Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2018,
11.11

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Telekom Slovenije advertorial pametno mesto

Petek, 28. 12. 2018, 11.11

2 meseca, 2 tedna

Pametna infrastruktura

Aplikacije zasedajo županska mesta

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
mesto

Za kakovost in organizacijo bivanja v mestih bo vedno bolj skrbela sodobna tehnologija, pomemben dejavnik bo tudi samozadostnost.

Sodobni svet opredeljuje hitra rast svetovne populacije, ki se vse bolj seli v urbano okolje. Krepi se zavedanje, da imamo omejene vire in da je onesnaževanje okolja na kritični ravni za življenje na našem planetu v prihodnosti.

Pametno mesto je urbani center, ki uporablja tehnologijo za boljšo kakovost življenja prebivalcev, upravljanje virov (ceste, vode, promet) na ekonomičen in trajnostni način ter zmanjšanje okoljske onesnaženosti. Povezuje prebivalce, informacijsko-komunikacijske tehnologije in strukture, ki mesto upravljajo in pri tem sloni prav na tehnoloških rešitvah.

Internet stvari za posameznike in družbo

internet stvari pametni dom | Foto:

Internet stvari (IoT) lahko koristi posameznikom, podjetjem in družbi. Za posameznike je ta novi koncept uporaben na številnih področjih, vključno z zdravjem, varnostjo, financami in vsakodnevnim načrtovanjem.

Telekom Slovenije širi portfelj svojih storitev na področju IT rešitev. Velik potencial za izvajanje teh storitev je področje interneta stvari in pametnih mest.

Internet stvari ali medomrežje stvari, ki ga pogosto imenujemo kar IoT, pomeni vse naprave, ki med seboj komunicirajo s pomočjo medmrežja.

Gre za povezovanje ogromne količine naprav. Te imajo vgrajena tipala, ki bolj ali manj samostojno komunicirajo med seboj in z najrazličnejšimi aplikacijami.

Internet stvari zajema tri vrste komunikacije:

  • komunikacija stvari z ljudmi,
  • komunikacija med stvarmi,
  • komunikacija med napravami.

Mesto si v vseh pogledih lahko predstavljamo kot podjetje, ki za svoje delovanje zahteva spremljanje uspešnosti zadanih nalog ter odločanje na podlagi realnih podatkov.

Telekom Slovenije v okviru celovite rešitve za mesta in njihove prebivalce zagotavlja vse komponente za namen izvajanja storitev pametnih mest, ki zajemajo strojno in programsko opremo ter aplikacijske komponente.

Posamezne pametne rešitve so že doma v Sloveniji

Pametna mesta in skupnosti v Sloveniji v večjih mestih že izvajajo nekatere pametne storitve, npr. zdravstvene storitve, sistem logistike in transporta, ki zagotavlja čim hitrejši prevoz ljudi in čim nižjo porabo energentov.

V Ljubljani je zelo priljubljena uporaba aplikacij Urbana in BicikeLJ. Sisteme za izposojo koles, tudi električnih, uvajajo tudi druga mesta. V skladu z načeli krožne ekonomije spodbujajo ponovno uporabo in recikliranje odpadnih materialov.

Pri recikliranju Ljubljana že danes za 10 odstotkov presega cilje, ki si jih je EU zastavila do leta 2020. V BTC v Ljubljani teče več projektov, prek katerih uvajajo področja digitalnega gospodarstva in družbe, denimo digitalizacija poslovanja BTCDigit, pametno mesto prihodnosti BTC City in inovativno središče Simbioza BTC City Lab.

V Novem mestu kmalu vse po novem

Novo mesto | Foto:

Tudi Novo mesto se bo kmalu pridružilo pametnim mestom. Na začetku septembra je bil v Novem mestu podpisan sporazum o sodelovanju v sistemu pametno mesto (Smart City).

V okviru projekta bosta Telekom Slovenije in SAP Slovenija v občini Novo mesto zasnovala napredne rešitve: spremljanje zasedenosti javnih parkirnih prostorov, merjenje kakovosti zraka (okoljska senzorika), zajem in merjenje porabe vode in energentov, razvoj pametne ulične razsvetljave ...

  • Platforma: Platforma SAP Leonardo omogoča delovanje različnih storitev, zbiranje podatkov, upravljanje naprav in proces zaračunavanja. Postaja za pametno mesto ima interaktivni zaslon, ki ga upravljate na daljavo. V zaledju lahko nastavite in spremljate zastavljene cilje ter določite parametre, ki jih uporabniki spremljajo na zaslonu: zasedenost parkirnih mest, polnjenje električnih vozil, spremljanje mestnih projektov, podajanje mnenja itd. 
  • Polnilnica električnih vozil: Osrednji del koncepta postaje za pametna mesta predstavlja funkcionalnost polnjenja električnih vozil. Naročnik lahko izbira med modulom za hitro ali počasno polnjenje oziroma kombinacijo obeh, pri čemer se za posamezno moč uporabi po en vtič. Status polnjenja je viden na zaslonu polnilne postaje kot tudi na mobilni aplikaciji. Integrirana so vsa kartična plačila, možen pa je tudi program zvestobe.
  • Povezljivost: Integrirano brezžično omrežje je zaradi svoje umeščenosti vizualno zlito z ulično svetilko in je zaščiteno pred vandalizmom in okoljskimi elementi. Za spremljanje okoljskih dejavnikov, ki so v premeru od pet do osem kilometrov, je uporabljen LORA WAN prehod, ki je umeščen v sami postaji. Na vrhu postaje je antena za povezljivost WiFi.
  • Spremljanje/nadzor: Na drogu postaje je nameščena visoko resolucijska kamera za zagotavljanje varnosti, za promocijo turizma, štetje prometa, prepoznavo registrskih tablic, spremljanje razpoložljivosti parkirišč, dvigovanje/spuščanje rampe itd.
  • Razsvetljava: V sklopu napredne ponudbe lahko izbirate med različnimi možnostmi integracije omrežja javne in zasebne razsvetljave s sistemi za krmiljenje, ki delujejo v korelaciji s tipali ali na podlagi strojnega učenja. Razsvetljava je LED z nizko porabo električne energije.
  • Interaktivnost: Na osrednjem delu postaje je interaktivni zaslon, ki omogoča pregled praznih parkirnih mest v bližini, prikazuje stanje polnjenja električnega vozila, generira geslo za omrežje WiFi, pregleduje okoljske podatke itd. Prek mobilne ali spletne aplikacije lahko prebivalci izrazijo svoje zadovoljstvo z aktualnimi mestnimi projekti ali z izpostavljeno problematiko. S širitvijo nabora in področja uporabe je možno platformo razširiti še z modulom sledenja in upravljanja s proračunom, skladiščenjem podatkov ter njihovo napredno obdelavo.
  • Okoljski senzorji: Osnovni nabor okoljske senzorike vključuje spremljanje temperature, vlage, pritiska, nivo ogljikovega monoksida, žveplovega in dušikovega dioksida ter ozona. Nabor tipal senzorike je poljubno razširljiv na zvočno in svetlobno onesnaženost ter na druga področja meritev kakovosti ozračja.
  • Prilagodljivi elementi: Z osnovnimi komunikacijskimi elementi postaje (WiFi, 4G, Lora WAN, NB – IoT) jo lahko prilagodite za katerokoli področje mestnega upravljanja.

Telekom Slovenije ponuja vrsto možnosti za uporabo postaje, lahko pa jo prilagodi na katerokoli področje. Trenutno so v naboru:

  • zasedenost parkirišč,
  • električno polnjenje vozil,
  • nadzor polnosti zabojnikov za smeti,
  • napovedi poplav,
  • spremljanje zdravja ljudi,
  • pametno kmetovanje,
  • pametna industrija,
  • spremljanje porabe vode.

Osem razlogov, zakaj je Telekom Slovenije pravi partner za vas:

Telekom SLovenije | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

1. Celovita ponudba: Telekom Slovenije omogoča nabor storitev in rešitev s področja fiksnih in mobilnih storitev, ki vključujejo govorne, podatkovne in videostoritve, ter zagotavlja optimalno integracijo teh storitev s sodobnimi IKT-storitvami, ki vključujejo IT- in celostne storitve, prilagojene posameznemu segmentu večjih poslovnih uporabnikov.

2. Varnost in zanesljivost: S povezovanjem mobilnih in fiksnih omrežij, komunikacijskih tehnologij, storitev, multimedijskih vsebin, storitev v oblaku in naprav zagotavljajo kakovostne, zanesljive ter varne storitve in rešitve.

3. Vrhunska podpora: Visoko usposobljeni strokovnjaki zagotavljajo celovite, upravljane, oddaljene in premijske storitve vse dni v letu.

4. Storitve na ključ: Poleg standardiziranih storitev, ki so na voljo takoj, razvijajo tudi storitve na ključ oziroma celovite rešitve IKT. Rešitve razvijajo skladno s potrebami posameznega podjetja in lahko vključujejo tudi postavitev strojne in programske opreme.

5. IT-storitve: Ponudba Telekoma Slovenije vključuje poleg najema osnovne IT-infrastrukture in platform tudi pester nabor sodobnih poslovnih rešitev in storitev v oblaku. Do storitev lahko dostopate kadarkoli in kjerkoli prek zanesljive fiksne in mobilne infrastrukture Telekoma Slovenije.

6. Napredne storitve: Za hotele so razvili multimedijske rešitve, vsa podjetja pa potrebujejo zanesljiv sistem za prenos alarmnih sporočil. Pri Telekomu Slovenije lahko najamete prostor s strežniško infrastrukturo, poskrbijo pa tudi za celotno upravljanje IT-ja in omogočajo popolno mobilno poslovanje.

7. Podatkovni center: Podatkovni center Telekoma Slovenije spada med najsodobnejše v državi. Največjim poslovnim sistemom ponujajo vrhunske storitve - od celovitega upravljanja rešitev, podatkovnih baz, virtualizacijskega okolja, varnosti, aplikacij do omrežnega dela.

8. Zavezanost razvoju: Na različnih področjih sodelujejo v razvojno-raziskovalnih projektih, pri čemer se osredotočajo na projekte, ki jim ponujajo zagon za nadaljnji razvoj storitev in produktov.

Več informacij:

Ne spreglejte