SiolNET. Digisvet Novice
9,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Adidasova oblačila in obutev kmalu čaka velika sprememba

9,88

termometer

Adidas
Foto: Reuters

Nemški Adidas se je zavezal, da bo do leta 2024 iz svojih proizvodnih procesov povsem izločil tako imenovano deviško plastiko. Glavno surovino za številna nova oblačila, obutev in druge izdelke bo Adidas že letos namreč začel pridobivati s predelavo plastičnih odpadkov, med drugim tudi ponošenih in zavrženih oblačil. 

Prenehanje uporabe tako imenovane deviške plastike in plastičnih mas pri Adidasu ne pomeni, da bo podjetje prenehalo sodelovati z dobavitelji novoproizvedene plastike, temveč bo začelo odkupovati zgolj reciklirane surovine. 

Plastične mase, lahek in na vlago zelo odporen poliester, Adidas po poročanju poslovnega medija Financial Times uporablja pri proizvodnji okrog polovice odstotkov vseh svojih izdelkov. 

Adidas Micropacer Digisvet Čevlji, ki so bili tako napredni, da jih je Adidas nehal prodajati

Pri Adidasu zagotavljajo, da bo že 41 odstotkov izdelkov nove kolekcije, ki vsebujejo poliester ter druge plastične mase in ki na police trgovin prihajajo spomladi 2019, izdelanih iz recikliranih surovin. Popoln prehod na alternativni vir plastike se bo do leta 2024 sicer zavlekel zato, ker je poliester malce dražji od nove plastike. Pri Adidasu pričakujejo, da bodo cene do takrat vendarle že upadle. 

Iz poliestra in drugih plastičnih mas so izdelana številna Adidasova športna oblačila in športni copati, žoge in specializirana športna oprema. Iz poliestra in drugih plastičnih mas so izdelana številna Adidasova športna oblačila in športni copati, žoge in specializirana športna oprema. Foto: Reuters

Adidas bo deviško plastiko prenehal uporabljati tudi v svojih prodajalnah, skladiščih, distribucijskih centrih in pisarnah, še poroča Financial Times. Zaradi te poteze bo po predvidevanjih Adidasa na svetu proizvedene 40 ton plastike manj.

Nemški proizvajalec športne opreme sicer ni prva velika korporacija, ki je sprejela aktivno odločitev za zmanjšanje svojega prispevka k onesnaževanju okolja. Danski LEGO je na primer napovedal, da bo do leta 2030 svoje prepoznavne kocke proizvajal le še iz biomase, ne več iz plastike.

Lego Digisvet Zgodovinski mejnik za Lego: drugače bo vse in hkrati nič

Veriga kavarn Starbucks je medtem napovedala konkretno zmanjšanje števila plastičnih slamic, ki bodo na voljo strankam, švedski pohištveni velikan Ikea pa bo do leta 2020 iz svojih trgovin umaknil plastične izdelke za enkratno uporabo - vrečke, kozarčke, pribor. 

Onesnaževanje, plastika, plastične vrečke Foto: Reuters
Tudi Evropska komisija je konec maja predstavila strategijo za boj proti plastičnim izdelkom za enkratno uporabo.

Predlagali so nov sveženj pravil, ki bi državam članicam EU v prihodnjem desetletju naložil izvajanje ukrepov za močno omejitev in v nekaterih primerih celo popolno prepoved desetih najpogostejših plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki najbolj onesnažujejo svetovne oceane. 

Predlagana strategija Evropske komisije bi velik udarec zadala tudi gospodarskim panogam, ki v proizvodnji uporabljajo okolju nič kaj prijazno mikroplastiko

Adidas tokrat sicer ni prvič pokazal, da se zaveda svoje odgovornosti do okolja. Pred časom so namreč začeli prodajati športne copate Parley Ocean, ki so v celoti izdelani iz plastike, ki ne onesnažuje okolja. Lani so prodali milijon parov, letos jih želijo v promet spraviti kar petkrat več.  Adidas tokrat sicer ni prvič pokazal, da se zaveda svoje odgovornosti do okolja. Pred časom so namreč začeli prodajati športne copate Parley Ocean, ki so v celoti izdelani iz plastike, ki ne onesnažuje okolja. Lani so prodali milijon parov, letos jih želijo v promet spraviti kar petkrat več.  Foto: Adidas

Preberite tudi:

plastika kit Trendi Osupljiva skulptura iz petih ton plastike, pobrane iz morja #foto Minamitorišimo Digisvet Sredi oceana odkrili izjemen zaklad, do katerega pa ne more nihče Plastična vrečka vrečke Novice Nasilje nad prodajalkami zaradi ukinitve brezplačnih plastičnih vrečk v Avstraliji Mrtev kit Novice Kit na Tajskem poginil z 80 plastičnimi vrečkami v želodcu biorazgradljive vrečke Trendi Bodo plastične vrečke izginile z ljubljanskih tržnic? morje, plastika, smeti Trendi S plastiko so prekriti tudi oddaljeni jadranski otoki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 129
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin