Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
17. 6. 2015,
12.06

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DRAJV mladi voznik Matic Tomšič nasveti

Sreda, 17. 6. 2015, 12.06

3 leta, 6 mesecev

DRAJV: Aplikacija, ki nagradi varno vožnjo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zavarovalnica Triglav je izdala aplikacijo DRAJV, ki voznikom, predvsem mladim, pomaga izboljšati vožnjo z nagrajevanjem upoštevanja cestnoprometnih predpisov in načel varne vožnje.

Aplikacija DRAJV za pametne telefone z Androidom (pozneje bo na voljo tudi za iPhone) temelji na telematiki, tehnološki rešitvi, ki prek senzorjev v vozilu omogoča računalniško spremljanje in analizo vožnje. Uporabnik lahko z aplikacijo DRAJV ustvari dnevnik voženj in beleži svoje vozne navade ter upoštevanje načel varne vožnje. Kako DRAJV deluje?

Končno praktična raba za vse telefonske senzorje Ko aplikacijo DRAJV namestimo na pametni telefon z Androidom (na voljo je na Google Play, namestite jo lahko kar prek računalnika, preberite, kako), je treba najprej ustvariti uporabniški račun. Če imate profil, je najhitrejša prijava prek Facebooka.

Ob začetku vožnje na napravi vklopite sprejemnik signala GPS, pritisnite na Začetek vožnje in jo namestite v raven položaj. Pri tem bo pomagal indikator na zaslonu. Aplikacija bo nato s pomočjo GPS in senzorjev telefona merila štiri ključne parametre - hitrost (in upoštevanje hitrostnih omejitev), pospeševanje, zaviranje in prekomerno silo v ovinkih.

Ob izstopu iz vozila pritisnite konec vožnje in aplikacija DRAJV bo opravila analizo pravkar prevoženih kilometrov. Upoštevanje omejitev hitrosti in splošnih načel varne vožnje bo nato vsakič nagradila z največ 100 točkami.

Največ koristi za mlade voznike V Zavarovalnici Triglav, ki je izdajatelj aplikacije DRAJV, sicer prve tovrstne aplikacije na slovenskem trgu, verjamejo, da lahko dolgoročno neposredno vpliva na višjo stopnjo varnosti v slovenskem prometu. Kot tiste, ki jim DRAJV nudi največ koristi, še posebej izpostavljajo voznike začetnike. Ker aplikacija z uporabo ustvarja dnevnik voženj (Moje vožnje in Moji podatki), lahko sproti spremljajo trend svojega upoštevanja prometnih predpisov, se učijo na morebitnih napakah in s tem že zelo zgodaj razvijejo varne in odgovorne vozne navade.

Točke, s katerimi DRAJV nagrajuje varno vožnjo, je sicer mogoče pretopiti tudi v popust za avtomobilsko zavarovanje. Kot sporoča Zavarovalnica Triglav, lahko uporabnik ob 90 zbranih točkah po najmanj 300 prevoženih kilometrih v aplikaciji zahteva kodo za finančno ugodnost, kot sta popust na zavarovalno premijo ali znižanje doplačila za mladega voznika.

Ne spreglejte