SiolNET. Digisvet Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Apple in Samsung kaznovana zaradi namerne upočasnitve telefonov

0,68

termometer

Pametni telefoni, pametni telefon | Italijanski varuh konkurence je preiskavo odprl januarja letos, potem ko so prejeli številne pritožbe potrošnikov. | Foto: Reuters
Italijanski varuh konkurence je preiskavo odprl januarja letos, potem ko so prejeli številne pritožbe potrošnikov. Foto: Reuters

Italijanski varuh konkurence je oglobil podjetji Apple in Samsung, saj naj bi proizvajalca namerno upočasnjevala delovanje starejših pametnih telefonov in potrošnike na ta način spodbujala k hitrejšemu nakupu novih modelov. Apple bo moral poravnati deset milijonov, Samsung pa pet milijonov evrov kazni.

Ukrep italijanskega varuha konkurence naj bi bila prva tovrstna odločitev zoper mobilne proizvajalce. Nanje se sicer z vseh koncev sveta že več let zgrinjajo plazovi kritik, saj podjetja spodbujajo nadgradnjo operacijskih sistemov na starejših telefonih, s čimer upočasnijo njihovo delovanje. Posledično pospešujejo proces menjave mobilnih naprav oziroma potrošnike spodbujajo k nakupu novih modelov.

Huawei Mate 20 Pro Digisvet Prihaja pametni telefon, za katerega težko rečemo, da mu kaj manjka

V izjavi je italijanski varuh konkurence zapisal, da sta imela Apple in Samsung nepoštene oglaševalske prakse. "Nadgrajevanje operacijskih sistemov je povzročilo resne okvare in je znatno zmanjšalo zmogljivost telefona, s čimer so pospešili nakupe novih," so zapisali v sporočilu pristojnega italijanskega organa.

Delovanje telefona upočasnila novejša različica operacijskega sistema

Samsung je imetnikom telefona Note 4 naročil, da na telefon namestijo najnovejšo različico Googlovega operacijskega sistema Android, s čimer se je delovanje njihove mobilne naprave upočasnilo. Različica sistema je bila namreč predvidena za Samsungov novejši model Note 7. Podobno je Apple lastnikom Iphona 6 naročil, naj naložijo operacijski sistem, ki je predviden za iPhone 7, posledice pa so bile enake.

Android, Bugdroid, Google Digisvet Do 70 milijonov pametnih telefonov ostaja brez Googlovega spletnega brskalnika

Applova kazen je višja, ker ameriški velikan potrošnikov prav tako ni seznanil z značilnostmi njihovih baterij, niti z njihovo povprečno življenjsko dobo ter nasveti, kako lahko potrošniki njeno delovanje podaljšajo.

Italijanski varuh konkurence je preiskavo odprl januarja letos, potem ko so prejeli številne pritožbe potrošnikov.

5G. MWC18 Digisvet Našli so razlog, zakaj se upočasnjuje prodaja pametnih telefonov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 51
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin