sprednji strani naprave. Novost in posebnost telefona One je posnetek Zoe, ki je pravzaprav kratek videoposnetek – praktične vrednosti pritiklina sicer nima, je pa poznejše pregledovanje galerije slik nadvse prijetno, saj sličice za nekaj trenutkov oživijo.

Pod pokrovko je živahno – tako ostrih zob HTC-jevi telefoni namreč niso kazali še nikoli. Štiri-jedrni Qualcommov Snapdragon tiktaka pri 1,7 gigaherca, delovnega pomnilnika pa je kar 2 gigabajta – z Enim se v količini zadnjega torej lahko kosajo le še Samsungov Galaxy Note 2, Nexus 4 in Droid DNA. Privzeto je seveda nameščen Jelly Bean (različica 4.1.2.), velike upe pa HTC polaga tudi v 2300-miliampersko baterijo, ki je zaradi zaključenosti ohišja ne bo mogoče odstraniti.

Multimedija? Zaslon je videti odlično, saj je pik na palec kar 446, s čimer je One pošteno prehitel iPhonovo retino in prikazovalnik lastnega Droida DNA. Ločljivost kajpak ni omejena na zdaj že predpotopnih 720 x 1280 – 1080p je mesto zdaj namreč našla kar v žepu. Za reprodukcijo zvoka se je HTC znova obrnil na Beats, vendar tu kakšne revolucije ne gre pričakovati.

Skoraj nobenega dvoma ni, da bo One zaradi drznega in obenem preprostega dizajna ter surove zmogljivosti pri kritikih dobro sprejet, vprašanje pa je, ali ga bodo "požegnali" tudi kupci. Nešteto pohval je lani namreč prejel tudi One X, pa ga je nato zaradi zganjanja medijskega pompa in, no, skorajšnje popolnosti, v kot popolnoma odrinil Galaxy S3. Bo letos drugače?

Ne spreglejte