Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
19. 1. 2017,
10.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Natisni članek

Alibaba Jack Ma Kitajska Hrvaška Zadar spletno nakupovanje spletna trgovina Hollywood film

Četrtek, 19. 1. 2017, 10.13

6 let, 6 mesecev

Kaj bi lahko povezalo kitajski Hangzhou, ameriški Hollywood in hrvaški Zadar?

Bomo nakupe iz kitajske spletne trgovine Alibaba prejemali iz Zadra?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Jack Ma | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če se uresničijo napovedi (in želje), bo v Zadru poleg Alibabinega distribucijskega središča za Evropo zaživel tudi Alibabin filmski studio, prvi njihov v Evropski uniji.

"Kitajci želijo v Zadru narediti 'hotspot' za svojo internetno trgovino," je za Zadarski list dejal lobist za Kitajsko David Lekaj. Največja pomanjkljivost azijskega spletnega trgovca pri poslovanju z Evropo je prav dolga doba dostave, zato je razumljivo, da razmišljajo o postavitvi svojih distribucijskih središč po vsem svetu.

Vsa prometna infrastruktura na dosegu roke

Alibaba je največja kitajska spletna veletrgovina, ki obvladuje 80 odstotkov kitajskega spletnega maloprodajnega trga. Leta 1999 jo je v južnokitajskem mestu Hangzhou ustanovil nekdanji učitelj angleščine Jack Ma.

Vsak dan v njej okrog 400 milijonov kupcev iz ponudbe skoraj 800 milijonov izdelkov ustvari skoraj milijardo evrov prihodkov. Ob vrhuncu, ki so ga dosegli novembra 2015, sredi takratne nakupovalne evforije, so zgolj v eni uri ustvarili skoraj štirikrat več prihodkov. Pri Alibabi zatrjujejo, da so na enem od vrhuncev zaznali tudi 60 tisoč prodajnih transakcij v sekundi.

Zakaj Zadar? Ker so Kitajci zadovoljni s pogoji poslovanja na Hrvaškem in ker so znotraj desetkilometrskega kroga od gospodarske cone Crno pri Zadru, kjer naj bi postavili ta distribucijski center, letališče, morsko pristanišče Gaženica, avtocesta in železnica, pojasnjuje Lekaj. Opozarja, da bo za uresničitev teh namer potrebna tudi podpora hrvaške vlade.

Zakaj bi bil Zadar lahko zanimiv za Alibabino evropsko distribucijsko središče? Ker so Kitajci zadovoljni s pogoji poslovanja na Hrvaškem in ker so znotraj desetkilometrskega kroga od gospodarske cone Crno pri Zadru, kjer naj bi postavili ta distribucijski center, letališče, morsko pristanišče Gaženica, avtocesta in železnica, pojasnjuje lobist za Kitajsko. | Foto: Ana Kovač Zakaj bi bil Zadar lahko zanimiv za Alibabino evropsko distribucijsko središče? Ker so Kitajci zadovoljni s pogoji poslovanja na Hrvaškem in ker so znotraj desetkilometrskega kroga od gospodarske cone Crno pri Zadru, kjer naj bi postavili ta distribucijski center, letališče, morsko pristanišče Gaženica, avtocesta in železnica, pojasnjuje lobist za Kitajsko. Foto: Ana Kovač

To bi bil šele začetek novega zadrskega razcveta

Kitajski lobist je prepričan, da bi prihod Alibabe v Zadar sprožil še mnoge druge ugodne učinke za hrvaško gospodarstvo, tudi za mala in srednja podjetja, ki bi se lahko vključila kot Alibabini dobavitelji. Meni celo, da bi to pred propadom rešilo tudi opešanega hrvaškega nacionalnega letalskega prevoznika Croatia Airlines, čeprav evropska zakonodaja preprečuje možnost, da bi Kitajci postali njegov večinski lastnik.

Skupina Alibaba naj bi se zanimala tudi za nakup hrvaške pošte (HP), ki že zdaj hrvaškim kupcem dostavlja večino blaga, kupljenega prek spletne trgovine Alibaba.

Zadar kot hrvaški Hollywood?

Lekaj je še povedal, da Alibaba razmišlja tudi o postavitvi filmskega studia na Hrvaškem, o čemer naj bi se Kitajci že pogovarjali z znanim igralcem Radom Šerbedžijo, ki ima povezave z mnogimi pomembnimi ameriškimi filmskimi producenti. Šerbedžija naj bi si kot prizorišče novega filmskega studia sicer želel Reko, a kot navaja Lekaj, so Kitajci že zaljubljeni v Zadar.

Skupina Alibaba, katere spletna trgovina je le eden od delov, že ima več filmskih studiev, večinoma v Hollywoodu. Če bi se opisane namere uresničile, bi bil to prvi njihov filmski studio v Evropski uniji. Hrvaška naj bi bila dobro zapisana pri ameriških filmarjih predvsem zaradi dobrih izkušenj in ugodnosti, ki so jih imeli pri dozdajšnjih snemanjih na Hrvaškem.

Še daleč od sklenjenega posla

Koliko od tega, o čemer je govoril Lekaj, se bo uresničilo, bi moralo postati jasno že letos, saj v Zadru pričakujejo predstavnike skupine Alibaba. Za te posle se potegujeta tudi Budimpešta in Srbija, ki še ni določila natančnejše lokacije, zaradi česar Zadar meni, da ima malce prednosti.

Ne spreglejte