Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
12. 1. 2019,
10.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

prevara Facebook

Sobota, 12. 1. 2019, 10.00

5 let, 3 mesece

Kaj je v ozadju zapisa, ki ga panično delijo številni Slovenci

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Prevara Facebook | Na Facebooku je mogoče najti ogromno deljenj lažnega zapisa z javnih profilov, katerih objave lahko vidi vsak. Številka vseh deljenj je najverjetneje še veliko večja, če upoštevamo še vse zasebne profile.  | Foto Matic Tomšič

Na Facebooku je mogoče najti ogromno deljenj lažnega zapisa z javnih profilov, katerih objave lahko vidi vsak. Številka vseh deljenj je najverjetneje še veliko večja, če upoštevamo še vse zasebne profile.

Foto: Matic Tomšič

Na slovenskem delu Facebooka lahko znova opazujemo zanimiv pojav, in sicer množično deljenje objave, ki napoveduje, da bodo vsi uporabnikovi podatki, tudi zasebna sporočila, postali javni, če zapisa ne objavi na svojem profilu. V resnici gre za prevaro, ki sega v leto 2012, ko je Facebook vstopil na borzo. 

Rok do jutri, Facebook prevara | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Kot je razvidno iz vsebine zgornjega zapisa, ki ga Slovenci delijo od četrtka, naj bi Facebook zdaj, ko se z njegovimi delnicami trguje na borzi, pravilnik zasebnosti spremenil tako, da bodo vsi podatki uporabnikov javno dostopni.

Kdor na svoj profil kopira ta zapis, bo medtem iz nove politike zasebnosti izvzet, ker bo Facebook njegovo objavo videl in upošteval.

Kdor enkrat ustvari svoj uporabniški račun na Facebooku, s tem sprejme tudi Facebookove pogoje uporabe in pravilnik zasebnosti. Svojo odločitev, da bo te pogoje sprejel, lahko za nazaj spremeni le tako, da Facebook preneha uporabljati, ne more pa izbirati, katere pogoje sprejema in katerih ne, ter tega Facebooku sporočiti s preprosto objavo na svojem profilu. Tega, kar trdi zgornji zapis, Facebook sicer tudi nikoli ni napovedal. | Foto: Matic Tomšič / Thinkstock Kdor enkrat ustvari svoj uporabniški račun na Facebooku, s tem sprejme tudi Facebookove pogoje uporabe in pravilnik zasebnosti. Svojo odločitev, da bo te pogoje sprejel, lahko za nazaj spremeni le tako, da Facebook preneha uporabljati, ne more pa izbirati, katere pogoje sprejema in katerih ne, ter tega Facebooku sporočiti s preprosto objavo na svojem profilu. Tega, kar trdi zgornji zapis, Facebook sicer tudi nikoli ni napovedal. Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Mr. Bean, Rowan Atkinson
Novice Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean

Nesmislov je toliko, da boli glava, a slovenskih uporabnikov Facebooka to ne moti

Preverimo, kaj vse je ob tem, da je Facebook že daljnega leta 2012 oznanil, da je ta zapis lažen, pokazatelj, da je deljenje te objave povsem nesmiselno (velja tudi za druge podobne prevare, saj so vse sestavljene po istem kopitu):

- Vsebinske napake. Facebook je "javna oseba" že od 18. maja 2012, ko je izvedel prvo javno ponudbo delnic na newyorški borzi. Prav tako se Rimski statut ne uporablja za reševanje pravnih sporov glede zasebnosti na Facebooku, temveč za najtežja hudodelstva, kot so vojni zločini, zločini zoper človečnost, genocid.

Facebook
Novice Za koliko denarja bi vi privolili v (začasno) ugasnitev svojega profila na Facebooku?

- Logični nesmisli. Nekateri slovenski uporabniki ta zapis objavljajo še danes, nekateri so ga v četrtek. Kdaj bo torej tisti dan, ko vsebina njihovih profilov postane javna? Prav tako je v zapisu navedeno, da je "vsebina tega profila zasebna", delilo pa ga je ogromno uporabnikov z javnimi profili, katerih objave lahko vidi vsak. 

- Pomanjkljiva slovnica. Zapis je prepreden s slovničnimi napakami, ker je bil zelo slabo preveden iz angleškega jezika. Najverjetneje je tisti, ki ga je prevedel, uporabil tudi orodje Google Translate, ki pa leta 2012, ko se je zapis prvič pojavil tudi na slovenskem spletu, še ni bilo tako natančno kot danes.

Še več podobnih prevar na Facebooku:

Facebook selfie pohodništvo
Novice Obvestili so vas, da so vam klonirali profil na Facebooku? Ne nasedajte!
Oprah scam
Novice Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?
Novice Kaj se v resnici zgodi, če na Facebook napišemo "čudežno" kodo BFF
Facebook
Novice Pozor: laž o spremembi, ki bi prizadela polovico Slovencev
Novice Ne nasedajte tej prevari, ki kroži po Facebooku
Vinjeta 2019, vinjeta
Novice Če še niste kupili nove vinjete, je nikar ne poskusite dobiti po tej poti #video
Mercedes
Novice Mercedes-Benz Slovenija opozarja: Ne nasedite tej fotografiji
Ne spreglejte