Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
14. 6. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Natisni članek

MacOS macintosh MacBook Apple

Torek, 14. 6. 2016, 4.01

6 let, 7 mesecev

Apple se vtika v zapuščino Steva Jobsa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Tehnološki velikan Apple je na tradicionalni konferenci WWDC sporočil, da spreminja ime operacijskega sistema za svoje osebne računalnike. Mac OS X bo postal macOS.

Steve Jobs na predstavitvi novega Applovega operacijskega sistema Mac OS X leta 2001. | Foto: Reuters Steve Jobs na predstavitvi novega Applovega operacijskega sistema Mac OS X leta 2001. Foto: Reuters

 

Operacijski sistem OS X, eden ključnih Applovih izdelkov, bo prvič dobil novo ime. Zametek platforme OS X je leta 1997, ko se je vrnil na čelo Appla, iz svojega novega podjetja NeXT prinesel Steve Jobs.

Prvi Applov osebni računalnik z operacijskim sistemom OS X je izšel leta 2001. Od takrat je Apple vsako leto izdal novo različico, dolgo jih je poimenoval po velikih divjih mačkah (Leopard, Jaguar, Puma).

Zadnjih nekaj izdaj OS X je ime dobilo po naravnih znamenitostih v ameriški zvezni državi Kalifornija (Yosemite, El Capitan). | Foto: Zadnjih nekaj izdaj OS X je ime dobilo po naravnih znamenitostih v ameriški zvezni državi Kalifornija (Yosemite, El Capitan).

Zakaj sprememba imena?

Ime operacijskega sistema je Apple spremenil zato, da bo manj odstopalo od druge zelo pomembne jabolčne platforme, iOS. Ta je operacijski sistem za pametne telefone iPhone in tablice iPad.

"Ime OS X je bilo z nami več kot petnajst let, a časi se spreminjajo. Ime najnaprednejšega operacijskega sistema na svetu je zdaj MacOS," je kost Microsoftu, ki izdaja svoj najnaprednejši operacijski sistem, Windowse, na konferenci WWDC vrgel applovec Craig Federighi (na fotografiji). | Foto: Reuters "Ime OS X je bilo z nami več kot petnajst let, a časi se spreminjajo. Ime najnaprednejšega operacijskega sistema na svetu je zdaj MacOS," je kost Microsoftu, ki izdaja svoj najnaprednejši operacijski sistem, Windowse, na konferenci WWDC vrgel applovec Craig Federighi (na fotografiji). Foto: Reuters Letošnjo izdajo MacOS, ki nosi tudi ime Sierra (po gorovju Sierra Nevada v Kaliforniji), lahko uporabniki Applovih osebnih računalnikov v obliki brezplačne nadgradnje pričakujejo jeseni. | Foto: Reuters Letošnjo izdajo MacOS, ki nosi tudi ime Sierra (po gorovju Sierra Nevada v Kaliforniji), lahko uporabniki Applovih osebnih računalnikov v obliki brezplačne nadgradnje pričakujejo jeseni. Foto: Reuters

Zanimivost - Mac OS je nekoč že bil:

Preden je leta 2001, ko je vajeti Appla znova držal Steve Jobs, izšel OS X, je bil Applov primarni operacijski sistem za osebne računalnike Mac OS. Prva različica je leta 1984 pospremila izid računalnika Macintosh, zadnja je izšla leta 1999.  | Foto: Preden je leta 2001, ko je vajeti Appla znova držal Steve Jobs, izšel OS X, je bil Applov primarni operacijski sistem za osebne računalnike Mac OS. Prva različica je leta 1984 pospremila izid računalnika Macintosh, zadnja je izšla leta 1999.

 

Ne spreglejte