Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Huawei MWC Mobile World Congress Barcelona Xiaomi

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 12.35

8 let

Ali bo v Barceloni premiera prenosnika Huawei?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vedno glasnejša so ugibanja, da bo Mobile World Congress v Barceloni prihodnji mesec kraj, kjer bo Huawei predstavil svoj prvi prenosnik MateBook. Uradne potrditve ni.

Ko je sredi lanskega oktobra kitajski tehnološki proizvajalec Huawei registriral blagovno znamko MateBook, je ostalo le še vprašanje, kdaj bomo dočakali prvi prenosnik tega proizvajalca.

Kitajski tisk in številna evropska spletna mesta ugibajo, da se bo to zgodilo konec februarja na največjem svetovnem dogodku mobilnih telekomunikacij – sejmu in kongresu Mobile World Congress v Barceloni. Prvi je ta namig zapisal kitajski časnik Yicai.

Blagovna znamka MateBook je smiselna nadgradnja Huaweieve blagovne znamke Mate za pametne telefone, ki bi jo lahko uporabili za tablice, hibridne prenosnike, prenosnike ali kar osebne računalnike, če bi se seveda odločili za vstop na trg s tovrstno ponudbo.

Niso edini s tovrstnimi ambicijami Huawei sicer ni edini kitajski proizvajalec pametnih telefonov, za katerega se ugiba, da bi lahko poiskal svoje mesto pod soncem tudi na trgu računalnikov. Tudi za Xiaomi se govori, da bi lahko še v tem trimesečju javnosti predstavil svoj prenosnik Xiao Mi, a tudi tu ni nobenih otipljivih dokazov, še manj pa uradnih potrditev.

Če gre verjeti neuradnim virom, bo ta na voljo v dveh različicah, z zaslonoma premera 12,5 palca (30,5 centimetra) in 13,3 palca (32,4 centimetra). Obe naj bi imeli Intelovo čipovje in kovinsko ohišje, popolna neznanka pa je operacijski sistem. Še najverjetnejši možnosti sta Linux ali Android z nadgradnjo uporabniškega vmesnika. Ali bo proizvodnja res stekla aprila? Nemški blog mobilegeeks.de je eden od tistih, ki s svojimi napovedmi, sicer še vedno neuradnimi, razkriva malce več. Med zelo skopimi napovedmi tehničnih lastnosti omenjajo, da bo prvi prenosnik Huawei MateBook, pravzaprav hibrid med tablico in prenosnikom, poganjal Intelov procesor Core, nameščen pa naj bi imel operacijski sistem Windows 10.

Italijanski blog gizchina.it ob sklicevanju na "govorice s hodnikov" napoveduje, da bi proizvodnjo lahko začeli aprila, prve dobave na trg pa bi sledile sredi leta.

Ne spreglejte