Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
29. 1. 2019,
14.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

6

Natisni članek

Nemčija ZDA Kitajska mobilno omrežje Deutsche Telekom Huawei

Torek, 29. 1. 2019, 14.31

5 let, 2 meseca

Deutsche Telekom vendarle ne bo obrnil hrbta Huaweiu

Deutsche Telekom: Ob morebitni prepovedi Huaweia bo evropski 5G zamujal vsaj dve leti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

6

Deutsche Telekom | Deutsche Telekom v svojem internem poročilu svari pred posledicami za Evropo, če bi evropske države blokirale dobavitelje infrastrukture za mobilna omrežja 5G po vzoru ZDA. | Foto Reuters

Deutsche Telekom v svojem internem poročilu svari pred posledicami za Evropo, če bi evropske države blokirale dobavitelje infrastrukture za mobilna omrežja 5G po vzoru ZDA.

Foto: Reuters

Največji evropski telekomunikacijski operater v svojem internem poročilu svari pred posledicami za Evropo, če bi evropske države blokirale dobavitelje infrastrukture za mobilna omrežja 5G po vzoru ZDA.

Začelo se je v ZDA, nadaljevalo v Avstraliji, na Novi Zelandiji in drugod po svetu. V teh državah so družbo Huawei Technologies onemogočili pri sodelovanju v razpisih za postavitev infrastrukture za nastajajoča mobilna omrežja pete generacije, kar so utemeljili s pomisleki glede varnosti. Prepričani so, da kitajska oprema prinaša tveganje vohunske dejavnosti kitajske vlade, kar Huawei odločno zavrača.

Dilema nemškega velikana

Ti dvomi so prišli tudi do Evrope – na Norveškem in Poljskem so prav tako naklonjeni posnemanju ameriške odločitve. Skupina Vodafone je prejšnji teden objavila, da ustavlja nekatera naročila Huaweieve opreme za jedrna omrežja svojih evropskih omrežij.

Tudi Deutsche Telekom, ki je največji evropski telekomunikacijski operater in pri razvoju svojih mobilnih omrežij nove generacije že nekaj časa intenzivno sodeluje s Huaweiem, je moral sprejeti odločitev, v katero smer se bo obrnil.

V notranji presoji Deutsche Telekoma so med drugim zapisali, da bi morali omrežja 5G postaviti kot nadgradnjo obstoječih omrežij 4G in njihove infrastrukture, v katero je tudi pri Deutsche Telekomu Huawei močno vpet.  | Foto: Reuters V notranji presoji Deutsche Telekoma so med drugim zapisali, da bi morali omrežja 5G postaviti kot nadgradnjo obstoječih omrežij 4G in njihove infrastrukture, v katero je tudi pri Deutsche Telekomu Huawei močno vpet. Foto: Reuters

ZDA so poslale delegacijo v Berlin

Američani so si močno želeli, da bi se odločili enako, kot so se oni, in močno pritisnili na nemško državo. Nemškim oblastem, ki se o tem vprašanju še niso uradno izrekle, so ZDA tako prejšnji mesec poslale delegacijo, da bi jim pojasnila, kakšna tveganja vidijo pri Huaweiu.

Zagovorniki prepovedi pojasnjujejo, da omrežja 5G zaradi svojih lastnosti in specifičnosti precej bolj vplivajo na nacionalno varnost ter da morajo biti varnostne zahteve ostrejše. Arhitektura omrežij 5G ima namreč odprte dostope, ki jih je treba dosledneje varovati pred morebitnimi nepooblaščenimi ter neželenimi posegi in vdori.

Huawei je v številnih državah, tudi v Sloveniji, med najbolj prodajanimi znamkami pametnih telefonov, a je močno prisoten tudi kot izdelovalec telekomunikacijske infrastrukture. | Foto: Bojan Puhek Huawei je v številnih državah, tudi v Sloveniji, med najbolj prodajanimi znamkami pametnih telefonov, a je močno prisoten tudi kot izdelovalec telekomunikacijske infrastrukture. Foto: Bojan Puhek

Nemško svarilo

Deutsche Telekom je decembra lani objavil, da bo preučil in ponovno ocenil svojo strategijo nakupa telekomunikacijske infrastrukture, kar je namigovalo na možnost prekinitve nadaljnjega sodelovanja s Huaweiem.

A kot kažejo za zdaj še nepreverjene novice, nemški telekomunikacijski velikan vendarle ne bo sledil državam, ki so Huawei (in tudi ZTE) izločile s seznama potencialnih dobaviteljev telekomunikacijske infrastrukture.

Če evropske vlade zaradi strahov glede varnosti prepovejo kitajskega dobavitelja telekomunikacijske infrastrukture Huawei Technologies, bo Evropa za ZDA in Kitajsko v dirki za postavitev nove generacije omrežij 5G zaostajala vsaj dve leti, so po poročanju poslovnega medija Bloomberg zapisali v ocenah Deutsche Telekoma. 

Če evropske vlade zaradi strahov glede varnosti prepovejo kitajskega dobavitelja telekomunikacijske infrastrukture Huawei Technologies, bo Evropa za ZDA in Kitajsko v dirki za postavitev nove generacije omrežij 5G zaostajala vsaj dve leti, so po poročanju poslovnega medija Bloomberg zapisali v ocenah Deutsche Telekoma.  | Foto: Reuters Če evropske vlade zaradi strahov glede varnosti prepovejo kitajskega dobavitelja telekomunikacijske infrastrukture Huawei Technologies, bo Evropa za ZDA in Kitajsko v dirki za postavitev nove generacije omrežij 5G zaostajala vsaj dve leti, so po poročanju poslovnega medija Bloomberg zapisali v ocenah Deutsche Telekoma. Foto: Reuters

Prepoved bi lahko prinesla tudi ogromne stroške 

V notranji presoji so med drugim zapisali, da bi morali omrežja 5G postaviti kot nadgradnjo obstoječih omrežij 4G in njihove infrastrukture, v katero je tudi pri Deutsche Telekomu Huawei močno vpet. Če bi ga prepovedali in bi morali operaterji odstraniti že postavljeno opremo, bi to pomenilo tudi milijardne stroške, so Bloombergu povedali njegovi viri. Toda retroaktivna prepoved je v vsakem primeru vendarle videti zelo malo verjetna.

Deutsche Telekom teh zapisov ni hotel komentirati, Bloombergovi viri pa so vztrajali pri anonimnosti zaradi zaupnosti vsebine.

Terminalska oprema za mobilna omrežja pete generacije | Foto: Srdjan Cvjetović Terminalska oprema za mobilna omrežja pete generacije Foto: Srdjan Cvjetović ZDA stopnjujejo svoje sporočilo

Napetosti v breme Huaweia so se v tem tednu še zaostrile, ko so ameriški zvezni tožilci kazensko ovadili Huawei zaradi domnevne kraje poslovnih skrivnosti od ameriškega operaterja T-Mobile US in kršitve sankcij proti Iranu.

Huawei
Novice V ZDA obtožnica proti kitajskemu podjetju Huawei

To gotovo ne bo pomagalo prav tako za ta teden načrtovanim pogovorom, ki bi morali končati trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, a Washington želi očitno na vse mogoče načine pritisniti na Peking glede večjega spoštovanja intelektualne lastnine.

Ne spreglejte