Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
17. 7. 2014,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple IBM iOS Microsoft Matic Tomšič

Četrtek, 17. 7. 2014, 15.49

8 let

Bo Apple iz pisarn pregnal Microsoft?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Apple in IBM sta ustanovila pakt, ki bo poslovnemu sektorju ponudil na mobilnem operacijskem sistemu iOS osnovane rešitve in konkurenco, predvsem Microsoft, navdal s strahospoštovanjem.

IBM ima pisarniški monopol, Apple pa globalno občinstvo. Novo partnerstvo, za katerega se zdi, da mu nikakor ne bo moglo spodleteti, bo poskusilo poskrbeti, da bo v poslovnem svetu, priklenjenem na osebne računalnike, zapihal mobilnejši veter.

Nekdaj velika rivala, zdaj poslovna partnerja Med velikani tehnološke industrije so se vedno pojavljala trenja, a Apple in IBM bosta morebitne zamere iz preteklosti postavila na stranski tir. Sodelovanje bo namreč zelo koristilo obema. Applu se bo odprl še en zelo velik trg, IBM pa bo svoje poslovne programske rešitve za obdelavo podatkov lahko ponudil na superiornih platformah, iPhonu in iPadu. Najtrdnejši temelji Koalicija tehnoloških velikanov je sicer nadgradnja IBM-ove kampanje MobileFirst. Po novem bo temeljila na operacijskem sistemu iOS, še vedno pa bo namenjena predvsem odjemalcem na področju trgovine, medicine, bančništva, turizma in prometa.

Poslovni uporabniki v sektorju IT bodo lahko tako kmalu posegli po Applovih telefonih in tablicah, opremljenih z za njihovo področje dela specifično programsko opremo. Več kot sto različnih za to namenjenih aplikacij bo razvil IBM, ki bo poskrbel tudi za korporativno oblačno shrambo. Prekrivanje posla in odlične uporabniške izkušnje "Pri nas znamo graditi naprave in poskrbeti za preprosto, a zelo intuitivno uporabniško izkušnjo. Podjetništvo in poslovni svet nista del naše DNK, zato pa je tu IBM," pravi direktor Appla Tim Cook, ki je nad novonastalim partnerstvom zelo navdušen. Veselijo se ga tudi pri IBM, saj bo njihova sicer odlična in učinkovita, a dolgočasna programska oprema z Applovimi napravami postaja precej bolj privlačna.

Konkurenca že trepeta Nad prijateljevanjem Appla in IBM so precej manj navdušeni tisti, ki danes obvladujejo večino poslovnega sektorja – Microsoft, Oracle, Cisco in preostali. Zaradi združitve prvega (Apple) in petega (IBM) najdražjega tehnološkega podjetja se nekaterim namreč ne obeta nič dobrega. Eni tvegajo zgolj izgubo dela tržnega deleža, tisti, ki so že zdaj v nemilosti odjemalcev (beri: Hewlett-Packard), pa lahko pristanejo celo na cesti.

Ne spreglejte