SiolNET. Digisvet Nasveti
7,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napake, ki jih dela ogromno ljudi: kako res dobro očistiti TV?

7,17

termometer

TV, thumb
Čistila nikoli ne pršimo neposredno na TV-zaslon. Pravzaprav bo najbolje, če se čistilom za steklo ognemo v velikem loku. Foto: Matic Tomšič

Marsikdo se svojega sodobnega TV-zaslona pri čiščenju loti tako kot okna, kar je napaka, ki lahko napravo sčasoma poškoduje in uporabniku nakoplje finančno breme, saj bo morda moral plačati popravilo ali pa celo kupiti nov televizor. Pravilen način je pravzaprav zelo preprost in ne zahteva nobenega posebnega znanja, temveč le nekaj časa in natančnosti, končni rezultat pa je veliko boljši.  

Če nimate časa za branje - kako pravilno očistiti TV-zaslon v 75 sekundah:

Priprava na čiščenje televizorja

Televizor, čiščenje TV Foto: Matic Tomšič

Televizor najprej ugasnemo. Glavni razlog za to je preprost: na temnem zaslonu bomo madeže in packe videli bolje.

Če je mogoče, na pomoč pokličemo nekoga, ki bo televizor, sploh če je ta večji, trdno prijel, da se med čiščenjem ne bo preveč premikal ali morda celo padel na tla, če ga imamo na omarici v dnevni sobi. 

Nasvet članek Digisvet Skrivnosti vsakdanjih predmetov, ki jih marsikdo ne pozna

Kaj potrebujemo?

Čiščenje, TV, televizor Foto: Matic Tomšič

Zaslon bomo čistili z mehko krpo iz mikrovlaken. Te lahko kupimo v vsakem supermarketu, pogosto jih prodajajo v kompletu po tri ali pet, za solidno kakovost pa bomo plačali od dva do tri evre. 

Televizijski zaslon je mogoče čisto spodobno očistiti samo s suho krpo, ki pa naj bo čista, seveda. Za še posebej trdovratne madeže jo lahko zmočimo, a ne tako, da bo od nje kapljalo, krpa mora biti zgolj vlažna, z destilirano vodo.

Destilirana voda je pomembna zato, ker v nasprotju z vodo iz pipe ne vsebuje mineralov, ki bi ob sušenju puščali vodne madeže.  Destilirana voda je pomembna zato, ker v nasprotju z vodo iz pipe ne vsebuje mineralov, ki bi ob sušenju puščali vodne madeže.  Foto: Matic Tomšič

Pametni telefon Digisvet Deset res hitrih trikov za pametni telefon, ki jih mora poznati vsak

Kako čistimo?

Večina proizvajalcev TV-zaslonov priporoča čiščenje s krožnimi gibi, ker umazanijo na ta način manj potiskamo proti robovom zaslona ali celo podnje:

Če zaslon ni bil očiščen že zelo dolgo, lahko najprej z dodatno krpo iz mikrovlaken z njega poberemo večje delce umazanije oziroma prahu. 

Če želimo biti še posebej temeljiti, se lahko robov zaslona na koncu lotimo še z vatirano paličico.  Če želimo biti še posebej temeljiti, se lahko robov zaslona na koncu lotimo še z vatirano paličico.  Foto: Matic Tomšič

Med čiščenjem ne smemo nikoli uporabiti preveč sile oziroma krpe močneje pritiskati ob zaslon. S tem lahko namreč poškodujemo posamezne slikovne pike (oziroma tako imenovane piksle), ki lahko posledično začnejo prikazovati barvne anomalije.

Če smo res grobi, lahko zaslon pod našimi prsti celo poči. Sodobni televizorji imajo namreč veliko bolj občutljive zaslone kot stari "škatlasti" modeli.

Ob koncu čiščenja poiščite in preverite tudi hladilne reže, ki so praviloma na zadnji ali spodnji strani televizorja. Na njih se namreč lahko nabira prah, ki preprečuje učinkovito odvajanje toplega zraka iz notranjosti televizorja. Preveč toplote lahko namreč poškoduje ali celo uniči elektroniko.  Ob koncu čiščenja poiščite in preverite tudi hladilne reže, ki so praviloma na zadnji ali spodnji strani televizorja. Na njih se namreč lahko nabira prah, ki preprečuje učinkovito odvajanje toplega zraka iz notranjosti televizorja. Preveč toplote lahko namreč poškoduje ali celo uniči elektroniko.  Foto: Matic Tomšič

Primerjava: čiščenje "po starem" in na pravi način

Televizorja smo se nekaj ur pred čiščenjem na zgoraj opisani način lotili "po starem" in primerjali učinkovitost obeh postopkov. Na spodnjih fotografijah je na levi strani rezultat nepravilnega, na desni pa pravilnega načina:
Čiščenje, TV, televizor Foto: Matic Tomšič Čiščenje, TV, televizor Foto: Matic Tomšič

4K, televizor, TV Digisvet Kako velik TV kupiti, da vam pozneje ne bo žal

Česa ne delamo? 

Že uvodoma smo omenili, da se sodobnih TV-zaslonov ne čisti tako kot oken. To pomeni naslednje:

- Ne uporabljamo čistil, ki vsebujejo amoniak (najdemo ga v ogromno razpršilih za steklene površine), etilni alkohol oziroma etanol in topila, kot so etilacetat, toluen in aceton. 

Čiščenje, TV, televizor Foto: Matic Tomšič

- Ničesar, tudi destilirane vode ali namenskih čistil za elektronske naprave, ki pogosto vsebujejo raztopino izopropilnega alkohola, nikoli ne pršimo neposredno na zaslon. Čistilo lahko namreč steče pod robove zaslona in poškoduje elektronsko vezje v notranjosti televizorja. 

Čiščenje, TV, televizor Foto: Matic Tomšič

- Pri brisanju zaslona se izogibamo uporabi papirnatih kuhinjskih brisač ali toaletnega papirja. Vsebujejo lahko namreč večja vlakna celuloze, ki lahko poškodujejo površino zaslona. Če je mogoče, vselej uporabimo čisto krpo iz mikrovlaken. 

Čiščenje, TV, televizor Foto: Matic Tomšič

Preberite tudi:

Fitnes, telefon Digisvet Stranke slovenskih fitnesov delajo napako, ki jim lahko uniči življenje Bankomat, thumb Digisvet Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst Naslovna slika Digisvet Počasen računalnik? Poskusite to rešitev, ki vzame eno sekundo. Lažne trgovine Digisvet Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar Hashim Thaci, Kosovo Digisvet Predsednik Kosova širnemu svetu nehote pokazal, česa se ne dela

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin