Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
10.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Telekom Slovenije televizija slepi in slabovidni

Torek, 16. 10. 2018, 10.13

5 let, 6 mesecev

Zvočni podnapisi in zvočni opisi na dodatnem zvočnem kanalu

Novost za slepe in slabovidne: Telekom Slovenije omogoča dodatni zvočni kanal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
televizija

Telekom Slovenije v sodelovanju s Televizijo Slovenija omogoča spremljanje televizijskih vsebin prek nove storitve zvočnih podnapisov in zvočnih opisov na dodatnem zvočnem kanalu.

Dodatni zvočni kanal je kanal, ki se ga v TV-sprejemniku vključi namesto osnovnega jezika. Na dodatnem zvočnem kanalu so v izbranih oddajah originalnemu zvoku oziroma osnovnemu zvoku sočasno dodani zvočni podnapisi ali zvočni opisi.

Storitev je namenjena predvsem uporabnikom z okvaro vida. Kadar zvočni podnapisi ali zvočni opisi niso na voljo, je zvok na dodatnem zvočnem kanalu enak kot na osnovnem.

Kaj omogoča dodatni zvočni kanal?

Dodatni zvočni kanal omogoča kakovostno spremljanje televizijskih vsebin slepim in slabovidnim uporabnikom in vsem drugim z motnjami branja. Zvočni podnapisi omogočajo sledenje tujejezičnim delom programa. Podnapisi v sliki se s pomočjo sinteze govora predvajajo zvočno.

Zvočni opis pa je prevod slike v besedo. Pripovedovalec med premori, se pravi v prazninah med dialogi ali originalno pripovedjo, opisuje, kaj se dogaja v sliki. V zvočnem opisu so v besedo prenesene vizualne podobe oziroma dogajanje v sliki, ki je ključno za celostno dojemanje vsebine ali poteka zgodbe določenega avdiovizualnega dela.

Vsebine, ki so opremljene z dodatnimi zvočnimi prilagoditvami

Z zvočnimi podnapisi so opremljeni tujejezični pogovori in prispevki dnevnoinformativnih oddaj, kot so Poročila, Prvi dnevnik, Poročila ob petih, Dnevnik in Odmevi, Studio 3. Z zvočnimi opisi so opremljene izbrane dokumentarne in igrane oddaje slovenske produkcije.

Kasneje bodo z zvočnimi podnapisi opremljene tudi dokumentarne in igrane oddaje in filmi tuje produkcije.

Dodatni zvočni kanal je zagotovljen na programih SLO 1, SLO 2 in SLO 3 tako na mreži DVB-T kot na spletu (MMC). Posredovan je tudi vsem ponudnikom kabelskih sistemov in IP-sistemov, da ga lahko posredujejo gledalcem.

Dodatni zvočni kanal, na katerem podnapise v izbranih dnevnoinformativnih oddajah bere govorna sinteza in na katerem so predvajanji zvočni opisi izbranih del, si lahko nastavite v jezikovnem meniju svojega TV-sprejemnika.

Ne spreglejte