SiolNET. Digisvet Nasveti
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko k računu za elektriko prispeva polnilec za telefon, če ga v vtičnici pustimo vse leto?

10

termometer

Podaljšek
Foto: Thinkstock

Z merilcem porabe električne energije smo preverili, koliko privarčujemo vsako leto, če polnilec za pametni telefon redno izklapljamo iz električne vtičnice takrat, ko ga ne uporabljamo.

Kaj pravi mit o polnilcih osebne elektronike

Verjetno ste kdaj že dobili priporočilo, da je polnilce baterij pametnih telefonov, prenosnih računalnikov in drugih naprav takrat, ko niso v uporabi, pametno izklopiti iz električnih vtičnic. V nasprotnem primeru naj bi še vedno porabili velik delež električne energije, ki bi ostala neizkoriščena, s tem pa zviševali znesek na položnici za elektriko. Na letni ravni se to precej pozna, pravi urbano izročilo.

Koliko je to res? Ali tako imenovana vampirska poraba energije, sesanje elektrike iz omrežja, ko je polnilec v mirovanju, res lahko vidneje vpliva na višino mesečnega ali letnega računa za elektriko? V roke smo vzeli merilec porabe električne energije in preizkusili nekaj polnilcev.

Kako merimo porabo in letni strošek električne energije

Za to potrebujemo merilec porabe električne energije, porabnika (v našem primeru polnilec za telefon) in tarifo - ceno ene kilovatne ure. Merilec priklopimo v vtičnico, v njega pa nato porabnika elektrike.

Izmerjeno porabo, izraženo v vatih (ali W - enota za moč), pomnožimo s številom ur v enem letu (8.760, predpostavimo, da je porabnik v vtičnico priklopljen 24 ur na dan, 7 dni na teden) in delimo s 1.000, da porabo preračunamo v kilovatne ure.

Ena kilovatna ura (ali kWh) je, čeprav je Mednarodni sistem enot ne uvršča med prave enote, osnovna enota za obračun porabe električne energije v gospodinjstvu. Ena kilovatna ura (ali kWh) je, čeprav je Mednarodni sistem enot ne uvršča med prave enote, osnovna enota za obračun porabe električne energije v gospodinjstvu. Foto: Thinkstock

Število izračunanih kilovatnih ur nato pomnožimo s ceno ene kilovatne ure. Tarifo najdemo na položnici za elektriko ali pa na spletni strani našega ponudnika električne energije. 

Rezultat je letni strošek za elektriko, ki nam ga povzroča porabnik, seveda ob predpostavki, da je v omrežje priklopljen vse dni v letu. Realni strošek bo verjetno bistveno nižji.

Kako smo testirali porabo polnilcev

Uporabili smo naslednje pripomočke:

- Merilec porabe električne energije Voltcraft SBC-500, občutljivost merjenja do 0,05 W

- Polnilec za pametni telefon Samsung Galaxy S6 (2015)

- Polnilec za pametni telefon LG Nexus 5 (2014)

- Polnilec za pametni telefon Sony Xperia Z (2013)

- Polnilec za pametni telefon Motorola RAZR i (2012)

- Polnilec za pametni telefon HTC Wildfire (2010)

- Podaljšek z osmimi vtičnicami

Foto: Matic Tomšič

Če se želite merjenja porabe polnilcev baterij prenosnih naprav lotiti sami, generični merilec za 10 evrov, ki ga prodajajo v vsakem bolje založenem supermarketu, ne bo pravo orodje. Takšni merilci imajo prenizko občutljivost merjenja, porabo električne energije zvečine začnejo zaznavati šele pri 5 vatih.

Že pred začetkom testiranja smo namreč pravilno predvideli, da ti polnilci porabijo precej manj. Zato smo vse poskusne zajčke priklopili v merilec Voltcraft, ki je stokrat bolj občutljiv od generičnega merilca porabe. Zaznava namreč že 0,05 W porabe električne energije.

Pri našem preizkusu smo zaradi preprostejše in bolj informativne predstavitve končnih rezultatov predpostavili, da je vsak polnilec v električno vtičnico priklopljen 24 ur na dan, vse dni v letu. Kot ceno ene kilovatne ure smo upoštevali enotno tarifo ponudnika električne energije avtorja tega prispevka (0,07 evra/kWh).

Merilec v akciji - koliko vas torej v enem letu stane polnilec za telefon?

Polnilec za pametni telefon Samsung Galaxy S6:

Foto: Matic Tomšič

- Poraba: 0,05 W

- kWh v enem letu: 0,438

- Letni strošek: 0,03 evra

Polnilec za pametni telefon LG Nexus 5:

Tu smo naleteli na manjši izziv, saj je poraba tega polnilca tako nizka, da je naš merilec ni zaznal. Težavo smo rešili z uporabo podaljška. Najprej smo izmerili njegovo porabo (0,29 W), nato pa vanj priklopili polnilec za Nexus 5 in jo izmerili ponovno (0,33 W). Razlika (0,04 W) je poraba polnilca.

Foto: Matic Tomšič

- Poraba: 0,04 W

- kWh v enem letu: 0,350

- Letni strošek: 0,024 evra

Polnilec za pametni telefon Sony Xperia Z:

Foto: Matic Tomšič

- Poraba: 0,07 W

- kWh v enem letu: 0,613

- Letni strošek: 0,04 evra

Polnilec za pametni telefon Motorola RAZR i:

Foto: Matic Tomšič

- Poraba: 0,08 W

- kWh v enem letu: 0,700

- Letni strošek: 0,05 evra

Polnilec za pametni telefon HTC Wildfire:

Foto: Matic Tomšič

- Poraba: 0,15W

- kWh v enem letu: 1,314

- Letni strošek: 0,09 evra

Se redno izklapljanje polnilca za telefon iz vtičnice torej splača?

Če upoštevamo porabo petih preizkušenih polnilcev, povprečni letni strošek za enega, ki je 365 dni v mirovanju, znaša manj kot 5 evrskih centov. Realni strošek je bržkone še nižji, saj večina uporabnikov polnilec vendarle občasno izklopi (odhod na potovanje, čiščenje stanovanja, uporaba vtičnice za drug namen).

Nekateri polnilci tudi porabijo manj električne energije od drugih, sploh novejši (LG Nexus 5, Samsung Galaxy S6) so precej bolj varčni. 

Se redno izklapljanje polnilca splača? Koliko evrskih centov je vreden čas, ki ga porabimo s ciljanjem vtičnice s polnilcem vsakič, ko se napolnjenost baterije bliža koncu, bo presodil vsak uporabnik sam. Vsekakor pa bomo račun za elektriko zmanjšali bolj, če se bomo posvetili učinkovitejšemu upravljanju z drugimi, večjimi porabniki električne energije v gospodinjstvu - grelnim in hladilnim napravam, pralnim in pomivalnim strojem, tudi osebnim računalnikom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 215
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin