Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

1

Natisni članek

zdravje digisvet nasvet nasveti

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Koliko bi prihranili v 30 letih, če bi danes nehali kaditi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

1

Cigareti | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Škatlica priljubljene znamke cigaret stane 3,90 evra. Če bi 25-letni reden kadilec, ki vsak dan izprazni eno, nehal kaditi, bi lahko do svojega 55. leta prihranil več kot 42 tisoč evrov. Veliko več pa bi lahko prihranil, če bi ves denar, ki bi ga drugače porabil za nakup cigaret, sproti pametno naložil. 

Pri izračunih nam je pomagal spletni kalkulator Quit Smoking and Save (Prenehaj kaditi in prihrani). Namenjen je izračunu ne le zneska, ki bi ga reden kadilec privarčeval, če bi nehal kaditi, temveč tudi vrednosti morebitne dolgoročne naložbe vsega prihranjenega denarja.

Kot pravijo avtorji kalkulatorja, želijo z njim uporabnike spleta spodbuditi k razmisleku o prenehanju kajenja. "Marsikdo je presenečen, ko vidi, koliko denarja vsako leto zapravi za cigarete in kakšen bo skupni znesek čez trideset let," so zapisali.

Tole je primer našega hipotetičnega kadilca, ki za 3,90 evra vsak dan kupi eno škatlico cigaret. Podrobna analiza podatkov spodaj.  | Foto: Tole je primer našega hipotetičnega kadilca, ki za 3,90 evra vsak dan kupi eno škatlico cigaret. Podrobna analiza podatkov spodaj. 

Kot je razvidno iz podatkov na zgornji sliki, naš kadilec za cigarete vsako leto (365,25 dneva ob upoštevanju prestopnih let) zapravi 1.424,48 evra. Če bi danes prenehal kaditi za naslednjih 30 let, bi ob predpostavki, da bi še vedno kupoval škatlico cigaret dnevno, do leta 2046 prihranil 42.734 evrov (modri stolpci v grafu). 

A če bi naš kadilec ves denar, ki bi ga drugače zapravil za cigarete, trideset let sproti nalagal na varčevalni račun in sredstva na njem pustil pri miru, bi imel čez čas veliko večji prihranek.

Kajenje vsako leto povzroči smrt okrog šest milijonov ljudi. Od tega jih več kot pol milijona umre zaradi posledic vdihavanja cigaretnega dima, čeprav sami niso kadilci. Podatka: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Našemu hipotetičnemu kadilcu bi se, kot je razvidno iz slike zgoraj, ob odločitvi, da preneha kaditi, pričakovana življenjska doba podaljšala za skoraj šest let. | Foto: Thinkstock Kajenje vsako leto povzroči smrt okrog šest milijonov ljudi. Od tega jih več kot pol milijona umre zaradi posledic vdihavanja cigaretnega dima, čeprav sami niso kadilci. Podatka: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Našemu hipotetičnemu kadilcu bi se, kot je razvidno iz slike zgoraj, ob odločitvi, da preneha kaditi, pričakovana življenjska doba podaljšala za skoraj šest let. Foto: Thinkstock

"Ljudje podcenjujejo obrestno obrestovanje," so zapisali avtorji kalkulatorja. Glavnica bi mu skozi leta namreč rasla na račun obresti, pa tudi obresti teh obresti, navajajo. V primeru sedemodstotne letne stopnje rasti (privzeta vrednost kalkulatorja - lahko jo tudi spreminjamo) naložbe, ki bi jo za 1.424 evrov povečeval vsako leto, bi imel po tridesetih letih na računu 144.818 evrov. 

Avtorji kalkulatorja  opozarjajo, da pri izračunih nista upoštevani inflacija in pogosto zviševanje cen cigaret.

"Prihranek nekoga, ki bi se odločil, da danes preneha kaditi, bi bil čez 30 let najbrž še večji. Cigarete so vse dražje - kadilec, ki bo želel vsa ta leta vsak dan še vedno kaditi enako število cigaret, bo zapravil vedno več. Ni pa nujno, da se bo enako linearno zviševal tudi njegov prihodek," so še zapisali avtorji kalkulatorja. | Foto: Thinkstock "Prihranek nekoga, ki bi se odločil, da danes preneha kaditi, bi bil čez 30 let najbrž še večji. Cigarete so vse dražje - kadilec, ki bo želel vsa ta leta vsak dan še vedno kaditi enako število cigaret, bo zapravil vedno več. Ni pa nujno, da se bo enako linearno zviševal tudi njegov prihodek," so še zapisali avtorji kalkulatorja. Foto: Thinkstock

Ne spreglejte