Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 1. 2014,
8.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Las Vegas Samsung LG Sony

Petek, 3. 1. 2014, 8.41

7 let, 12 mesecev

CES 2014 bo predstavil letošnje osrednje porabnike elektrike

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prihodnji torek bo vrata odprl lasvegaški sejem potrošniške elektronike, ki je ena od največjih tovrstnih prireditev v koledarskem letu. Tudi tokrat ne bo manjkalo inovacij, ki ustvarjajo prihodnost.

CES, ki ga že lep čas gosti Las Vegas, je poleg Svetovnega mobilnega kongresa in sejma IFA eden od najpomembnejših letnih dogodkov za podjetja s področij telekomunikacij in mobilne telefonije, računalništva, gospodinjskih aparatov, televizije in ostalih gospodarskih sfer, ki občutno pripomorejo tako k splošnemu tehnološkemu napredku kot k izboljšanju in modernizaciji življenja posameznikov. Tudi na letošnji prireditvi, ki se začne v torek, 7. januarja, in konča v petek, 10. januarja, bo večina pogledov najpogosteje obstala na pametnih telefonih, tabličnih, namiznih in prenosnih računalnikih, fotoaparatih in video-kamerah ter televizijskih sprejemnikih, ki so zaradi vsesplošne razširjenosti in uporabe za številne obiskovalce tovrstnih ekshibicij brez dvoma najbolj privlačni sejemski eksponati. Pa poglejmo ...

Era pametnih priveskov V letu 2013 so se razcvetele naprave, ki jih je mogoče nadeti na ta ali oni del telesa, delujejo pa kot podaljšek pametnega telefona oziroma računalnika. Na sejmu CES 2014 zato pričakujemo pravi cunami predvsem pametnih ur in športnih ter osebnih števcev vseh vrst, ki jih bodo razkazovali tako velikani industrije, kot so Samsung, Sony in menda tudi LG, dobro ustaljena imena, kot sta FitBit in Garmin, ter množica na uspeh upajočih start-upov.

Organizatorji so prejeli tudi nekaj prijav podjetij, ki želijo tekmovati z Googlovimi pametnimi očali – internetni velikan na CES sicer ne bo imel stojnice, bo pa kljub temu navzočih precej garažnih programerjev in preizkuševalcev očal Google Glass, ki zanje še pred izidom izdelujejo aplikacije vseh vrst. Vegas bo znova obiskala tudi ekipa, ki stoji za prikazovalnikom navidezne resničnosti Oculus Rift. Letos bodo s sabo najverjetneje pripeljali pomembno okrepitev, saj se jim je pred nekaj meseci pridružil John D. Carmack, oče Dooma, Wolfensteina in raketnega vesoljskega projekta Armadillo Aerospace. Telefoni: razločnih in ukrivljenih 64 bitov CES 2014 bo skoraj zagotovo odskočna deska za začetek vseobsegajočega izkoriščanja 64-bitne procesorske infrastrukture – prvi korak je lani s telefonom iPhone 5S naredil Apple, sledi mu Qualcomm s čipom Snapdragon 410. Industrija ima v rokavu tudi preskok pri ločljivosti, višje od zdaj že standardizirane 1080p, stalnica naj bi postalo 2.560 krat 1.440 slikovnih pik.

Telefoni z neravnimi zasloni so že v žepih nekaterih Južnokorejcev (prodaja naprav Samsung Galaxy Round in LG G Flex je trenutno še vedno omejena le na domači trg), a bodo pri telekomunikacijskih operaterjih na zahodu menda na voljo že v prvi polovici leta 2014. Ukrivljenost naj bi na CES sicer pripeljali še nekateri drugi proizvajalci mobilnih telefonov, med katerimi pa glede na vire iz zaodrja ni preostalih velikanov industrije, kot sta Sony in HTC.

Veliko se govori tudi o nadgradnjah načinov za prostoročno upravljanje pametnih telefonov, kot sta glasovno ukazovanje (Siri, Google Now, S Voice) in sledenje očem. Pozornost je pritegnil predvsem Microsoft, ki bo obstoječi ponudbi dodal svojo rešitev, Cortano. Dnevno sobo bosta zavzela Steam Box in 4K Valve želi s "parno škatlico" gospodinjstvom, ki se rada igrajo, predstaviti ultimativni medijski center, ki ponuja vse zmogljivosti osebnega računalnika, a je manjši od aktualnih igralnih konzol, kot so Playstation 3 in 4 ter Xbox 360 in Xbox One. Izbrani posamezniki so že prejeli prve preizkusne komplete, Sony, Microsoft in Nintendo pa so že zdaj upravičeno v velikih skrbeh – Valvu je s Steamom, vodilnim servisom za digitalno distribucijo računalniških iger, enkrat namreč že uspelo stresti temelje industrije.

Udeležbo na letošnjem CES so napovedali prav vsi vodilni proizvajalci tevejev – Sony, Samsung, Panasonic, Phillips in LG bodo obiskovalce osvetlili predvsem z zasloni OLED, saj se plazma po mnenju večine poznavalcev področja počasi poslavlja. Poudarek bo na ločljivosti 4K oziroma Ultra HD, glasovnem in mahajočem upravljanju naprav in aplikacijah za pametne televizijske sprejemnike. Zagotovo bodo obiskovalci odprtih ust obstali tudi ob ukrivljenih zaslonih in triinvečmetrskih diagonalah. Še to – ogromno zares zanimivih novosti naj bi predstavila podjetja, ki se ukvarjajo s pametno stanovanjsko opremo. V ospredju so ključavnice brez ključev in revolucija osvetlitve prostorov, ta je še posebej aktualna v ZDA, kjer je s prvim januarjem v veljavo stopila prepoved prodaje 40- in 60-vatnih navadnih žarnic z žarilno nitko. Med razstavljalci tudi Audi, Ford in Mercedes-Benz Ker razstavi CES 2014 sledi avtomobilski sejem v Detroitu, v Vegasu razen ekshibicijskih, z nalepkami ozaljšanih superšportnikov, ki k stojnicam praviloma privabijo lep delež obiskovalcev, ne bo predstavitev novih vozil, temveč bo beseda tekla o prepletanju računalniške in mobilne tehnologije ter bencinskih hlapov. V ospredju bodo partnerstvo Googla in Audija ter samovozni avtomobili, s katerimi se bosta poleg velikana iz Ingolstadta bahala še Mercedes-Benz in Ford.

Ne spreglejte