Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 10. 2020,
18.12

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

Natisni članek

superprenašalci Šrilanka okužba COVID-19 epidemija

Četrtek, 8. 10. 2020, 18.12

3 leta, 6 mesecev

Kovačeva kobila je bosa

Četrtina okuženih v državi iz tovarne zaščitnih mask

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15
Brandix | Šrilanške oblasti so poročale, da je več kot tisoč zaposlenih v tovarni Brandix, ki je do avgusta proizvajala zaščitne maske za ameriškega naročnika, pozitivnih na testu za koronavirus (arhivska fotografija). | Foto Reuters

Šrilanške oblasti so poročale, da je več kot tisoč zaposlenih v tovarni Brandix, ki je do avgusta proizvajala zaščitne maske za ameriškega naročnika, pozitivnih na testu za koronavirus (arhivska fotografija).

Foto: Reuters

Več kot tisoč ljudi, kar je skoraj četrtina vseh okuženih na Šrilanki, se je okužilo v tovarni, ki je izdelovala zaščitne maske dihal za naročnika v ZDA.

Oblasti Šrilanke so poročale, da je več kot tisoč zaposlenih v tovarni, ki je do avgusta proizvajala zaščitne maske za ameriškega naročnika, pozitivnih na testu za koronavirus.

Gre za največje žarišče okužbe v tej državi, zaradi katerega se je skupno število okuženih z novim koronavirusom v tej otoški državi, ki šteje slabih 22 milijonov prebivalcev, približalo številki pet tisoč. Od kod tako intenziven izbruh, pa še zdaj ne vedo.

Asimptomatske je težje odkriti

Podjetje Brandix, ki sicer slovi po svojih trajnostnih poslovnih praksah, je potožilo, da je njihova prizadevanja za omejitev širjenja okužb v tovarni blizu šrilanške prestolnice Kolombo dramatično otežilo zelo visoko število prenašalcev, ki ne kažejo nikakršnih znakov bolezni.

Glavni šrilanški epidemiolog Sudath Samaraweera je pozval lokalne skupnosti k sodelovanju in opozoril, da kljub močnemu prizadevanju obstaja nevarnost, da morda ne bodo odkrili, kako je virus prišel v tovarno. Zanj je to žarišče izjemno boleče tudi zato, ker je šrilanška vlada do odkritja žarišča te dni zagovarjala, da na njihovem otoku ni lokalnega prenosa okužbe.

Bakterija
Novice Superprenašalci bolezni: že dolgo vemo, koliko jih je, a še zdaj ne vemo, kdo so in zakaj so #video

Zaprli tovarno in vso regijo

V Brandixovi tovarni blizu Kolomba je zaposlenih 1.700 ljudi, od tega jih je, kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, kar 1.026 pozitivnih na testu za prisotnost koronavirusa sars-cov-2, povzročitelja bolezni covid-19.

Teh 1.026 so že namestili v bolnišnice, preostale zaposlene in družinske člane vseh zaposlenih pa premeščajo v državne karantenske ustanove, kjer jih bodo v čim krajšem času testirali, so še sporočili iz vlade.

Okuženih je 1.026 od 1.700 zaposlenih, vse so namestili v bolnišnico, preostale zaposlene in družinske člane vseh zaposlenih pa so premestili v ustanove državne karantene. Zaprli so tudi vso regijo, v kateri je tovarna (arhivska fotografija). | Foto: Reuters Okuženih je 1.026 od 1.700 zaposlenih, vse so namestili v bolnišnico, preostale zaposlene in družinske člane vseh zaposlenih pa so premestili v ustanove državne karantene. Zaprli so tudi vso regijo, v kateri je tovarna (arhivska fotografija). Foto: Reuters

Vso regijo, v kateri je tovarna, so za nedoločen čas popolnoma zaprli, torej ustavili vse javno življenje, vključno s šolami, in območje ogradili od preostalega sveta.

Maske izdelujejo po naročilu

Brandix je sicer eden od največjih izvoznikov oblačil na Šrilanki, sicer pa po naročilu izdelujejo tudi zaščitne maske.

Avgusta so za zdaj še neznanemu naročniku v ZDA dobavili 200 milijonov troslojnih obraznih zaščitnih mask, od takrat pa so (znova) izdelovali športna oblačila.

Ne spreglejte