Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 1. 2018,
11.16

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

Natisni članek

računalniška varnost bitcoin Severna Koreja kriptovalute

Sreda, 17. 1. 2018, 11.16

6 let, 3 mesece

Ali je (tudi tokrat) Severna Koreja napadla južnokorejske kriptomenjalnice? #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

Kim Džong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Strokovnjaki računalniške varnosti ugotavljajo veliko podobnosti med nekaterimi prejšnjimi severnokorejskimi napadi in najnovejšimi računalniškimi napadi na južnokorejske kriptomenjalnice.

Zlonamerna programska oprema, ki so jo uporabili pri nedavnih računalniških napadih na južnokorejske kriptomenjalnice, je podobna tisti, s katero so napadli Sony Pictures, in tisti, ki so jo uporabili pri napadu na osrednjo banko v Bangladešu, pa tudi pri izsiljevalskem virusu WannaCry, so po poročanju ameriške medijske hiše CNN ugotovili pri podjetju za računalniško varnost Recorded Future.

Z razcvetom kriptovalut se je okrepilo tudi zanimanje nepridipravov

Po preučevanju lastnosti te zlonamerne opreme so omenjeni strokovnjaki računalniške varnosti prepričani, da za poznodecembrskimi napadi na južnokorejske kriptomenjalnice stoji hekerska skupina Lazarus, za katero se ugotovili povezave s severnokorejskim režimom.


Velika prednost, ki jo Severna Koreja vidi v kriptovalutah, kot je bitcoin, je v tem, da te (vsaj za zdaj) še niso pod nadzorom ter dosegom tradicionalnih državnih in bančnih tokov. | Foto: Thinkstock Velika prednost, ki jo Severna Koreja vidi v kriptovalutah, kot je bitcoin, je v tem, da te (vsaj za zdaj) še niso pod nadzorom ter dosegom tradicionalnih državnih in bančnih tokov. Foto: Thinkstock

Preučevana zlonamerna oprema je nastala v začetku in drugi polovici novembra, nekako takrat, ko je vrednost kriptovalute bitcoin začela rasti z neverjetnostno hitrostjo.

Računalniške napade na južnokorejske kriptomenjalnice so zaznali tudi lani poleti in jih tudi takrat pripisali Severni Koreji.

Severna Koreja kaže odkrito zanimanje, glede metod pa …

Severna Koreja ne skriva svojega zanimanja in ambicij s kriptovalutami. Novembra so na svoji najprestižnejši univerzi, ki je dostopna samo potomcem izbrancev, uvedli poseben predmet o kriptovalutah in pripadajoči tehnologiji, za kar so v svojo državo pripeljali strokovnjake iz tujine.

Kot ugotavljajo avtorji raziskave, je zdaj jasno, da severnokorejska prizadevanja za vključenost v svet kriptovalut zajemajo tudi rudarjenje, izsiljevanje in neposredno krajo.

Video: Planet TV

Še vedno ne vemo, kako uspešni so (bili) nepridipravi

Ker so kriptovalute (vsaj za zdaj) še zunaj nadzora in dosega vlad ter tradicionalnih bančnih tokov, so za Severno Korejo, ki je v izolaciji večine sveta zaradi svojega sovražnega jedrskega programa, toliko bolj zanimive.

Za zdaj še ne vemo, kako uspešna je bila Severna Koreja s svojimi računalniškimi napadi na kriptomenjalnice. | Foto: Reuters Za zdaj še ne vemo, kako uspešna je bila Severna Koreja s svojimi računalniškimi napadi na kriptomenjalnice. Foto: Reuters

Poročilo ne omenja, kako uspešna je bila Severna Koreja z napadi, ki so obsegali tudi poskuse pridobivanja gesel uporabnikov kriptomenjalnic.

Kdo bi bil lahko naslednja tarča?

Če bo Južna Koreja uresničila svoje napovedi o regulaciji kriptovalut, bo Severna Koreja po pričakovanjih avtorjev raziskave in njihovega poročila svoja nečedna prizadevanja najverjetneje preusmerila na kriptomenjalnice v drugih državah.

Ne spreglejte