SiolNET. Digisvet Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Visokofrekvenčni valovi podirajo omejitve

Ali bodo lahko študentje brali zaprte knjige?

0,15

termometer

odpor do branja
Foto: Thinkstock

Kako težko je včasih odpreti knjigo in začeti študirati njeno snov, vedo mnogi zdajšnji ter nekdanji študentje in dijaki. Morda pa jim v prihodnosti le ne bo treba več odpirati knjig!

Znanstveniki z ugledne ameriške univerze MIT (Massachusetts Institute of Technology) so razvili tehnologijo, ki omogoča branje knjig tudi takrat, ko so te zaprte.

Gre za nadgradnjo tehnologije branja zaprtih pisemskih ovojnic, ki temelji na visokofrekvenčnih valovanjih in so jo razvili že v prejšnjem desetletju. Zdajšnja nadgradnja omogoča branje zaprte knjige (ali debelega pisma, kakor so včasih dopisi s sodišč ali drugih javnih ustanov) do globine oziroma debeline devetih listov, je pojasnil Barmak Heshmat, ki je sodeloval v prvotnem projektu, novejšega pa je vodil.

Dosežka bodo, zlasti, ko bo izpopolnjen, zelo veseli zgodovinarji, arhivarji, muzejski kustosi ...

Dosežek za zdaj deluje le kot prototip v laboratorijskih razmerah, a njegovi iznajditelji so prepričani, da ga bodo lahko še izboljšali in razvili tudi za branje večjih debelin papirja. Tega se veselijo predvsem zgodovinarji, arhivarji, zaposleni v muzejih in vsi drugi, ki bi želeli preučiti vsebino starih knjig, a se bojijo, da te zaradi starosti, krhkosti ali morebitnih poškodb morda ne bi preživele običajnega branja in listanja.

Podrobnejša predstavitev raziskovalnega dela in dosežka je v najnovejši številki ugledne znanstvene revije Nature.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin