SiolNET. Digisvet Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nepričakovani viri električne energije

Če ni vtičnice, bo pri polnjenju telefona morda že kmalu pomagalo - stranišče

0,60

termometer

wc stranišče toaleta kamp narava

Britanski znanstveniki so razvili način, kako urin izkoristiti za proizvodnjo električne energije – sicer v majhnih količinah, a vendarle dovolj za polnjenje mobilnega telefona!

Mobilni telefon je omagal, vtičnice nikjer v bližini, zunanjega akumulatorja (Power Pack) pa nimate pri sebi. Rešitev?

Morda jo imate ves čas pri sebi. Morda celo v sebi. Dobesedno. Znanstveniki morajo le še izpopolniti metodo, pri kateri so ravno te dni naredili viden korak naprej.

V glavni vlogi: mikroorganizmi

Znanstveniki laboratorija Bristol Robotics Lab so namreč iznašli način, kako izkoristiti urin za proizvodnjo majhnih količin električne energije. Ne ravno za celo gospodinjstvo, a dovolj, da počasi vdahne vsaj malo življenja opešanemu pametnemu telefonu ali zagotovi delovanje luči oz. obvestilnih zaslonov v kakšnem javnem stranišču.

Temelj metode so cilindri, napolnjeni z elektroaktivnimi mikroorganizmi, ki se prehranjujejo s sestavinami v odpadni vodi in urinu ter pri tem kot stranski produkt ustvarjajo električno energijo, so še poročali pri britanski medijski hiši BBC.

Nadaljnji preizkusi na velikih dogodkih

Britanski raziskovalci napovedujejo, da bodo nadaljevali poskuse iznajdbe tudi zunaj svojih laboratorijev. Eden od naslednjih korakov bo opremljanje (nekaterih) javnih stranišč na velikih prireditvah v Veliki Britaniji s temi celicami, ki jih bodo tako preizkusili tudi v vsakdanjem okolju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin