Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
14. 2. 2018,
13.09

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

digizgodbe Facebook VPN nasvet

Sreda, 14. 2. 2018, 13.09

6 let, 2 meseca

Resnica o novi funkciji Facebooka: zakaj je raje ne uporabite

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Facebook je svoji aplikaciji za mobilne telefone dodal novo prvino in jo začel preizkušati v omejenem krogu uporabnikov. Ta naj bi zavarovala uporabnikov internetni promet in zaščitila njegove osebne podatke, a Facebook ima v ozadju še precej večji interes od izboljšanja zasebnosti uporabnikov, ki pravzaprav ustvarja paradoks, saj nova funkcija v njihovo zasebnost vdira še bolj. 

Facebook, ki mu v zadnjem času mnogi očitajo, da zbira preveč podatkov o uporabnikih, marsikaterega pomisleka glede nove funkcije svoje mobilne aplikacije, ki sicer še ni na voljo vsem uporabnikom, (še) ni komentiral. | Foto: Reuters Facebook, ki mu v zadnjem času mnogi očitajo, da zbira preveč podatkov o uporabnikih, marsikaterega pomisleka glede nove funkcije svoje mobilne aplikacije, ki sicer še ni na voljo vsem uporabnikom, (še) ni komentiral. Foto: Reuters

Kaj je oziroma kaj bo novega

Nova prvina je trenutno na voljo samo v ZDA in še to le ozkemu krogu uporabnikov pametnih telefonov iPhone, a to ni nič nenavadnega, saj Facebook tako postopoma uvaja praktično vsako novost. 

V meniju aplikacije Facebook za mobilni telefon se je pri "poskusnih zajčkih" pojavila možnost Protect (Zaščiti). Ko uporabnik nanjo pritisne s prstom, ga Facebook preusmeri do namestitvenega obrazca za aplikacijo Onavo Protect

Onavo | Foto:

Onavo Protect je tako imenovani VPN, kar je kratica za Virtual Private Network oziroma navidezno zasebno omrežje. Gre za orodje, ki zakrije uporabnikovo pravo lokacijo in identiteto njegovega računalnika ter s tem zavaruje njegov spletni promet tako, da ga preusmeri prek drugega oddaljenega računalnika. 

Do sem vse lepo in prav, Facebook skrbi za našo zasebnost.

A Facebook na veliki zvon seveda ne bo obešal tega, da je Onavo Protect v resnici njegov vohun, ki sledenje aktivnostim uporabnikov Facebooku omogoča tudi takrat, ko ti na mobilni napravi ne uporabljajo aplikacije družbenega omrežja.

Paradoksalno bo zasebnost uporabnikov tako varna bolj, če ne bodo izkoristili nove funkcije Facebooka za izboljšanje zasebnosti.

Onavo Protect lahko kot samostojno aplikacijo brez Facebooka kot posrednika že zdaj namestijo vsi uporabniki iPhonov in pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android ter "novo" funkcijo Zaščiti (Protect) prejmejo takoj zdaj. Dokler se lani poleti ni razvedelo vse o Facebookovih resničnih ciljih z Onavom, se je aplikacija pogosto znašla na seznamih priporočenih, zaradi česar ima danes pravzaprav ogromno bazo uporabnikov.  | Foto: Google Play Onavo Protect lahko kot samostojno aplikacijo brez Facebooka kot posrednika že zdaj namestijo vsi uporabniki iPhonov in pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android ter "novo" funkcijo Zaščiti (Protect) prejmejo takoj zdaj. Dokler se lani poleti ni razvedelo vse o Facebookovih resničnih ciljih z Onavom, se je aplikacija pogosto znašla na seznamih priporočenih, zaradi česar ima danes pravzaprav ogromno bazo uporabnikov.  Foto: Google Play

Kaj je Onavo v resnici

Onavo je izraelsko podjetje, v katerem je razvoj tehnologije in aplikacij za zavarovanje podatkov, prenesenih prek mobilnih omrežij (Onavo Protect), v drugem planu.

Prioriteta podjetja Onavo je razvoj storitev, kot je Onavo Insights, ki zbirajo podatke o uporabi mobilnih naprav - koliko časa uporabnik uporablja določeno aplikacijo in kaj z njo počne, koliko časa je na spletu in tako naprej. 

Facebook, veliki brat

To je bil glavni razlog, da je Facebook leta 2013 za še vedno neznan znesek kupil podjetje Onavo. Analitično orodje Onavo Insights je bilo nato vključeno neposredno v aplikacijo Onavo Protect, ki uporabnikom obljublja zaščito osebnih podatkov in izboljšano zasebnost (VPN) in ki jo pri "poskusnih zajčkih" zdaj preizkuša Facebook.. 

Ker ima ta aplikacija več deset milijonov uporabnikov, je Facebook, to so v lanski raziskavi ugotovili pri mediju The Wall Street Journal, dobil neprecenljive podatke o tem, kaj uporabniki s svojimi pametnimi telefoni delajo v vsakem trenutku.

Facebook je po zaslugi Onava vedel, da njegovo družbeno omrežje Instagram krade uporabnike drugemu mobilnemu velikanu Snapchatu, še preden je ta lani javno objavil podatke o trendu rasti uporabnikov. Facebook je vedel tudi, katere obetavne nove aplikacije hitro pridobivajo uporabnike in jih je vredno pripeljati pod svojo streho (najstniška aplikacija tbh, na primer).  | Foto: Reuters Facebook je po zaslugi Onava vedel, da njegovo družbeno omrežje Instagram krade uporabnike drugemu mobilnemu velikanu Snapchatu, še preden je ta lani javno objavil podatke o trendu rasti uporabnikov. Facebook je vedel tudi, katere obetavne nove aplikacije hitro pridobivajo uporabnike in jih je vredno pripeljati pod svojo streho (najstniška aplikacija tbh, na primer).  Foto: Reuters

Sledenje uporabnikom prek vseh aplikacij je sicer nekaj, česar Onavo ne skriva, temveč se lahko uporabniki o tem informirajo, še preden namestijo aplikacijo Onavo Protect.

A res je tudi, da Facebook zagotovo računa na to, da uporabniki tega ne bodo storili. Zakaj? Zato:

Uporabnik ob bežnem preletu funkcij, ki jih ponuja aplikacija Onavo Protect, nikoli ne bo izvedel, da zadaj v resnici stoji Facebook. Kot razvijalec aplikacije je navedeno podjetje Onavo (1), razkritje, da je aplikacija za varovanje uporabnikovih podatkov v resnici tudi napol orodje, ki Facebooku omogoča, da vohuni za njim, pa se ne prikaže, dokler uporabnik ne klikne napisa Več o tem (2). Enako je pri namestitvi iste aplikacije za pametni telefon iPhone.  | Foto: Matic Tomšič Uporabnik ob bežnem preletu funkcij, ki jih ponuja aplikacija Onavo Protect, nikoli ne bo izvedel, da zadaj v resnici stoji Facebook. Kot razvijalec aplikacije je navedeno podjetje Onavo (1), razkritje, da je aplikacija za varovanje uporabnikovih podatkov v resnici tudi napol orodje, ki Facebooku omogoča, da vohuni za njim, pa se ne prikaže, dokler uporabnik ne klikne napisa Več o tem (2). Enako je pri namestitvi iste aplikacije za pametni telefon iPhone. Foto: Matic Tomšič

Seveda se lahko vsak uporabnik sam odloči, ali bo za izboljšanje svoje zasebnosti uporabljal orodje VPN in, če je odgovor pritrdilen, ali bo namestil Facebookovega, ki je sicer brezplačen, a bo nato njegovo napravo tudi prečesaval za podatki, ki bi lahko koristili Facebooku.

Alternativa je kateri od zaupanja vrednih programov VPN, ki smo jih našteli v tem prispevku (klik tukaj). Noben bo zbiral podatkov o uporabniku, je pa res, da bo treba za kakovostnejše plačati od pet do deset evrov mesečno.

Ne spreglejte